home ECONOMIE Cabinetul Cioloş şi una dintre erorile mari ale acestuia

Cabinetul Cioloş şi una dintre erorile mari ale acestuia

Share

Cabinetul Cioloş este, în viziunea noastră, aşa lipsit de forţă politică, unul foarte performant. Este criticat de foarte mulţi azi din motive electorale, însă e mult mai performant decât orice executiv condus de Victor Ponta.

Această nu înseamnă că nu a făcut greşeli. Una dintre erorile făcute de Cabinetul Cioloş este în Strategia naţională de locuire. Probabil că această eroare rezidă de la experţii chestionaţi de guvern.

Pe de o parte, Cabinetul Cioloş doreşte să mărească plafonul de creditare pentru Programul Prima Casă la 75.000 de euro. Acesta este un lucru bun. Prima Casă, chiar dacă nu reprezintă mare lucru pentru bănci sau pentru dezvoltatorii imobiliari, are sens pentru români.

Programul Prima Casă este singurul realmente accesibil pentru clasa medie din România, adică pentru un individ cu venituri de pe la 2.000 – 2.500 de lei, până la peste 1.000 – 1.500 de euro.

Cum face Cabinetul Cioloş să nu meargă ceva ce funcţiona

Alături de Programul Rabla şi Programul Prima Maşină, este planul financiar pus la punct de mai multe guverne care a ieşit, ducând la rezultate palpabile în populaţie, spre deosebire de Legea insolvenţei persoanelor fizice, aflată în dramatic conflict cu Legea dării în plată, sau Legea asigurării obligatorii a locuinţelor. Nici una dintre acestea nu provoacă altceva decât scandal şi zaveră.

Ei bine, Cabinetul Cioloş introduce forţe de rupere în Programul Prima Casă, ce ar urma să se adreseze numai cazurilor sociale, de persoane cu venituri sub salariul mediu net pe economie, aşa cum explicam într-un articol din România liberă.

Întrebarea care se pune este: aceste persoane sunt solvabile pentru un credit? Şi nu este singura întrebare. Creditul acesta poate ajunge la 75.000 de euro? Nu prea, mulţi de-abia se încadrează la 50.000 de euro. Şi dacă lucrurile stau astfel ce rost avea mărirea plafonului? Ca să avem un program pe care îl folosesc 350 de persoane anual?

Funcţionează? Strică-l!

Există o regulă de lucru despre care am mai scris: când pui la punct o strategie, laşi întâi experţii să discute, să facă studii de caz şi de impact, apoi discuţii cu actorii pieţei respective şi de-abia la final vii cu proiectul şi-l pui în dezbatere publică.

La noi se procedează pe dos. Întâi pui proiectul în dezbatere publică. Uneori iese scandal, alteori nu, dar treaba nu merge. Cabinetul Cioloş, de data aceasta, e pe cale să facă o astfel de eroare.

Citeşte şi
Eugen Rădulescu, directorul Direcției Stabilitate financiară din BNR, a povestit, la seminarul ”Şcoala de vară
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale S.A. (PAID) organizează,
Despre acest domeniu se estimează că este unul cu salarii dintre cele mai convenabile. Bineînțeles
Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat tarifele de referință pentru polițele RCA. Cu această ocazie,
Cristian Roşu, vicepreședintele ASF pentru sectorul de Asigurări - Reasigurări, a declarat într-un interviu acordat
Acordarea statutului de piaţă secundară emergentă de către FTSE ne confirmă că şi activitatea ASF
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) organizează, în perioada 30 septembrie – 6 octombrie 2019, sub
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) salută decizia FTSE-Russell, comunicată în cursul serii de 26 septembrie
Consiliul ASF a aprobat şi publicat în cadrul şedinţei de ieri, pe site-ul Autorităţii pentru
Vicepreşedintele Sectorului Asigurări - Reasigurări din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) dl. Cristian Roşu,
Share