Ce putem spune azi despre moartea lui Lech Kaczynsky

Share

FOTO: courtesy Reuters.

Polish President Lech Kaczynski and up to 131 others traveling with him to commemorate the mass killing of Polish officers during World War Two died on Saturday when his plane crashed on landing in western Russia”

Ieri, un avion TU 154, in care se aflau aproape 100 de demnitari polonezi, s-a prabusit langa Smolensk, in Rusia.

Dincolo de emotia fireasca, pe care o determina aceasta tragedie, trebuie sa ne pastram cumpatul si sa incercam sa intelegem ce se intampla.

Ce s-a petrecut defapt ieri dimineata? A fost un accident de aviatie? A fost o eroare de pilotaj? A fost un asasinat politic comandat de Kremlin?

Ceea ce acum pare a fi o eroare de pilotaj in viitor se poate dovedi a fi cu totul altceva.

O depesa Reuters de ieri pare a afirma, din surse oficiale ruse, ca pilotul avionului nu a respectat indicatiile de la sol, primite de la controlorul de zbor rus, sa ia altitudine, pentru ca este mai jos cu vreo 60 de metri si astfel a atins un copac izolat dinainte de destinatia de aterizare, avionul a luat foc si s-a produs tragedia.

Dupa ce au fost gasite cele doua cutii negre ale avionului prabusit, aceasta informatie pare a se confirma.

Vom incerca in continuare sa contextualizam acest tragic eveniment.

Cazul Litvinenko

Pe 1 noiembrie 2006, Alexandr Litvinenko era inca numai un simplu fost ofiter KGB/FSB refugiat la Londra, in numeroasa comunitate ruseasca din capitala Marii Britanii. Un fost membru al servicilor secrete ruse, care tocmai primise cetatenia acestui stat vest-european de cateva luni.

In cursul acestei zile de 1 noiembrie 2006, in Pine Bar, un local din Millenium Hotel, din centrul Londrei, disidentul rus s-a intalnit cu cel putin alte trei persoane: Dmitri Kovtun, Viaceslav Sokolenko si Andrei Lugovoi.

Kovtun si Lugovoi erau, cel putin aparent, adversari ai nou-instauratului regim Putin. Nici pana in ziua de astazi nu stim exact cum stau in realitate lucrurile.

La sfarsitul aceleiasi zile de 1 noiembrie, ajuns acasa la el, in Muswell Hill, lui Litvinenko i s-a facut rau. Nu si-a mai revenit niciodata. Fusese otravit cu poloniu, probabil de catre Kovtun si Lugovoi.

Fapt negat constant, pana in prezent, de catre cei doi. Autoritatile judiciare din Londra au cerut in mod repetat extradarea celor doi in Regat. Kremlinul nu a acceptat acest lucru nici pana astazi.

Poloniul radioactiv ii urmareste pe cei doi prin toata Europa, peste tot pe unde au fost: in Germania, in barul din hotelul londonez, la meciul din Champions League dintre o echipa engleza de top si TSKA Moscova, care a reprezentat acoperirea deplasarii lor in capitala Marii Britanii s.a.m.d..

Faptul ca a fost otravire cu poloniu radioactiv nu a putut fi depistat decat extrem de tarziu, cu putin timp inainte sa moara Litvinenko. Daca ar fi murit inainte sa fie depistat poloniul radioactiv, nimeni nu ar fi putut sa demonstreze absolut nimic.

Modus operandi

Orice asasinat, asa cum bine se stie, este facut astfel incat sa se stearga, pe cat posibil, urmele si sa se poata clama ca a fost vorba de accident, ori de o crima facuta de un infractor sau de niste infractori de rand.

Cu destul de putin timp inainte de uciderea lui Litvinenko la Londra, jurnalista Ana Politkovskaia fusese impuscata in cap la Moscova.

Politkovskaia era binecunoscuta pentru pozitia sa critica la adresa regimului Putin. Asasinatul a fost pus pe seama unor netrebnici de rand, de catre anchetatorii rusi. Poti sa-i contrazici? Nu, insa poti sa-ti pui intrebari.

Jurnalistul roman Cornel Chiriac de la Europa Libera a fost ucis de un alt netrebnic de rand, in Munchen, cu multiple lovituri de cutit. Probe concludente despre faptul ca a fost un asasinat politic au aparut peste mult timp, cand s-a putut constata ca si Noel Bernard (care a murit de cancer), si Emil Georgescu (care a fost asasinat de asemenea cu multiple lovituri de cutit) au fost ucisi la comanda regimului comunist din Romania.

Voi scrie doar doua cuvinte, destul de semnificative si incarcate de subintelesuri: “Melita” este primul si “Eterul” al doilea.

Pe acest pattern de modus operandi, daca presedintele Poloniei Lech Kaczynsky si ceilalti eminenti intelectuali si politicieni polonezi au fost asasinati de Kremlin, vom afla peste mai mult sau mai putin timp.

Sau poate niciodata. Ceea ce trebuie sa intelegem este ca, daca a fost un asasinat politic, el a fost planuit cu grija din timp.

