home ECONOMIE, POLITICA CCR: Scaderea pensiilor este anticonstitutionala

CCR: Scaderea pensiilor este anticonstitutionala

Share

Judecatorii Curtii Constitutionale (CCR) au pronuntat verdictul. Legea prin care Guvernul vrea sa taie pensiile cu 15% contravine Constitutiei. Acelasi verdict si in cazul legii pensiilor speciale.

FOTO: Judecator.ro

CCR a decis ca articolul care prevede reducerea tuturor pensiilor cu 15% este neconstitutional, la fel si articolul care prevede recalcularea pensiilor de serviciu ale magistratilor, in schimb reducerea salariilor bugetarilor cu 25% este constitutionala, infomeaza NewsIn via 9am.

Potrivit Art. 9 din legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, declarat neconstitutional, “de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate in plata, precum si indemnizatia de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, se diminueaza cu 15%”.

De asemenea, acelasi articol declarat neconstitutional spune ca “la determinarea cuantumului brut al pensiilor, precum si a indemnizatiei de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, ce vor fi stabilite sau acordate incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie utilizata este de 622,9 lei”.

Din legea privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor a fost declarat neconstitutional art. 1. litera c). Acesta spune: “La data intrarii in vigoare a prezentei legi, urmatoarele categorii de pensii stabilite pe baza legislatiei anterioare, devin pensii in intelesul Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare”, lit c) referindu-se la “pensiile de serviciu ale judecatorilor, procurorilor si judecatorilor, respectiv magistratilor asistenti ai Curtii Constitutionale”.

CCR a stabilit ca reducerea salariilor bugetarilor cu 25% nu incalca Constitutia. Astfel, atat pensiile nu vor mai scadea, cel putin in baza prezentei legi, pentru ca altfel, Guvernul poate incerca elaborarea unei legislatii diferite pe care sa incerce eventual sa-si asume raspunderea din nou, informeaza Realitatea TV.

O alta varianta de a echilibra deficitul bugetar ar putea fi majorarea taxelor.

Citeşte şi
Cred ca dumneavoastra, pentru a fi mai mult decat Grobei, ar trebui sa va caiti,
Magistraţii CAB au respins miercuri contestaţia ÎPS Pimen la decizia privind colaborarea cu Securitatea dată
După 5 ani de la verdictul dat de CNSAS, dosarul lui Dan Voiculescu "Felix" se
Pronunţând o condamnare fantezistă, judecătorii îşi asumă riscul de a decredibiliza instituţia pe care o
Curtea de Apel Bucureşti a decis că Dan Voiculescu a fost colaborator al Securităţii. Decizia
O ţeapă de proporţii se pregăteşte în laboratoarele alde PSD. Era Trabant, nu Mercedes. Ba
Olguţa Vasilescu tocmai a anunţat că alde PSD nu se ţine de promisiunile electorale făcute
Pericolul ne paşte din nou, aşa cum se întâmplă de peste 25 de ani în
România poate că a început să-şi revină, după pomenile electorale PSD, pe 1 decembrie, când
PSD a iniţiat în Parlament mărirea salariilor bugetarilor cu 10% de la 1 decembrie acest
Share