home SPORT Ce a trebuit să fac ca să mă dea ăştia afară (de la Naţională), by Victor Piţurcă

Ce a trebuit să fac ca să mă dea ăştia afară (de la Naţională), by Victor Piţurcă

Share

Acest pamflet a fost publicat de mine inţial pe 23 septembrie 2008. El este mai actual decât credeam atunci când l-am scris (… afirmam pe 15 iunie 2011, când l-au adus iar pe acest loser la Naţională. Iată că doi ani mai târziu el se dovedeşte cât se poate de actual).

~35 drugombrie 2023, spre toamna~

Aceasta este ultima filă a jurnalului meu de selecţioner al Naţionalei de fotbal a României.

ce vor fetele

Lupescu s-a ramolit, nu cred că o să reuşească să vină în locul Naşului (care pare să fie nemuritor) la Federaţie, iar Iovan… iar l-am bătut la poker! Nu e bun de selecţioner.

Aşa că cred că echipa de după mine va fi cu Mircea Sandu preşedinte, normal. La Federaţie vor fi aduşi nişte foşti jucători din Naţionala (mea) de Argint. Nu ştiu de ce îi zice lumea aşa, că doar şi a mea, şi a lui Iordănescu s-au dus la turnee finale: a lui la trei, a mea la unul. Şi care-i problema? Dacă n-am bază de selecţie!

La Naţională, cred că Traian il va aduce în locul meu pe Claudiu Keşeru, băiat deştept, tocmai s-a retras din fotbal, după ce l-am jucat la Naţionala pe toate posturile defensive şi ofensive, dar mai ales defensive, iar secunzi Adi şi Lobby.

În sfârşit, Adi a înţeles ideile mele tactice, profunzimea lor. A recunoscut că a greşit, în pofida faptul că a câştigat cinci titluri ca antrenor la Dinamo, dar sanchi, asta contează mai puţin, dacă nu îmi dădea dreptate nu ajungea secund la Naţională niciodată.

Şi-aşa nu ştie poker, dar am trecut peste asta, că e talentat la altele. Iar am avut un meci aseară cu Ivanovici şi Cartianu pe Telesport. Nu s-au mai săturat ăştia, de 30 de ani încoace, să-mi ceară demisia! Nu se lasă, şi pace! Ba nu, de 16 ani. Sau cine ştie… Vorbesc despre generaţiile de aur pierdute din cauza lui Piţurcă.

Şi? Cui ii pasă? Şi-aşa nici unul dintre ei nu ştie poker. Ce joc deştept, ce puţini îl înţeleg. Uneori mi-a ieşit şi în fotbal! M-am ramolit. Ce-a trebuit să fac să scap de ăştia? Mi-aduc aminte?

De exemplu, am luat bătaie de la Franţa în 2018 cu 10-0, la Constanţa, şi n-au vrut să mă demită, să-mi dea un milion de euro! Apoi m-am supărat, şi am bătut Serbia la Belgrad cu 1-0. Fraierii au luat gol în minutul 91 din lovitură liberă. Cum cine l-a înscris? Nu e clar? Goian, din ofsaid, desigur! Sunt genial? Sunt!

Cu 15 minute înainte să înceapă meciul, a început ninsoarea şi vântul. Ce-am mai făcut? A, da, mi-am adus aminte! Am bătut şi Franta pe Saint Denis, după ce arbitrul le-a anulat două goluri valabile, ne-am aşezat cu curu’n poartă şi am înscris.

Cum când? În minutul 89, desigur, pentru că spectacolul nu mă interesează. Din 11 metri, gol Adi Mutu! Am fost aşteptat în ţară ca un erou al neamului. Să ne calificăm?

Nici vorbă, doar aveam a treia şansă. Şi pe urmă, ce poţi să faci cu Lituania, la ea acasă? Greu meci! Dacă am mai avut victorii la scor, în ultimii 15 ani? Desigur! Cu Kazahstan, Insulele Feroe, Azerbaidjan, Islanda, un meci amical cu Porto Rico şi încă unul cu naţionala Chinei. A, şi Trinidad Tobago…

Cum de ce? Sunt echipe puternice, azi nu mai există echipe slabe. Toţi folosesc cam aceleaşi mijloace tehnico-tactice: se apară şi aşteaptă contraatacul salvator. Până şi Ajax face asta acum, nu aţi văzut? Ideile lui nea Pişti au dat greş.

Dar ce n-am făcut în toţi anii aceştia!… Am încercat, de exemplu, să joc poker la casino cu trei camere distincte de luat vederi, puse în cinci pachete de ţigări, aruncate pe masa de joc la harneală.

Odată, aveam cinci camere de luat vederi diferite: una într-un pachet de ţigări din trei, două pe bombeuri, una pe vârful nasului şi una pe urechea stângă.

Altă dată m-am legat cu nişte rotile de copertina de deasupra tribunei Arenei Naţionale şi am pedalat aşa, în timpul jocului, spre uimirea adversarului, iar în acest timp băieţii mei, care îngropaseră mingea în gazon, au dezgropat-o în careul advers şi au înscris.

Adversarul, echipa prestigioasă a Muntenegrului, a contestat golul la FIFA şi cazul a fost judecat timp de o săptămână, aşa că am devenit celebru în întreaga lume. (Dacă nu eram deja) Am fost simultan, pedalând pe tavanul stadionului, pe CNN, Euronews şi Eurosport. Şi pe Al Jazeera TV!

Iar acum, în sfârşit, fără un rezervor de talente veritabile, las Naţionala altuia, după atâţia ani de glorie. Veţi vedea că şapte-opt ani după mine nimeni nu va reuşi să o califice la un turneu final. O să suspinaţi voi după Victor Piţurcă…

Citeşte şi
Cum s-a încurcat Gigi Becali în minciuni

Gigi Becali a ţinut să vorbească, fără să gândească înainte măcar ouţin de tot. în Read more

Brazda Naţională. Imnul Cenzurat. Mafia de cursă lungă (IV)

Mafia vrea bani din coruptie si santaj, trucaje si batiste pe tambal, nu de performanta Read more

Brazda Naţională. Imnul Cenzurat. Mafia de cursă lungă (III)

La intonarea imnului, te ridici in picioare, duci mana la inima si il respecti. Atentie: Read more

Brazda Naţională. Imnul Cenzurat. Mafia de cursă lungă (II)

Un sarlatan pesedist costumat in false haine independente, cu gura mare, mintea scurta, apucaturi de Read more

Brazda Naţională. Imnul Cenzurat. Mafia de cursă lungă (I)

Inainte de meci, am scris ce se va intampla si pe teren s-a intamplat ce Read more

Revista presei. National Cartofena. De râsul lumii

~au stiut, n-au miscat un deget~Pavel, manelistul de casa al PSD~3 prostii cunosc pe lume~banii Read more

Revista presei. Felix ia grupul media controlat de Burci

~UE, sanse mici de supravietuire~creditul de consum limitat la cinci ani~gazon de pus cartofi pe Read more

Naţionala revolută, piţurciană şi plina de buline negre

sa vedem pe cine a adus de aceasta data catastrofa revoluta Victor Piturca, un antrenor Read more

Revista presei. Joc lamentabil, betivi exclusi din Nationala

~Angela Toncescu incalca legea~fals in acte dovedit al presedintelui CJ Vaslui~Apple a castigat procesul cu Read more

Măcelăresc discursul piţurcian

Ciudatenia e ca ieri pitzurcozaurul cocotzat din nou in capul spart al fotbalului romanesc a Read more

Share