CJUE ar putea să dispună suspendarea Secţiei de anchetare a magistraţilor

Share

Preşedintele Curţii de Justiţie a UE (CJUE) ar putea dispune suspendarea activităţii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

O solicitare în acest sens a fost înaintată de Forumul Judecătorilor din România (FJR) şi Mişcarea pentru apărarea statutului procurorilor. CJUE a luat o măsură similară şi în cazul Poloniei.

CJUE ar putea să întoarcă pe dos România Borfaşilor

Două asociaţii ale magistraţilor, Forumul Judecătorilor din România (FJR) şi Mişcarea pentru apărarea statutului procurorilor, au solicitat preşedintelui Curţii de Justiţie a UE (CJUE), Koen Lenaerts, să dispună măsuri provizorii în cadrul proceselor deschise de aceste asociaţii la CJUE prin care solicită instanţei europene să clarifice dacă România trebuie să respecte recomandările Comisiei Europene în cadrul MCV şi Tratatul pentru funcţionarea UE, a informat FJR într-un comunicat de presă.

CJUE, solicitată de magistraţii români să suspende provizoriu funcţionarea Secţiei de anchetare a magistraţilor

Cele două asociaţii au solicitat preşedintelui CJUE, Koen Lenaerts, să dispună măsuri provizorii, adică să solicite statului român să dispună suspendarea activităţii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) din cadrul Parchetului general.

„Atât în cauza C-83/19, cât şi în cauza C-127/19 aflate pe rolul CJUE au fost solicitate preşedintelui Curţii să dispună măsuri provizorii, la fel ca în cazul cererilor din Polonia. Adică, suspendarea aplicării dispoziţiilor legislative care au legătură cu acele trimiteri. Preşedintele Curţii poate lua ce măsuri provizorii consideră necesare”, au declarat surse judiciare.

„Este ca la noi, cerere de suspendare până la pronunţarea pe fond”, au explicat sursele.

CJUE ar putea să acţioneze în România ca în cazul Poloniei, unde a resetat sistemul

Solicitarile au fost făcute de cele două asociaţii pe 15 şi, respectiv, 20 februarie. În cazul Poloniei, cererile de măsuri provizorii au fost admise în 18 zile de la depunere.

„În cazul Poloniei, în octombrie au fost luate măsuri provizorii, în decembrie au fost confirmate, acum în februarie au fost pledoariile şi hotărârea finală e aşteptată în martie”, arată g4media.ro.

Deciziile Curţii Europene sunt obligatorii pentru statele membre UE: „Nu există cazuri în care statele membre să nu respecte deciziile CJUE. Cereri de măsuri provizorii au mai fost doar în cazul Poloniei”. În caz contrar, Curtea europeană ar putea impune sancţiuni financiare României.

Polonia a respectat decizia Curţii. Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a promulgat pe 18 decembrie 2018 legea prin care a fost anulată scăderea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme de la Varşovia de la 70 la 65 de ani, măsură care a dus în luna iulie la retragerea forţată a mai multor judecători, inclusiv a preşedintelui Curţii.

Decizia şefului statului polonez a venit după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis ca Polonia trebuie să suspende imediat aplicarea noii legi privind reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme, tranşând o dispută în acest sens între Varşovia şi Bruxelles.

Share