Ce legi trebuie adoptate pentru ca PSD să nu mai guverneze

Share

Sebastian Lazaroiu, fost consilier prezidenţial, avertizează asupra noilor intenţii ale PSD de „a schimba iar regulile în timpul jocului, după sfântul obicei al interlopului politic” cu scopul de a sabota validarea referendumului pe justiţie.

DONEAZĂ ACUM





PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Într-o postare pe Facebook, Lazaroiu explică şi ce ar trebui făcut pentru ca PSD să „nu mai prindă guvernarea până în 2030”.

„PSD se pregăteşte să schimbe iar regulile în timpul jocului, după sfântul obicei al interlopului politic. De dată ăsta vor să mărească pragul de validare a referendumului pentru justiţie, normal, justiţia îi încurcă de când lumea. Asta nu le-a trecut prin cap la referendumul pentru familie, nu, atunci au dat generos 2 zile de vot şi-ar fi dat şi trei dacă ar fi bănuit că nu se validează.

Operaţiunea nu e complicată, e doar vizibil ticăloasă, pentru că are o istorie. În 2012, pesedistii aveau nevoie să se valideze referendumul de demitere a preşedintelui, aşa că, după ce toată lumea a votat şi n-a ieşit cvorumul, au început să se scobească prin buzunare. Iniţial au vrut să scoată vreo 3-4 milioane de români din corpul electoral ca să micşoreze numitorul fracţiei, dar vreo câţiva miliţieni erau pe punctul să facă nişte puşcărie, aşa că au renunţat să răspundă la comandă politică. Repet, operaţiunea de recalculare se desfăşura după ce votul s-a încheiat şi nu ieşeau socotelile. În fine, până la urmă au calculat ei că sunt vreo 600.000 de români cu domiciliul în străinătate, firesc, restul e doar cu rezidenţă.

Aşadar, eram în 2012 şi PSD avea nevoie să se valideze un referendum pentru punerea sub control a justiţiei (pentru că despre asta era vorba), aşa că, după închiderea urnelor, s-au chinuit să scoată între 600.000 şi 4 milioane de alegători din calcule. Suntem în 2019, PSD are nevoie să invalideze un alt referendum (tot despre justiţie) şi, ce să vezi, acum vor să bage înapoi în calcule 600.000 de suflete ca să crească numitorul fracţiei 🙂

Bun, le trecuse prin cap să se joace cu regulile şi pentru alegerile parlamentare de anul viitor, să facă uninominal într-un tur cu colegii „salamandrizate”, numai că, aşa cum arată sondajele de azi şi proiecţiile pentru anul viitor, nu-i mai ajută niciun algoritm să câştige în 2020.

Opoziţia nu trebuie să urmeze exemplul lor atunci când va forma noua majoritate. Regulile nu se schimbă cu mai puţin de un an înainte de alegeri, necum după alegeri (ca în 2012) sau în timpul campaniei electorale (că în 2019). Pe de altă parte, da, patru ani în opoziţie şi pe urmă iar la putere cu o garnitură nouă de infractori e nemeritat pentru PSD. Ei au nevoie de o opoziţie lungă şi civilizatoare, eventual una care să dea posibilitatea apariţiei unui autentic partid de stânga.

Nu, nu sugerez desfiinţarea prin hotărâre judecătorească a partidului. Doar două legi trebuie să adopte USR+-PNL în 2021 ca să se asigure că PSD nu mai prinde guvernarea până în 2030. Legea votului electronic, care să dea posibilitatea reală să voteze românilor din diaspora, şi reintroducerea votului în două tururi la primari. Cu astea două, PSD devine irelevant pe scena politică, iar cele mai multe figuri din conducerea actuală probabil vor fi după gratii sau urmărite de Interpol după 2021. Urmaşii lor se vor strădui să semene a politicieni adevăraţi sau vor lustrui băncile opoziţiei ani buni înainte”, a explicat Lazaroiu.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), condusă de Constantin Mituletu-Buica, a propus modificarea legislaţiei electorale prin ordonanţă de urgenţă exact cu o zi înainte de startul campaniei electorale.

Potrivit proiectului iniţiat de AEP, pragul de prezenţă de 30%, necesar pentru validarea referendumului, se calculează raportat la numărul alegătorilor din registrul electoral, şi nu la cel din listele electorale permanente, cum e în prezent. Numărul alegătorilor din registrul electoral este mai mare cu aproape 600.000 faţă de cel din listele permanente, deci e nevoie de o mobilizare mai mare la urne ca referendumul declanşat de preşedintele Klaus Iohannis să treacă. Potrivit datelor publicate de AEP, numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 28 februarie 2019 este de 18.937.258. Un număr de 18.266.936 de cetăţeni au domiciliul sau reşedinţă în ţară, iar 670.322 au domiciliul în străinătate.

Comparativ, la referendumul pentru familia tradiţională, din toamnă anului trecut, prezenţa la vot a fost calculată în funcţie de numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente, respectiv 18.278.496 – la acea vreme. Astfel, dacă la referendumul pentru familie era nevoie de un cvorum de prezenţă de 5.483.548, la referendumul convocat de preşedinte cvorumul ar fi de 5.681.177, adică cu aproape două sute de mii mai mare, o cifră importantă, în condiţiile în care atingerea pragului de prezenţă se anunţă pe muchie de cuţit.

În replică, mai multe asociaţii civice au cerut Guvernului să nu adopte orodnanta de urgenţă propusă de AEP. „În condiţiile în care la referendumul precedent (pentru familia tradiţională –n.r.) condiţiile de desfăşurare au fost modificate prin OUG în aşa fel încât să faciliteze atingerea pragului de prezenţă, iar prevederile proiectului de OUG aflat în dezbatere publică în prezent sunt de natură să îngreuneze atingerea aceluiaşi prag, semnatarii consideră că s-a ajuns la practică inacceptabilă a modificării legislaţiei electorale prin OUG la fiecare scrutin în funcţie de interese politice de moment“, precizează reprezentanţii societăţii civile, printre care ONG-ul ExpertForum şi sociologul Mircea Kivu.

În toamnă, la referendumul pentru familia tradiţională, Guvernul a modificat legea prin OUG pentru a permite ca votul să se întindă pe două zile, cu scopul de a facilita atingerea pragului de prezenţă de 30%.

Acum, când referendumul pe Justiţie e susţinut de Klaus Iohannis şi boicotat de PSD, partidul condus de Liviu Dragnea propune, prin interpuşi, înăsprirea condiitiilor de validare.

Săptămâna aceasta nu este programată nicio şedinţă de Guvern. Aşadar, Executivul ar putea adoptată OUG-ul cerut de AEP cel mai devreme la mijlocul săptămânii viitoare, deci ar modifica regulile jocului exact în mijlocul campaniei electorale, subliniază Adevărul.

„Ticăloşia şi parşivenia PSD-ALDE depăşeşte orice imaginaţie, doar din disperarea de a salva un grup de infractori cocoţat în fruntea statului român“, a reacţionat liderul PNL Ludovic Orban.

Share