home EVENIMENT, POLITICA CCR a legalizat falsul cataramist în acte, pentru alegeri

CCR a legalizat falsul cataramist în acte, pentru alegeri

Share

CCR a întors decizia Biroului Electoral Central (BEC) şi a validat, surprinzător, candidatura lui Viorel Cataramă la alegerile prezidenţiale.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Motivul: nu intră în atribuţiile BEC să stabilească dacă cele 200.000 de semnături necesare cadidaturii sunt false.

Surse din BEC acuză CCR că tocmai a legalizat falsul în acte şi explică, pentru Adevărul, modul grosolan în care candidaţii încalcă legea.

Viorel Cataramă a depus 230.341 de semnături, însă BEC i-a respins candiatura la prezidenţiale, pe motiv că 94.170 erau false. Omul de afaceri a sesizat Curtea Constituţională (CCR), care i-a dat dreptate, pe motiv că BEC nu are competenţa să stabilească dacă o semnătură e falsă sau adevărată.

Legea pentru alegerea Preşedintelui României (370/2004), la articolul 29, spune: „BEC verifică îndeplinirea condiţiilor de fond şi de formă prevăzute de prezenta lege pentru candidaturi, înregistrează candidaturile care îndeplinesc aceste condiţii şi respinge înregistrarea candidaturilor care nu îndeplinesc condiţiile legale“.

Sub protecţia anonimatului, unul dintre membrii BEC explică: „Condiţia de formă înseamnă să te prezinţi cu 200.000 de semnături, în timp ce condiţia de fond presupune ca acele semnături să fie valabile.

Noi, la BEC, verificăm pagină cu pagină, astfel încât să vedem dacă există 200.000 de semnături valabile. Prin decizia dată în cazul Cataramă, CCR transformă BEC într-un simplu birou de primire documente.

În al doilea rând, CCR arată că semnăturile de susţinere pentru un candidat sunt total inutile, din moment ce nimeni nu verifică dacă sunt adevărate sau false“.

Tehnici de falsificat semnături

În cazul Cataramă, BEC a numărat că 94.170 de semnături erau smilare, deşi figurau la persoane diferite. BEC oferă, în detaliu, chiar şi poziţiile semnăturilor false pe pagini. În plus, alte 720 de semnături aveau diferite lipsuri: serie şi număr de buletin, adresă sau chiar semnătura în sine – cu toate că datele persoanei erau trecute în tabel.

Cum se falsifică semnături? „Cele mai multe sunt xeroxate, dar le depistăm rapid, pentru că foaia e netedă-netedă pe spate: nu e nicio urmă de pix sau de stilou. E diferenţă vizibilă între foile semnate cu adevărat, unde rămâne urma de pix, şi foile xeroxate, care arată impecabil. În afară de xeroxuri, mai primim şi multe tabele unde figurează persoane diferite, dar semnătura e identică“, susţin sursele citate.

Ce urmează după decizia CCR? „În mod automat, toţi cei care au falsificat semnături vor putea candida. Spre exemplu, şi candidatura lui Miron Cozma a fost invalidată de BEC pentru falsuri grosolane. Dacă a sesizat CCR, va putea candida pentru Cotroceni. Iar la viitoarele alegeri ne vom trezi cu liste falsificate în totalitate. Orice persoană va putea lua peste picior alegerile: va veni cu liste false de semnături cap-coadă, dar va apărea pe buletinul de vot. CCR invită la fals în acte“, susţin sursele citate.

Citeşte şi
Un sadic bine intenţionat a luat o cataramă şi a început să bată un crin
Intrebat dacă adevărul despre Revoluţie va ieşi vreodată la iveală, fostul general a spus că
Adrian Chebuţiu, unul dintre cei mai apropiaţi parteneri de afaceri ai lui Bogdan Buzăianu, magnatului
O mare problemă a României de astăzi, în opinia mea, este credibilitatea celor care trimit
Deputatul PSD Eugen Nicolicea anunta ca refuzul lui Klaus Iohannis de a accepta propunerile de
Curtea Constituțională a respins în integralitate, pe motive extrinseci, modificările aduse de PSD, ALDE și
Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, a depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea
Deputatul PSD Florin Iordache este pe culmile fericirii dupa ce CCR a decis ca interzicerea
CCR a decis că voinţa poporului român este neconstituţională. Un grup de răufăcători a populat
Curtea Constituţională din România (CCR) este dezlănţuită. Nu mai are nici o limită. Nu mai
Share