home CORUPTIE, POLITICA Ce stat mai are procuror general suspect în dosar penal?

Ce stat mai are procuror general suspect în dosar penal?

Share

Tiberiu Niţu este suspect în dosarul lui Gabriel Oprea. Dar ce alt stat mai are un astfel de procuror general, cu o asemenea situaţie? Unii vor fi uimiţi, dar numele statului este Texas,… Statele Unite ale Americii!

Amarillor Globe News anunţa acum câteva zile, pe 12 ianuarie, că procurorul general al statului american Texas va fi urmărit penal pentru fraudarea unor investitori.

Un ţinut din zona oraşului Dallas plăti aproape 255.000 $ pentru punerea sub acuzarea a acestui procuror, care se numeşte Ken Paxton, în baza acuzațiilor de criminalitate financiară, prin fraudarea investitorilor, înainte de a îşi intra în atribuţiile de procuror.

Reprezentanţii Ţinutului Collin din Texas au votat pentru a plăti taxele legale și cheltuielile necesare pentru un caz de fraudă de valori mobiliare din anul 2011 împotriva lui Paxton, în timp ce el era legiuitor. Paxton a fost ales între timp, în anul 2014, procuror general.

Comisarii Ţinutului Collin au bugetat initial 100.000 $ pentru Cazul McKinney. Aceasta este localitatea natală a lui Ken Paxton.

Un judecător a respins în decembrie 2015 ao cerere de ridicare a acuzațiilor aduse lui Paxton. Acesta afirmase că procedurile acelei curţi de justiţie au fost compromise.

Data procesului nu a fost stabilita. Paxton, dacă va fi condamnat pentru acuzațiile cele mai grave, va face între cinci şi 99 de ani de închisoare.

Aşaar, şi un alt procuror, unul districtual din SUA, are probleme cumva asemănătoare cu cele ale lui Tiberiu Niţu, care este suspect şi, după începerea urmăririi penale asupra lui Gabriel Oprea, ar putea fi şi el urmărit penal. Aceasta nu înseamnă însă că suntem pe acelaşi plan, ca democraţie şi independenţă a Justiţiei, alături de SUA.

Peste Ocean, Ken Paxton va fi pus sub acuzare şi judecat. Fără discuţie că până la urmă îşi va prezenta demisia din funcţia de procuror districtual deţinută acum.

În SUA funcţia de procuror general sau districtual este diferită de cea de la noi: a deţine o asemenea demnitate este un pas important spre a intra în politică, în timp ce la noi procurorii sunt apolitici prin Statutul Magistraţilor.

În bună măură, situaţia lui Paxton e analogă. La ei nu există noţiunea de suspect într-un dosar şi împricinaţii sunt puşi sub acuzare, în timp ce la noi succesiunea este suspect – urmărit penal.

Citeşte şi
Serghei Bulgac (RCS-RDS), urmărit penal pentru spălare de bani

Serghei Bulgac, directorul general al DIGI Communications şi al RCS&RDS, e urmărit penal. El a Read more

Dan Andronic este urmărit penal pentru mărturie mincinoasă

Jurnalistul şi consultantul politic Dan Andronic este urmărit penal de DNA pentru mprturie mincinoasă şi Read more

Gabriel Oprea este sub urmărire penală pentru ucidere din culpă

Fostul premier interimar şi ministru de Interne Gabriel Oprea a fost pus oficial sub urmărire Read more

Robert Negoiţă este urmărit penal în dosarul de plagiat

Robert Negoiţă a fost pus sub urmărire penală de procurorii Parchetului General în dosarul de Read more

George Copos este urmărit penal pentru plagiat

George Copos a fost pus sub urmărire penală de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Read more

Robert Negoiţă este urmărit penal de DNA (cazul locuinţelor)

Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3, e urmărit penal de DNA. A construit trei ansambluri rezidenţiale Read more

Ponta urmărit penal de DNA. Iohannis îi cere demisia

Procurorii DNA au anunţat că Victor Ponta e urmărit penal în Dosarul Turceni - Rovinari, Read more

Adrian Solomon şi Irinel Stativă, deputaţi PSD, au făcut scandal într-o shaormerie

Adrian Solomon, deputatul huligan PSD care nu o lăsa să vorbească pe Violeta Alexandru, în Read more

CCR a declarat neconstituţionale două ordonanţe date de Tudorel Toader

Mai multe articole din Legea nr. 304/2004, privind organizarea judiciară, sunt neconstituţionale, a decis CCR. Read more

Norica Nicolai delirează. “PNL ar putea să fie dizolvat!”

Norica Nicolai, fost europarlamentar ultrareacţionar, preşedintele Consiliului Naţional ALDE, susţine că PNL ar putea fi Read more

Share