home CORUPTIE, POLITICA CJUE ar putea să dispună suspendarea Secţiei de anchetare a magistraţilor

CJUE ar putea să dispună suspendarea Secţiei de anchetare a magistraţilor

Share

Preşedintele Curţii de Justiţie a UE (CJUE) ar putea dispune suspendarea activităţii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

O solicitare în acest sens a fost înaintată de Forumul Judecătorilor din România (FJR) şi Mişcarea pentru apărarea statutului procurorilor. CJUE a luat o măsură similară şi în cazul Poloniei.

CJUE ar putea să întoarcă pe dos România Borfaşilor

Două asociaţii ale magistraţilor, Forumul Judecătorilor din România (FJR) şi Mişcarea pentru apărarea statutului procurorilor, au solicitat preşedintelui Curţii de Justiţie a UE (CJUE), Koen Lenaerts, să dispună măsuri provizorii în cadrul proceselor deschise de aceste asociaţii la CJUE prin care solicită instanţei europene să clarifice dacă România trebuie să respecte recomandările Comisiei Europene în cadrul MCV şi Tratatul pentru funcţionarea UE, a informat FJR într-un comunicat de presă.

CJUE, solicitată de magistraţii români să suspende provizoriu funcţionarea Secţiei de anchetare a magistraţilor

Cele două asociaţii au solicitat preşedintelui CJUE, Koen Lenaerts, să dispună măsuri provizorii, adică să solicite statului român să dispună suspendarea activităţii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) din cadrul Parchetului general.

„Atât în cauza C-83/19, cât şi în cauza C-127/19 aflate pe rolul CJUE au fost solicitate preşedintelui Curţii să dispună măsuri provizorii, la fel ca în cazul cererilor din Polonia. Adică, suspendarea aplicării dispoziţiilor legislative care au legătură cu acele trimiteri. Preşedintele Curţii poate lua ce măsuri provizorii consideră necesare”, au declarat surse judiciare.

„Este ca la noi, cerere de suspendare până la pronunţarea pe fond”, au explicat sursele.

CJUE ar putea să acţioneze în România ca în cazul Poloniei, unde a resetat sistemul

Solicitarile au fost făcute de cele două asociaţii pe 15 şi, respectiv, 20 februarie. În cazul Poloniei, cererile de măsuri provizorii au fost admise în 18 zile de la depunere.

„În cazul Poloniei, în octombrie au fost luate măsuri provizorii, în decembrie au fost confirmate, acum în februarie au fost pledoariile şi hotărârea finală e aşteptată în martie”, arată g4media.ro.

Deciziile Curţii Europene sunt obligatorii pentru statele membre UE: „Nu există cazuri în care statele membre să nu respecte deciziile CJUE. Cereri de măsuri provizorii au mai fost doar în cazul Poloniei”. În caz contrar, Curtea europeană ar putea impune sancţiuni financiare României.

Polonia a respectat decizia Curţii. Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a promulgat pe 18 decembrie 2018 legea prin care a fost anulată scăderea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme de la Varşovia de la 70 la 65 de ani, măsură care a dus în luna iulie la retragerea forţată a mai multor judecători, inclusiv a preşedintelui Curţii.

Decizia şefului statului polonez a venit după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis ca Polonia trebuie să suspende imediat aplicarea noii legi privind reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme, tranşând o dispută în acest sens între Varşovia şi Bruxelles.

Citeşte şi
ALDE spune, prin Vosganian, că e contra suspendării lui Iohannis acum

Vicepreședintele ALDE, Varujan Vosganian, susține că există suficiente motive pentru suspendarea președintelui Iohannis.

Klaus Iohannis: Nici o remaniere până după 1 Decembrie!

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că nu va mai exista nicio schimbare de miniştri Read more

Tăriceanu despre suspendarea lui Iohannis: Există în PSD oameni care se opun

Liderul ALDE România, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că are informații că mai mulți lideri Read more

Klaus Iohannis despre suspendarea sa din funcţia de preşedinte: Ha, ha, ha!

Președintele Klaus Iohannis a răspuns din nou la întrebările jurnaliștilor cu privire la o posibilă Read more

Tăriceanu este împotriva suspendării preşedintelui Klaus Iohannis

Călin Popescu Tăriceanu, printr-un comunicat ALDE România, îl anunţă pe partenerul de coaliţie, Liviu Dragnea, Read more

Codrin Ştefănescu o ţine danga cu sistemul care a evitat suspendarea

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, afirmă că sistemul a sacrificat-o pe Laura Codruţa Read more

Lovitură de stat. PSD-ALDE pregăteşte suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis

PSD-ALDE a pierdut orice control al raţiunii şi ar pregăti o nouă lovitură de stat. Read more

Dragnea, despre suspendarea lui Iohannis: “Nu vom sta cu mâinile în sân”

Președintele PSD Liviu Dragnea a lansat noi atacuri la adresa președintelui României, Klaus Iohannis. Politicianul Read more

Klaus Iohannis nu se teme de suspendarea din funcţia de preşedinte

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu se teme că va fi suspendat din funcţie. Read more

Visa Waiver, programul pentru români, a fost suspendat

Programul Visa Waiver a fost suspendat de Stale Unite ale Americii. Este o coincidenţă a Read more

Share