home POLITICA Caucazul şi Mistralul (Cristian Negrea)

Caucazul şi Mistralul (Cristian Negrea)

Share

Pentru ca surpriza să fie cât mai puternică, atacurile rusești sau sovietice se dau în zile de vacanță (invazia Cehoslovaciei în august 1968), în timpul marilor evenimente care mențin atenția și liderii lumii în altă parte (Georgia în timpul olimpiadei din 2008), sau sărbătoare (invazia Afghanistanului de Crăciunul lui 1979).

foto: xinhuanet – Putin, Sarkozy meet on Iran nuclear issue in Moscow

fotoinfo: BEIJING, Oct. 10 (Xinhuanet) — Russian President Vladimir Putin said he did not believe Iran was trying to build a nuclear bomb after meeting with visiting French President Nicolas Sarkozy in Moscow Wednesday

Tot așa a procedat Rusia cu altă lovitură de imagine, în Ajunul Crăciunului anului 2010, când a anunțat împreună cu Parisul perfectarea cumpărării a două porthelicoptere franceze de clasa Mistral, cu încă două ce ar urma să se construiască în șantierele navale rusești.

Palatul Elysee a descris afacerea ca pe o mare victorie a industriei franceze, cu peste o mie de slujbe garantate în următorii doi ani. Dar au fost și voci (de exemplu Andre Gluecksmann) care sublinia faptul că anunțul în Ajunul Crăciunului era mai degrabă menit să distragă atenția publicului de la „o afacere murdară”.

Totuși, inițierea afacerii durează de ceva vreme. Intenția rușilor și începerea negocierilor este ceva mai veche, atâta doar că negocierile au durat mai mult. Unii analiști au considerat că nu este posibil ca un stat NATO să vândă echipament militar și tehnologie unui stat care menține în doctrina sa militară NATO ca principală amenințare la adresa securității sale.

Dar aceștia nu au luat în calcul mai mulți factori referitori la Franța actuală, factori speculați cu dibăcie de către liderii ruși. Franța, la fel ca și Rusia, are de înghițit o pilulă amară: trecerea de la statutul de putere de prim rang la unul de putere de rang secund.

Acum o sută de ani, Franța era o mare putere, Rusia a fost o superputere până în urmă cu douăzeci de ani, sub numele de URSS. Această trecere, împreună cu noile situații la care sunt nevoiți să se adapteze atât liderii, cât și populația, poate trezi adânci resentimente către cei care rămân în poll position, în speță SUA.

Tresăririle de orgoliu rănit, cum a fost decizia lui de Gaulle de a retrage Franța din structurile de comandă ale NATO nu schimbă realitatea, am văzut că Szarkozy a readus Franța înapoi în procesul de decizie NATO. Dar nu schimbă nici percepția, nici atitudinea liderilor și populației.

Această decădere din rang are și consecințe directe, percepute din plin, cum au fost cele referitoare la războiul declanșat de SUA în Irak, care a costat Franța pierderea unor contracte de 40 de miliarde de dolari cu regimul lui Saddam Hussein.

Dincolo de retorica antiimperialistă, este vizibil că Franța este una dintre cele mai imperialiste state moderne, prin acțiunile sale în zona sa de influență de necontestat, fostele sale colonii.

Nu degeaba în indexul statelor eșuate din 2010, în topul primelor douăsprezece, jumătate sunt foste colonii franceze, în care Franța continuă aceeași politică, exploatarea resurselor, fără preocupare atentă asupra condițiilor populației sau moralității regimurilor pe care le susține, iar în caz că monopolul îi este contestat, se implică direct, inclusiv prin asasinate sau chiar intervenție militară, lucruri mai puțin vizibile, deoarece cui îi pasă de Coasta de Fildeș sau Djibouti. Cu toate astea, critică acțiunile altora, nu mult diferite de ale sale.

Un alt aspect: Franța este afectată de criza mondială. Cu un sistem în mare parte etatizat, mai ales în cadrul unor industrii sau servicii ce s-au dovedit până acum nereformabile datorită puterii sindicale, Franța are nevoie ca de aer de orice comenzi în industria sa grea, cu atât mai mult în cea de apărare, mai ales… citeste tot aici

Citeşte şi
Vladimir Putin, ameninţări către România: Veţi deveni ţinte!

Ţările europene care găzduiesc sisteme de rachete americane vor deveni ţinte ale Rusiei în cazul Read more

Vladimir Putin cere companiilor să fie pregătite de război

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că toate companiile importante din Rusia. atât cele de Read more

Vladimir Putin, bucătarul lui infractor şi ferma de troli din Sankt Petersburg

"Ospătarul lui Putin" Evgheni Prigorin, un puşcăriaş reşapat de regimul silovikilor, e omul-cheie al acestei Read more

Vladimir Putin, şocant: Frontierele Rusiei nu au limite!

Frontierele Rusiei "nu se termină nicăieri", a declarat joi, glumeț, președintele rus Vladimir Putin. Spusele Read more

Vladimir Putin e bolnav? A murit?

Vladimir Putin nu a mai fost văzut de o săptămână şi ar fi bolnav sau Read more

Vova stând de vorbă cu Duhul Raţiunii

Când era copil, mămica lui l-a întrebat pe Vova: "Vova, ce vrei să te faci Read more

Barack Obama, Traian Băsescu, Petre Ţuţea, Elena Udrea şi Akira Kurosawa printre semnatarii petiţiei Antena 3

Au mai semnat: Mircea Eliade, Elena Udrea, Vladimir Putin, Janis Joplin, Akira Kurosawa şi Dimitrie Read more

Revista presei. Mircea Sandu zice ca n-avem norocul sa-l lege DNA

~Avram a luat mita in elicopter~Mircarea Populara incepe sa se miste~20 de ani de la Read more

Revista presei. SUA – cutremur unde nu sunt cutremure

~iPhone stie cand e cutremur~piata tv central-est europeana~topul companiilor profitabile~febra aurului. Pana cand?~permis auto fals Read more

Putin, obstacole întru consolidarea democrației

Către 2010, situația în țările post-sovietice s-a deteriorat. Singurele ţări din regiune ce pot fi Read more

Share