Biografia (ne)romanţată a lui Radu Duda, actor şi prinţip

Share

Aceasta este biografia (ne)romanţată a combinatorului de succes care a iradiat cu dudele sale Casa Regală a României, actoraşul Radu Duda.

Pe 7 iunie 1960, s-a născut la Iaşi Radu Duda, sub zodia Gemenilor, în anul Şobolanului de Fier. Duplicitatea geamănului făţarnic se combină nefericit cu starea continuă de alertă în care stă şobolănelul, meticulos, calculat, iubitor de bani şi titluri, doritor să aibă copii şi alegându-se numai cu principese scorpii.

Duda şi corupţia

BAE Systems e unul dintre sponsorii Fundației Principesa Margareta. Duda şi reprezentanții BAE ar fi fost implicați într-un scandal de corupție în legătură cu achiziția de către Cabinetul Adrian Năstase a două fregate britanice de la Royal Navy, recondiționate de BAE.

Se spune că în această achiziţie s-a fi plătit o mită de 7 milioane de lire sterline.

Unii din bani, conform ziarului Gadianul, ar fi „ajuns în buzunarele familiei regale de Hohenzollern„.

Margareta și Radu, ca reprezentant special al Guvernului, se întâlniseră, oficial sau neoficial, cu reprezentații BAE Systems, înainte și după semnarea contractului.

Într-un comunicat oficial trimis Gardianului, Radu neagă orice astfel de acțiuni de lobby, declarând că, sub patronajul său de la Camera de Comerț Româno-Britanică, din care face parte și BAE Systems, s-a întâlnit cu reprezentații acestei firme, cât și cu ai altor firme britanice.

Duda şi Securitatea

Revista „Căminul românesc” din Geneva a publicat un articol semnat de Nicoleta Franck, o jurnalistă apropiată de Regele Mihai, despre care a scris câteva cărți.

Articolul îl acuză pe Duda că ar fi un agent al Securității infiltrat în Casa Regală, pentru a o compromite, la ordinele lui Ion Iliescu, fostul președinte al României, fost nomenclaturist comunist și prieten al tatălui lui Radu, și el la rându-i un fost comunist de rang înalt. Articolul nu aduce nici o probă.

În Adevărul, Duda neagă acuzele de presupuse legături cu Securitatea: „Eu nu am colaborat cu Securitatea. (…) în 1986 (…) s-a încercat racolarea mea. Am refuzat politicos și de atunci nu am mai fost contactat.

Articolul dezvăluie că în 1989, numele lui Radu Duda a fost găsit pe o listă cu mai mult de 1.000 de persoane de sprijin ale Securității. Într-un alt interviu pentru Adevărul, Radu a explicat că în anul 1986 Securitatea i-a cerut să colaboreze, datorită carierei sale de succes ca actor:

Toți cei care reprezentau ceva știau că există acest risc.

, spune Duda – acela de a fi chemat de către Securitate, pentru a deveni informator. La acea dată, Radu jucase (defapt lucrase) doi ani pe scena din Iași, ca absolvent de teatru și urma să plece în al doilea și ultimul său turneu cu teatrul în străinătate, în Israel, în compania a doi renumiți actori români, ca să micşoreze densitatea valorică scenică.

Fostul șef al Securității Iaşi a explicat într-un interviu că persoanele de sprijin, ca Duda și alți peste 1.000 de pe listă, nu erau informatori, nu semnau vreun angajament cu Securitatea, nici nu primeau bani, ci erau membri PCR, în special cei ce călătoreau în străinătate, racolați de Securitate cu acordul partidului, pentru a îndeplini misiuni bine definite, pentru o perioadă limitată de timp. Acelaşi personaj a confirmat într-un interviu ulterior că lista respectivă e reală.

Mulți dintre susținătorii familiei regale au încetat să mai ofere ajutoare financiare după intrarea lui Radu Duda în Casa Regală. Românii cu bani din exil, care au fost zeci de ani urmăriți și-n gurile de metrou de Securitate, au considerat compromisul inacceptabil.

În iulie 2010, Marco Houston, editorul publicației Royalty Monthly, a făcut o declarație la Înalta Curte de la Londra, prin care recunoștea că toate acuzațiile împotriva Principelui Radu sunt neadevărate și că nu ar fi trebuit publicate niciodată. În declarație, se confirmă că Principele Radu nu a fost membru sau colaborator al Securității, lucru constatat și de CNSAS.

Duda, actoraş bunicel în rolul de consort în Casa Regală

Iniţial, în Casa Regală a României, din 30 decembrie 2007, a fost trimis poate în delegaţie în interes de serviciu de anumite cercuri de interese securistoide, pentru a juca rolul de Principe al României și Principe de Hohenzollern-Veringen, cu calificativul Alteță Regală.

