home EVENIMENT, POLITICA Carmen Dan pune tălpi în anchetarea violenţelor din 10 august

Carmen Dan pune tălpi în anchetarea violenţelor din 10 august

Share

Bogdan Licu, procurorul general interimar, spune că este responsabiliatea ministrului de Interne Carmen Dan pentru încetinirea şi încercarea de blocare a anchetei privind violenţele din 10 august.

Licu a avut o întâlnire cu reprezentații mai multor asociații și cu câteva victime ale violențelor din timpul protestului Diasporei, în care s-a discutat și despre stadiul anchetei privin violențele jandarmilor la miting.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Surse din rândul celor care au participat la discuție au povestit că Bogdan Licu a explicat care sunt motivele pentru care, după nouă luni de la declanșarea investigației, dosarul nu a fost trimis în judecată, printre ele fiind numărul redus al procurorilor militari care lucrează și declasificarea parțială și insuficientă, de către Ministerul de Interne, a unor documente care pot constitui probe.

Întrebat despre cine ar trebui să decidă desecretizarea totală a actelor, Licu a răspuns că este responsabiliatea ministrului de Interne Carmen Dan, au spus sursele citate.

O alta piedică ar fi legată de ancheta desfășurată în paralel la DIICOT, deschisă în septembrie, anul trecut, ca urmare a plângerii penale depuse de Jandarmeria Română, care a acuzat o lovitură de stat la protestele din 10 august.

Potrivit explicațiilor procurorului general interimar, anchetatorii militari așteaptă să se soluționeze dosarul de la DIICOT, pentru că l-ar influența în mod direct pe cel de la Parchetul Militar.

Licu a susținut în discuția cu asociațiile că l-a sunat pe șeful DIICOT, Felix Bănilă, pentru a-l întreba în ce stadiu este ancheta lor, însă acesta i-ar fi spus că este în concediu și au stabilit o întalnire pentru lunea viitoare.

Un alt obstacol în ancheta violențelor din 10 august îl reprezintă identificarea jandarmilor care nu au purtat numere pe căști, a mai susținut Bogdan Licu. Procurorii militari nu ar fi fost ajutați deloc de Jandarmerie, fiind identitificate doar forțele de ordine de la o singură unitate din țară, prezente în Piața Victoriei la protest.

Surse apropiate anchetei au explicat pentru G4Media.ro că în luna iunie se așteaptă rezultatul expertizei făcute asupra gazului folosit de jandarmi în timpul manifestațiilor din 10 august.

Bogdan Licu le-a cerut procurorilor militari ca săptămana aceasta să îi prezinte un plan de anchetă, însemnând o planificare a activităților care urmează să se desfășoare, spre exemplu câte persoane mai trebuie audiate sau dacă mai este necesara vreo altă expertiză.

Pe 3 mai, Parchetul General a extins urmărirea penală in rem, cercetând săvârșirea următoarelor infracțiuni: complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă.

Procurorii au aratat în comunicat că ”mai multe acțiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite să determine şi să justifice necesitatea unei acţiuni de restabilire a ordinii publice şi să ajute la crearea aparenţei unei acţiuni legale de intervenţie în forţă a unităţilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei”.

Citeşte şi
Revista presei. Sarutul de adio

La capătul unei zile în care s-a ales cu "autodecapitarea" lui Vasile Blaga, Traian Băsescu Read more

Senatorul Cătălin Voicu (PSD), ridicat de procurori

Senatorul PSD Cătălin Voicu, vicepreşedinte al Comisiei de Apărare, a fost ridicat în această dimineaţă Read more

Generalul Ciucă nu a vrut să aservească Armata PSD. Afară cu el!

Realizatorul TV Rareş Bogdan a anunţat, joi seară, că şeful Marelui Stat Major, generalul Ciucă, Read more

Manifestanţii Rezist execută silit Jandarmeria pentru amenzile primite

Şase protestatari dintre manifestnţii Rezist au executat silit Jandarmeria Română după ce instanţele au decis Read more

Iulian Fota susţine că România riscă să aibă un centenar roşu

Iulian Fota, fost consilier prezidenţial, afirmă că ceea ce a făcut Jandarmeria, reclamând la DIICOT Read more

Jandarmeria continuă comedia cu ordinele de represiune de pe 10 august

După ce a lansat trei oe diferite la care ar fi fost semnat ordinul de Read more

“România Curată” doar prin vorbărie? Ce impostori… (Pdd)

ONG-urile "bidon" pe reţetă Soros bântuie spaţiul public din România, ba chiar au pretenţia independenţei, Read more

Ion Iliescu huiduit de Noii Golani (VIDEO)

Lansarea cărţii lui Ion Iliescu la Bookfest a fost întreruptă de "Noii Golani", strigând lozinci Read more

Carmen Dan zice că a primit informaţii din Piaţă, n-a dat directive

Fostul ministrul al Afacerilor Interne, Carmen Dan, afirmă, referindu-se la evenimentele din 10 august 2018, Read more

Carmen Dan, Aurelian Bădulescu, citaţi la DIICOT, în Dosarul 10 august

Carmen Dan a fost citată de procurorii DIICOT, în dosarul violenţelor din 10 august 2018, Read more

Share