home POLITICA Ce ar putea sa insemne atentatul din Oslo pentru Europa

Ce ar putea sa insemne atentatul din Oslo pentru Europa

Share

~courtesy Stratfor~

Cel putin 17 morti si mai multi raniti au fost semnalati in explozia din zona guvernamentala a capitalei Oslo si in urma impuscaturilor de la tabara tineretului laburist norvegian.

thejournal

Politia norvegiana l-a arestat pe cel care a tras asupra tinerilor politicieni si crede ca acesta are legatura cu explozia din capitala si ca de asemenea ar mai putea fi implicati si alti atentatori.

Semnificatia evenimentelor din Norvegia pentru restul Europei va depinde in foarte mare masura de cine anume este responsabil pentru atacuri. Identitatea conspiratorilor este inca neclara. Totusi, Stratfor poate extrapola posibilele consecinte ale atacului, pe baza a mai multe scenarii.

Primul scenariu este ca militanti islamici stabiliti in Norvegia s-ar afla in spatele acestor atacuri, ce par legate unul de celalalt. Grupuri de militanti jihadisti sunt consacrate ca existand in Europa si aceasta presupunere — conexata cu atacuri precedente — a ajutat extrema dreapta politica sa acceada in prim-planul vietii politice in mai multe state occidentale.

Mai multi politicieni de centru-dreapta au inceput, pe de alta parte,  sa promoveze politici anti-imigranti, din dorinta de a distrage atentia electoratelor de la problemele generate de criza economica, aceasta ducand la luarea de masuri de austeritate foarte nepopulare.

Daca islamistii europeni militanti vor fi gasiti ca fiind la baza acestor atacuri din Norvegia, aceasta va ajuta actualul curent politic izolationist european, favorizand avansul extremei drepte in prim-planul vietii politice. Unele partide de extrema dreapta, in special in nordul Europei, pot castiga astfel destula popularitate, incat sa ajunga in prim-planul vietii politice si sa aiba astfel posibilitatea sa intre in guverne… citeste tot pe Stratfor

Citeşte şi
Mulţi s-au întrebat dacă este şi vreun român victimă a atacurilor din noaptea de 3
Stuart Ramsay este unul dintre acei buni jurnalişti occidentali, pe care, dacă-i întâlneam în debutul
Un atac terorist a avut loc într-un magazin McDonald's aflat într-un mall dintr-un cartier din
Liderii HVIM din Transilvania au discutat posibilitatea de a arunca în aer o conductă de
Săptămânile care au trecut au adus în prim-plan o nouă întrebare: este pregătită România să
Radu Banciu a avut o ieşire de extremist de dreapta ateu, condimentată puternic cu accente
Cum se explica oare faptul ca aceiasi oameni sunt foarte eficienti in a destructura statul
In loc să ne confundăm cu creierul unic prin care respiră fluxul de idei oficial-confirmate,
Exemplul care ne este cel mai la îndemână nouă, românilor, este cazul Revoluției şi loviturii
Ce este o teorie a conspiraţiei? O prostie? Există sau nu există conspiraţii? Noi credem
Share