Boc şi-a dat demisia. Partida Rusă cere anticipate

Share

Demisia premierului Emil Boc era ultimul lucru care trebuia să se întâmple anul acesta. Ea înseamnă de facto demisia Guvernului şi duce la criză guvernamentală.

CuvantulLibertatii

Criza guvernamentală duce oricum, chiar cu numirea în 45 de zile a unui nou premier desemnat de  preşedintele Traian Băsescu, la scăderea încrederii investitorilor în stabilitatea României.

Agresivitatea Partidei Ruse (USL) duce şi ea la scăderea încrederii mediului de afaceri în viitorul deschiderii României la continuarea orientării sale politice pro-occidentale.

Ce poate să-şi dorească mai mult Kremlinul astăzi decât o Românie cât mai instabilă, dacă se poate una care să blocheze edificarea scutului antirachetă de la Deveselu? Ce îşi poate dori mai mult Federaţia Rusă decât, lângă perna de contact instabilă Republica Moldova, o altă pernă de contact şi mai mare, tot instabilă, indecisă, în criză, România? Dincolo de realitatea politică alternativă afirmată găunos de Partida Rusă USL în România, se află exact acest interes politic direct al Moscovei.

Indecizia orientării pro-occidentale este o altă componentă pe care nu o doream activată în nici un caz într-un an în care pieţele vor cădea din nou, suprapunând efectul economic peste criza datoriilor suverane, iar peste acestea un eventual efect politic.

Este inexplicabil de ce a acceptat Traian Băsescu acest joc politic aici şi acum, în condiţiile în care era uşor de prevăzut că USL nu va accepta nici o jumătate de măsură între situaţia de până astăzi, la ora 13.00 şi alegerile anticipate.

Singura explicaţie posibilă este că preşedintele vrea să nominalizeze un nou guvern de sacrificiu, format din necunoscuţi, care urmează să fie tupilaţi ulterior prin ramificata instituţie guvernamentală românească.

În acest timp, politicienii se vor extrage din actul guvernamental, pentru a fructifica la maximum anul electoral şi a încerca pe cât posibil păstrarea PDL în cărţile pentru un viitor executiv şi după alegerile legislative din toamnă.

Sugestiv în acest sens este că în ultimele zile mai multi lideri ai PDL au vorbit public despre recredibilizarea partidului si a Guvernului, iar altii i-au sugerat demisia lui Emil Boc.

Soluţia cea mai bună acum pentru Emil Boc este să se retragă aparent la Cluj, unde să candideze pentru un nou mandat de primar şi să recredibilizeze astfel organizaţia locală PDL, grav afectată de scandalul monstru de corupţie în care este băgată din cauza lui Sorin Apostu.

Este greu de înţeles ce motor interior a generat toată această necesitate stringentă inexplicabilă pentru formarea unui nou cabinet, în condiţiile în care era evident că demisia premierului va duce la criză guvernamentală, iar această criză guvernamentală este ultimul lucru pe care ni-l dorim anul acesta, pentru că pune în pericol stabilitatea economică şi financiară fragilă a României în acest an critic.

În acest moment, lucrurile se decid pe doi sau trei defectori ai USL, dispuşi să voteze noul executiv. Probabil că soluţia va fi una de acest gen: în zilele următoare, doi sau trei defectori vor părăsi PC, PNL sau PSD, îngroşând rândurile grupului independenţilor. Probabil dintre cei cu probleme penale, de tip Micky Şpagă.

Share