home EVENIMENT, POLITICA Ce trebuie să afle James D. Pettit despre români

Ce trebuie să afle James D. Pettit despre români

Share

Într-un interviu pentru Moldova 1, ambasadorul SUA la Chişinău, James D. Pettit, şterge podelele cu Istoria Românilor şi face praf toate eforturile acestora de a aduce Basarabia lângă România, eforturi făcute în pofida tuturor frânelor şi piedicilor puse de Partida Rusă şi prietenii acesteia.

Este necesar să punem câteva accente pe declaraţiile consternante ale acestuia.

1. Este clar că, pentru un diplomat american aflat în Chişinău, a fi la post în R. Moldova sau la Kampala, în Uganda, e acelaşi lucru. El primeşte de la Departamentul de Stat de la Washington un punctaj pe care îl respectă.

Dacă i s-a cerut să spună ce a spus la Moldova 1, o face negreşit. Cine speră că Washingtonul îl va chema de la Chişinău înapoi în centrală îşi face probabil iluzii. Este improbabil că James D. Pettit s-a trezit vorbind ziua ce a visat noaptea, de capul său.

2. Spusele revoltătoare ale lui James D. Petit sunt efectul a foarte mulţi ani în care România a fost extrem de timidă în a apăra românitatea Basarabiei, începând cu faptul că i-a recunoscut independenţa, continuând cu Tratatul semnat cu Ucraina şi poate terminând cu atitudinea ezitantă, de clandestinitate, de făcut cu ochiul, în şoaptă, Chişinăului, fără a spune cu glas tare aproape nimic.

Vocalele lui Traian Băsescu, în acest context, au fost greşit interpretate ca o lipsă de diplomaţie, în loc să fie fructificate pentru o politică externă mai percutantă în relaţia cu Chişinăul, pro-reunificare.

3. Mesajul implicit al Departamentului de Stat al SUA este că negociază ceva cu Moscova, dând cărţi din mânecă pentru a primi de la Kremlin altele. Declaraţiile ambasadorului SUA la Chişinău sunt un semnal dramatic că SUA este dispusă să sacrifice România dintre Prut şi Nistru pentru a tranşa cu Moscova sfere de influenţă în regiune.

Din punctul meu de vedere, este o eroare: Putin nu se ţine de nici un fel de astfel de aranjament geopolitic complex şi se află în plină operaţiune de împresurare a Europei, ba chiar atacă şi SUA, încercând să facă în aşa fel încât pionul său otrăvit, Donald Trump, să ajungă la Casa Albă.

Îi vom detalia acum domnului ambasador James D. Pettit şi Departamentului de Stat al SUA câteva motive pentru care şi-ar putea pierde respectul nostru, mai ales că fiii noştri au murit în teatre de operaţiuni, în Bosnia, Afganistan şi Irak, alături de fiii Americii, despre care ştiam că este pământul libertăţii.

4. În „Consideraţiuni asupra unor nume de râuri daco-scitice”, Ed. Cultura Naţională, Bucureşti, 1923, Vasile Pârvan nota:

Grecii au găsit în sec. al VII-lea î.Hr., la gura Nistrului, un popor care numea acest fluviu Tyras. La gura Nistrului erau geţii. Sciţii îi ziceau Danaistru, dar şi Danapirs, Dana-ipr, Danapru, Porata, Prut.

Pârvan credea că sciţii erau persani, notează jurnalistul Viorel Patrichi. Azi, unii istorici turci sau ruşi spun că sciţii erau acelaşi neam cu massageţii – dacii seminomazi şi războinici, ce au migrat în Epoca de fier spre răsărit şi au ajuns până în Iran şi Irak. Tomiris, regina massageţilor, fondatoarea cetăţii Tomis (Constanţa), l-a învins şi ucis pe împăratul persan Cyrus. Micul regat de pe Tyras e numit de Herodot Tyrageţia.

Aşadar, pe vremea când ruşii nu existau ca neam şi strămoşii fondatorilor SUA nici nu ştiau că urmaşii lor vor cuceri un pământ, numit America, între Nistru şi Prut străbunii românilor, geţii, făceau legea, într-un regat numit Tyrageţia. De la care vine numele oraşului românesc Tiraspol.