Un avantaj al posibililor asasini rusi este faptul ca avionul a cazut in barlogul lor, in Rusia, deci ancheta este sub controlul autoritatilor ruse.

Mie, personal, mi se pare foarte suspect faptul ca, inca dinainte sa se faca un raport al unei comisii de ancheta, inca dinainte sa se gaseasca macar si sa se analizeze continutul cutiilor negre etc., deja oficialii rusi deja declara pentru Reuters ca accidentul tragic a fost cauzat de o greseala de pilotaj si cred ca in continuare ne pot astepta destul de multe surprize, mai ales cunoscandu-i pe polonezi cat de incapatanati, greu de manipulat si incontrolabili sunt.

Polonia si Nord Stream

In politica externa, exista de obicei mai multe cauze pentru care se petrece un fapt politic important. Nu imi propun sa sustin aici ca Lech Kaczynsky a fost asasinat. Nici ca ar fi putut sa fie asasinat, in relatie directa cu afacerea ruseasca Nord Stream. Singurul lucru pe care mi-l propun este sa fac legaturi si sa incerc sa inteleg substratul. Poate ca gresesc. Imi asum acest risc.

Pe 11 aprilie, la Partovaya Bay, langa Vyborg, a avut loc inaugurarea constructiei gazoductului Nord Stream. Dincolo de diferendele seculare dintre Rusia si Polonia (la un moment dat, polonezii au ajuns pana in inima Imperiului Tarist, iar rusii au facut ferfenita Polonia de mai multe ori), dincolo de crima nerecunoscuta, savarsita de URSS la Katyn, azi exista un motiv acut de conflict economic si politic intre cele doua state: Nord Stream.

In timp ce Germania a imbratisat acest proiect cu destula bucurie, motiv pentru care este privita oarecum stramb de multe alte state membre UE, Tarile Baltice si cu Polonia s-au opus proiectului.

Este firesc. Trauma ocupatiei ruse in Tarile Baltice si a jumatatii de secol de comunism de inspiratie rusa in Polonia, cu zece ani de lege martiala, ii face pe polonezi sa respinga orice dependenta economica de Rusia.

Dar Polonia respinge si “protectoratul economic occidental, situandu-se pe o pozitie oarecum singulara in peisaj european, poate asemanatoare numai cu ceea ce face in plan militar Franta, in relatia cu NATO. Dar Polonia nu este Franta, nici ca forta economica, nici ca forta politica.

Astfel, azi Polonia este un rebel, membru UE, dar neacceptand niciunul dintre cele doua protectorate politico-economice, din diferite motive.

Rebelii frati gemeni Kaczynsky sunt numai ultimii (sau aproape ultimii) rebeli din galeria de politicieni polonezi de dupa 1989, care au facut exact ce au vrut din tara lor.

Uimitor este ca, in aceste conditii aparte, Polonia reuseste sa o duca surprinzator de bine din punct de vedere economic, in plina criza globala fara precedent. In septembrie 2009, Polonia avea un deficit bugetar foarte mare, de 7%, prevazut pentru anul 2010, in schimb nu intrase in recesiune.

Pentru a acoperi acest deficit bugetar, Polonia se pregatea sa accelereze privatizarile. Polonia nu a apelat pana in prezent la un imprumut FMI, nemaivorbind depre unul sindicalizat FMI-UE, ca Romania.

Pe 7 aprilie, Vocea Rusiei il cita pe premierul Vladimir Vladimirovici Putin, declarand ca Nord Stream nu este indreptat impotriva Poloniei.

Anterior, pe 6 ianuarie, Polonia, prin ministrul de Externe Radoslaw Sikorsky (care, culmea, are nume rusesc de elicopter facut de americani), a declarat ca Gazoductul Nord Stream este “o risipa de bani publici”. Aceasta dupa ce, la sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut, Polonia a cerut ca gazoductul sa fie construit mai adanc in Marea Baltica.

Acum, este evident ca, daca oficialii polonezi vor deveni mai maleabili si ductili politic, Kremlinul nu va avea nici o problema sa “carmeasca” la stanga cu gazoductul si sa-l faca, inainte sa intre in Germania, sa treaca si prin acum ostila Polonie, ocolind numai cele trei state baltice.

Pentru ca da, moartea cremei demnitarilor polonezi poate sa genereze primenirea sau “primenirea” clasei politice poloneze cu oameni mai prietenosi cu Rusia, dupa ce avionul prabusit trecuse in Rusia printr-o binefacatoare revizie generala.

Si, cu aceasta, posibilitatile mele de sondare a realitatii politice (de sub aparenta care ni se vinde acum intens, cel putin pe postul aproape prorus Realitatea TV, care nu a incetat, din primul moment de dupa sinistru, sa prezinte agresiv punctul de vedere rus, informatiile avand ca sursa agentiile ruse, declaratiile oficialilor rusi etc.) s-au cam epuizat.

Deocamdata.

citeste si:
De ce Polonia nu a resimţit criza ca România sau Ungaria? (Foreign Policy)

Polonia decapitata (Adevarul)
Masacrul din padurea Katyn (Adevarul)
Şefi de stat şi de guvern care au murit în accidente aviatice (Romania Libera)

Share