home CORUPTIE, POLITICA Ce stat mai are procuror general suspect în dosar penal?

Ce stat mai are procuror general suspect în dosar penal?

Share

Tiberiu Niţu este suspect în dosarul lui Gabriel Oprea. Dar ce alt stat mai are un astfel de procuror general, cu o asemenea situaţie? Unii vor fi uimiţi, dar numele statului este Texas,… Statele Unite ale Americii!

Amarillor Globe News anunţa acum câteva zile, pe 12 ianuarie, că procurorul general al statului american Texas va fi urmărit penal pentru fraudarea unor investitori.

Un ţinut din zona oraşului Dallas plăti aproape 255.000 $ pentru punerea sub acuzarea a acestui procuror, care se numeşte Ken Paxton, în baza acuzațiilor de criminalitate financiară, prin fraudarea investitorilor, înainte de a îşi intra în atribuţiile de procuror.

Reprezentanţii Ţinutului Collin din Texas au votat pentru a plăti taxele legale și cheltuielile necesare pentru un caz de fraudă de valori mobiliare din anul 2011 împotriva lui Paxton, în timp ce el era legiuitor. Paxton a fost ales între timp, în anul 2014, procuror general.

Comisarii Ţinutului Collin au bugetat initial 100.000 $ pentru Cazul McKinney. Aceasta este localitatea natală a lui Ken Paxton.

Un judecător a respins în decembrie 2015 ao cerere de ridicare a acuzațiilor aduse lui Paxton. Acesta afirmase că procedurile acelei curţi de justiţie au fost compromise.

Data procesului nu a fost stabilita. Paxton, dacă va fi condamnat pentru acuzațiile cele mai grave, va face între cinci şi 99 de ani de închisoare.

Aşaar, şi un alt procuror, unul districtual din SUA, are probleme cumva asemănătoare cu cele ale lui Tiberiu Niţu, care este suspect şi, după începerea urmăririi penale asupra lui Gabriel Oprea, ar putea fi şi el urmărit penal. Aceasta nu înseamnă însă că suntem pe acelaşi plan, ca democraţie şi independenţă a Justiţiei, alături de SUA.

Peste Ocean, Ken Paxton va fi pus sub acuzare şi judecat. Fără discuţie că până la urmă îşi va prezenta demisia din funcţia de procuror districtual deţinută acum.

În SUA funcţia de procuror general sau districtual este diferită de cea de la noi: a deţine o asemenea demnitate este un pas important spre a intra în politică, în timp ce la noi procurorii sunt apolitici prin Statutul Magistraţilor.

În bună măură, situaţia lui Paxton e analogă. La ei nu există noţiunea de suspect într-un dosar şi împricinaţii sunt puşi sub acuzare, în timp ce la noi succesiunea este suspect – urmărit penal.

Citeşte şi
Serghei Bulgac, directorul general al DIGI Communications şi al RCS&RDS, e urmărit penal. El a
Jurnalistul şi consultantul politic Dan Andronic este urmărit penal de DNA pentru mprturie mincinoasă şi
Fostul premier interimar şi ministru de Interne Gabriel Oprea a fost pus oficial sub urmărire
Robert Negoiţă a fost pus sub urmărire penală de procurorii Parchetului General în dosarul de
George Copos a fost pus sub urmărire penală de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria
Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3, e urmărit penal de DNA. A construit trei ansambluri rezidenţiale
Procurorii DNA au anunţat că Victor Ponta e urmărit penal în Dosarul Turceni - Rovinari,
Mihai Polițeanu a fost desemnat candidatul USR pentru Primăria Ploiești, la alegerile locale din 2020,
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că PNL se află în plin război cu PSD şi
Deputatul USR Emanuel Ungureanu acuză Ministerul Sănătăţii şi pe Sorina Pintea că au cheltuit 700.000
Share