5. Teritoriul dintre Nistru şi Bug era controlat în Evul Mediu de Alexandru cel Bun, Ştefan cel Mare şi Petru Rareş. Când domniţa Ruxandra s-a măritat cu fiul hatmanului Hmelniţki, Vasile Lupu i-a oferit ca zestre de nuntă mai multe moşii din Transnistria.

Alexandru cel Bun era un domnitor român din Moldova, unul dintre voievodatele româneşti, care au ţinut piept toate peste jumătate de mileniu în faţa invaziilor tătarilor şi turcilor, ca să se poată dezvolta civilizaţia carteziană, occidentală, să apară Magna Cartha Libertatum în Insula Britanică şi Declaraţia Universală a Drepturilor Omului în SUA, apoi dl. Pettit, care să facă o asemenea succesiune de declaraţii mici.

6. Datele recensământului din 1989:

Moldoveni/români: 39.9%
Ucrainieni: 28.3%
Ruşi: 25.5%
Bulgari: 1.8%
Găgăuzi: 0.8%
Alte etnii: 3.7%

Secole, teritoriul de dincolo de Nistru a fost prădat de tătari, turci, ruşi, cazaci zaporojeni, polonezi şi lituanieni. Hoardele de zaporojeni prădau satele după decăderea statului moldovenesc post-Petru Rareş. Cazacii erau folosiţi şi ca mercenari de pretendenţii la tronul Sucevei“, scrie jurnalistul Viorel Patrichi.

Aceasta nu îndreptăţeşte nici Kievul, nici Moscova să pretindă Transnistria sau R. Moldova. La 1 ianuarie 2016, conform estimărilor BNS, populația Republicii Moldova era de 3.553.056 de persoane (fără teritoriul transnistrean și municipiul Tighina), în scădere cu 2.103 față de datele anului precedent.

Iată datele statistice:

Clipboard01

7. Un protest pe deplin justificat va avea loc azi dimineaţă la Bucureşti, în Piaţa Universităţii, o dată cu un altul, la Chişinău. Conform manualelor de istorie, primul contact între ruşi şi români la Nistru a avut loc pe vremea Ţarului Petru I.

Pentru restul datelor istorice despre felul în care, cu brutalitate şi grosolănie, ruşii au călcat pământurile româneşti secole la rând, sfătuim respectuos Departamentul de Stat să studieze cu atenţie istoria locului, a băştinaşilor români, cel puţin la fel de atent cum studiem noi, românii, istoria băştinaşilor americani, pentru a înţelege mai bine cine sunt aliaţii noştri de peste Atlantic şi a învăţa mai bine de ce trebuie să-i respectăm.

8. Ambasadorul SUA la Chişinău a afirmat cu grosolănie cu R. Moldova este stat multietnic. Este o grosolănie, susţinem noi, deoarece este ca şi cum ai prinde cu arcanul un om sănătos de pe stradă, i-ai amputa un picior şi o mână, apoi, când acesta şi-ar cere drepturile, i-ai spune:

Vezi-ţi, domnule, de treabă! Nu vrezi că eşti şi olog, şi ciung?

Hai să discutăm şi altfel. Să luăm un stat multietnic, de exemplu Statele Unite ale Americii. Ce ar face Washingtonul dacă Rusia ar ocupa în forţă Alaska, ar redenumi-o Republica Alaska şi ar implanta acolo etici ruşi, tătari, ucrainieni, başchiri, ciuvaşi, ceceni, armeni, morodvini, avari, belaruşi, kazahi, udmurţi, azeri, inguşeţi, germani, kabardini, ceremişi şi kumîci, apoi Kremlinul ar spune că e teritoriul lor şi că Rusia trebuie să-şi apere etnicii?

Ce ar face dacă ambasadorul României în Alaska ar declara la principalul post de televiziune din Juneau că Alaska este stat multietnic independent, cu istorie diferită de a SUA?

Ce ar face Washingtonul dacă în plus ruşii ar făuri gospodăreşte un buzunar separatist de control din ţinutul alasakan North Slope, prin care ar trece tot, electricitatea, nodul cel mai mare de cale ferată, alimentarea cu gaze, iar ambasadorul României la Juneau ar declara că mai există și “problema North Slope, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central de la Juneau, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Alaska“?

9. Există posibilitatea ca Washingtonul să ne fi vândut la ruşi încă o dată, după oribila Yalta, iar acesta să fie primul semnal diplomatic că lucrurile stau astfel. Dacă este aşa, noi, românii, cum ne este felul, vom ierta. Istoria nu.

Share