Nici conu’ Catavencu nu-i mai prieste lui SO Vantu

Share

Ceea ce trebuia sa se intample s-a si petrecut pana la urma. Jurnalistii de la Academia Catavencu devenisera incomozi. Sau cel putin asa bpar sa stea lucrurile. Sa luam ca exemplu episodul cu poza lui Mircea Geoana in vizita la Sorin Ovidiu Vantu, extrem de sugestiv.

Un divort urat (ReporterVirtual by Tiberiu Lovin)

Indiferent de alte pacate ale lor, despre care am mai scris, academicienii au ales sa publice o poza-eveniment intr-un moment de maxima tensiune. Efectul il cunoastem. A fost unul naucitor pentru Mircea Geoana, care, probabil din acest motiv, a pierdut alegerile la mustata.

Hai, la barbison. Ulterior, Realitatea TV si-a mulat emisiunile pe aceasta stire, incercand sa preia socul si sa-l canalizeze in favoarea lui Geoana. Nu a reusit.

Exista voci care afirma ca defapt miscarea a fost una gandita in concupiscenta cu Vantu, care astfel i-a tras presul de sub picioare lui Geoana. In acest caz, si l-a tras chiar siesi.

Culorile nu sunt doua: alb si negru. Mai exista si degradeuri. Mircea Toma este unul dintre cei care pleaca de la AC, dupa ce si-a dat demisia.

Toma este acelasi cu cel care l-a supus pe Cristi Godinac unui soi de linsaj public pe FreeEx, pentru ca liderul MediaSind a indraznit sa puna pe tapet chestiunea sensibila a acreditarii jurnalistilor din Romania.

Fara de care nimeni nu poate sa-i ridice lui Bogdan Chirieac, Corneliu Vadim Tudor sau Sorin Rosca Stanescu dreptul de  se numi jurnalist in Romania. Avantajos asa, nu?

Finantatorul noului Catavencu, Adrian Andrici (Pagina de Media by Petrisor Obae)

Totusi, asa cum explica el pentru Pagina de Media, Mircea ar fi facut si lucruri bune, pentru ca “anul electoral a fost unul cu presiuni importante şi de ele au avut parte majoritatea jurnaliştilor”.

Multumesc, Mircea, stiam. Toma sustine ca a tratat pentru AC “subiectul Roşia Montană, care nu a fost acceptat în pagină”.

De ce pleaca liderul Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei (care foarte bine, dupa povestea cu Fondul Romano-American de Investitii, ar putea sa-si schimbe denumirea in Agentia de Monitorizare a Jurnalistilor)? “Primul motiv este tentativa restabilirii independenţei”, sustine Mircea Toma.

Profitul Academiei Caţavencu: 500-600.000 de euro în cei mai buni ani (Pagina de Media by Petrisor Obae)

Al doilea ar fi europtericşii, cum chiar Academia Catavencu ne-a invatat sa le zicem: “Condiţia economică […] s-a agravat în grupul Realitatea-Caţavencu, unde Caţavencu era un produs profitabil, dar încălţat cu datoriile multor altor proiecte.”

O discutie mai lunga chiar decat atat poarta cu Mircea Toma Petrisor Obae aici.

Aparent paradoxal, tot academicianul de Vama Veche pare a fi singurul dintre seniori poate care demisioneaza de la Aca Catza. Catza, in acest moment, nu pot pen’ ca sa-i zic. Aceea era alta publicatie. Mult mai proaspata si mai bine scrisa, chiar daca mai putin asezata si indelung elaborata.

N-am auzit inca nimic despre Biju ori Mihaiu, daca si-au dat demisia au ba, iar despre Doru Buscu nu mai vorbim, el e pe picior mare in GRC. “De câteva luni aveam în intenţie această plecare”, spune alt jurnalist de la Academia Catavencu, Catalin Prisacariu.

Pe Catalin sau pe altii ii inteleg, le inteleg motivele, revolta si actiunile. Am trecut si eu prin asta. M-am trezit pe rand salariatul PSD, apoi al lui Sorin Ovidiu Vantu insusi, in carne, oase si baston. Este crunt, horror, mai ales in timpuri de criza ca acelea pe care le traim noi astazi.

Ceea ce nu inteleg eu este altceva: de ce la vremuri noi unii dintre cei vechi tin cu orice pret sa mimeze (sau poate sa faca) tot ei “revolutia”? N-ar fi mai cinstit din partea lor sa lase limbajul dublu la o parte si sa fie reactionari pe fata?

Pentru ca, asa cum confirma Doru Buscu, motivul real nu este “revolutia”, ci faptul ca trebuie sa desclestam falcile de pe conducta de bani, care a secat si sa ne formatam dintii, pentru a se cocli pe alta teava de parai. Doru Buscu dixit pentru Mediafax:

În urmă cu câteva zile i-am anunţat pe şefii departamentelor că urmează o reducere cu 15% a salariilor şi că revista reintră într-un regim de austeritate. Reducerea cu 15% a salariilor urma să fie aplicată în orizontul câtorva luni, două-trei luni.

Eu nu vad aici nici un fel de antagonisme intre Buscu si Toma, laptopuri zburand, mouse-uri folosite pe post de bolas, birouri facute baricade. Nu.

Peste o luna sau doua, cand poate ca trustul eolian va fi puf de vant, iar patronul sau de azi va spune, ca personajul din “Shawshank Redemption“, “toti cei de aici sunt nevinovati, nu stiai asta?”, si Buscu, si IT Morar, si ceilalti bosi, care astazi nu pleaca odata cu Toma, se vor regasi poate in aceeasi barca.

In Delta Dunarii presei inundatiei romane.

Share