home POLITICA Capcana parlamentară a ordonanţelor de urgenţă elefant 13 şi 14

Capcana parlamentară a ordonanţelor de urgenţă elefant 13 şi 14

Share

Capcana parlamentară reprezentată de OUG 13 şi OUG 14 s-a simplificat, dar există în continuare. OUG 13 mai poate să reintre în vigoare pentru puţin timp şi să facă ravagii.

Succesiv, în ordine aproape cronologică, legea de respingere a OUG 13 şi cea de aprobare a OUG 14 sunt votate de Parlament. Legea de respingere a OUG 13/2017 a fost aprobată azi și de Camera Deputaților. La fel, OUG 14/2017 a fost adoptată de plenul Camerei Deputaților.

Capcana. Secunda, minutul, ora, ziua de aur a infractorilor

Presupunem că legea de respingere a OUG 13 şi cea de aprobare a OUG 14 trec de votul final al Parlamentului. Jocul va fi făcut de data la care actele normative ajung la promulgare. Apoi, de momentul publicării în Monitorul Oficial. Să le luăm pe rând.

Şmecheria este, oricum, din punctul lor de vedere, următoarea. Ca oricum o decizie de neconstituţionalitate a legii de aprobare a OUG 14 să fie dată de CCR înainte ca legea de respingere a OUG 13 să apară în Monitorul Oficial. Înainte cu o secundă, un minut, o zi sau o oră.

Monitorul Oficial este subordonat Guvernului. Acest detaliu este esenţial.

Planul A. Data la care actele normative ajung la promulgare

Scenariu.

Ambele legi trec de votul final al Parlamentului. Legea de aprobare a OUG 14 are probleme de constituţionalitate. Parlamentul a lăsat neschimbat textul OUG 14. Judecătorul Cristi Danileţ a atras atenţia asupra defectului de constituţionalitate a OUG 14 de mai bine de două săptămâni.

[vc_row][vc_column][vc_column_text] [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row]

Acest defect nu a fost corectat în legea de aprobare a OUG 14. Pentru Sistemul Corupt, este important ca legea de adoptare a OUG 14 să fie promulgată cât mai repede. De asemenea, ca legea de respingere a OUG 13 să fie promulgată cât mai târziu. Capcana se strânge.

Orice avocat bun al unui trimis în judecată pentru abuz în serviciu poate face o sesizare de neconstituţionalitate a legii de aprobare a OUG 14. Instanţa o aprobă. CCR e obligată să se pronunţe.

Maşina de vot PSD din CCR va da o decizie de neconstituţionalitate a legii de aprobare a OUG 14. În acel moment, OUG 13 intră în vigoare. Nici nu mai are importanţă că ulterior legea de respingere a OUG 13 ajunge la preşedinte, e promulgată de acesta şi OUG 13 dispare.

Orice instanţă va da ulterior sentinţă în favoarea unui trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Cauza: există precedentul legii penale celei mai favorabile, reprezentat de OUG 13. Aflată în vigoare fie şi pentru o secundă, un minut, o oră sau o zi. Odată, prin 2017.

Planul B. Momentul publicării în Monitorul Oficial

Scenariu.

Să presupunem acum că Parlamentul nu jonglează cu momentul trimiterii celor două legi la şeful statului. Că ambele legi ajung în acelaşi timp la Administraţia Prezidenţială. Că preşedintele le promulgă. S-a terminat? Nu. Monitorul Oficial e în subordinea Guvernului.

Conform legii, Monitorul Oficial publică orice act normativ în maximum 30 de zile. Momentul apariţiei actului normativ în Monitor e cel al intrării sale în vigoare. Aşadar, este posibil ca Monitorul Oficial să întârzie 30 de zile publicarea legii de respingere a OUG 13 şi să publice imediat legea de aprobare a OUG 14.

Urmează: sesizare de neconstituţionalitate pe legea de aprobare a OUG 14 din partea unui avocat. Decizie a CCR privind neconstituţionalitatea legii. OUG 13, în vigoare pentru o secundă, un minut, o oră sau o zi. Apoi, Monitorul Oficial publică legea de respingere a OUG 13. Răul a fost făcut. Undeva, prin 2017.

Eugen Nicolicea a confirmat ieri că exact la asta se gândesc penalii

Oamenii aceştia fac cu bună-ştiinţă. Eugen Nicolicea, ieri:

Exprim acest punct de vedere în continuare (nu mai e nevoie ca OUG 13 să urmeze procesul de legiferare, a fost deja abrogată – n.n.). Cei care insistă ca o ordonanţă abrogată să poată să fie respinsă printr-o lege, adică să aibă două date de încetare, îşi asumă responsabilitatea pentru efectele produse.

Aşadar, capcana legală ar fi că un act normativ nu poate avea două date de încetare a existenţei sale lumeşti. Avem menţionată de Nicolicea inclusiv mica bâlbă aparentă a lui Grindeanu, cu prorogarea. A fost special strecurată de premier, e pe mână cu ei. Omul ăsta ne-a minţit tot timpul cu cinism. Tot Eugen Nicolicea, tot ieri:

Premierul Grindeanu a vorbit de două soluţii, prorogare de termen şi abrogare. Prorogarea, dacă o făceai pe patru ani, să ieşi din mandatul acesta, nu aveam nici un fel de problemă. Nici un fel de discuţie. Dar, pentru a nu exista discuţii, a cedat şi a acceptat punctul de vedere al preşedintelui, şi anume să fie dată o ordonanţă de abrogare.

Aşadar, în concertul de planuri de trântire a Justiţiei, PSD-ALDE s-a gândit şi la plasarea unei bombe cu ceas. Lăsată să ticăie patru ani. La zi totuşi care e şmecheria? Neconstituţionalitatea:

Eu vă învederez faptul că există posibilitatea ca şi legea de respingere să fie declarată neconstituţională, aşa cum a mai fost declarată o astfel de lege.

Planul C. Ultimul scenariu…

… rezultă chiar din această declaraţie a lui Eugen Nicolicea. Ambele legi sunt promulgate de preşedinte. Ambele legi sunt atacate pentru neconstituţionalitate la CCR. Ambele legi sunt declarate neconstituţionale de CCR, deci OUG 13 intră în vigoare. Pericolul este foarte mare. Oamenii aceştia vor în continuare să sacrifice tot: România, chiar şi PSD, ca să scape ei.

Share