Fiind un actoraş bunicel, a jucat rolul acesta binişor, reuşind să zăpăcească şi să discrediteze aproape complet Casa Regală, folosindu-se de ambiţiile existente aici şi de coliziunile fireşti dintre membrii acesteia, ca în orice familie numeroasă, unde miza financiară este mare.

Titlu contestat de Casa Hohenzollern-Sigmaringen

Titlul de principe de Hohenzollern i-a fost contestat de șeful casei Hohenzollern-Sigmaringen și nu mai e folosit din momentul ruperii relațiilor dinastice cu Casa de Hohenzollern-Sigmaringen, pe 10 mai 2011.

Duda joacă acum rolul cel mai bun al vieţii sale, fiind cel mai bun actor în rol secundar din Casa Regală, ca membru non-dinastic al Casei Regale. Titlul și calificativul său nefiind transmisibile, adică atunci când se duce la Domnul, ia şi titlurile, doctoratul, cărţile scrise, banii şi faptele sale de arme cu sine, pentru că, slavă Domnului, nu le poate transmite.

Radu Duda a absolvit Liceul Internat „Costache Negruzzi” din Iași în anul 1979. A fost admis pe locul patru la IATC, pe care l-a absolvit inexplicabil în 1984, la clasa Olgăi Tudorache.

Printre colegii de promoție: Carmen Tănase, Bogdan Gheorghiu, Oana Pellea, Carmen Ciorcilă, Carmen Trocan, Marina Procopie, Mihai Verbițchi, Adrian Păduraru și Dan Bădărău, în mod evident toţi actori mai valoroşi decât el.

Actor la Suceava, Iaşi şi Bucureşti

Tânărul actor absolvent a fost repartizat la Teatrul Municipal din Suceava. Pentru ca să nu mai plângă spectatorii în timpul reprezentaţiilor sale (aveţi un memoaobil „Titanic Vals”, cu actori uriaşi, în care rupe scena Radu Duda la timecode 1.13.15), a fost făcut hopa prin transfer actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași.

În perioada în care a evoluat ca actor la Iaşi, Radu Duda a locuit la bloc. În timpul evoluţiilor sale scenice, sala Teatrului Naţional din Iaşi a cunoscut cele mai teribile sforâituri din istoria sa. În anul 1988, s-a mutat la București, hopa prin transfer, părăsind scena Teatrului Național din Iași, spre bucuria acesteia.

După ce a fost înnobilat, la 1 ianuarie 1999, Radu Duda și-a încheiat cariera publică de actor și s-a dedicat exclusiv activităților de actor în reprezentarea Casei Regale.

Până să fie înnobilat, ani în şir, s-a petrecut, povestesc martorii, un lucru straniu: peste tot unde era Principesa Margareta, deodată, hop-vup! – apărea, de pe o scară laterală, de sub scenă, dintr-un tufiş Radu Duda cu un buchet de flori, ceva, în mână.

Acest lucru ar fi dus la îmblânzirea scorpiei, dimpreună cu tendinţele acesteia, cunoscute acum public, de a blătui chestia, pe filiera Fundaţiei Principesa Margareta, cu toate regimurile politice din ţară, pentru ranguri şi bani, foarte mulţi bani.

Pe de altă parte, aceasta a avut întotdeauna un cui faţă de orice rival periculos la succesiune, precum Nicolae. Este cunoscut episodul scenei îngrozitoare făcute de Margareta în anul 1992, atunci când a aflat că la vizita în România a Regelui Mihai I va participa şi micul Prinţ Nicolae. Aşadar, o margaretă spală o dudă şi Sistemul pe-amândouă.

După înnobilare, a devenit umbra regelui la Săvârşin, la Elisabeta, Versoix, Aubonne şi în general peste tot unde se ducea acesta. Nu ştim însă cât de iradiantă a fost această umbră, pentru că în istoricul clinic genetic al Regelui Mihai există probabil trei membri ai familiei care au avut cancer.

Duda, selectat din stele la CNAp

Radu Duda absolvă Colegiul Naţional de Apărare în anul 2002, făcând şi el astfel parte dintr-o lungă listă de oameni ai sistemului, admişi la această instituţie elitistă, pentru cei aleşi cu grijă, din stele.

Avid după bani, funcţii, titluri şi putere ca guvidele după apă liniştită, sărată, în anul 2002, Radu Duda a absolvit și Colegiul George C. Marshall, din Garmisch, Germania. Interesant de ştiut cum a putut fi în ambele locuri, când la CNAp cursurile aveau loc zilnic, de luni până vineri, de la 7 dimineaţaşi erau obligatorii.

În august 2004, a participat în cadrul programului de două săptămâni pentru Senior Executives în securitate națională și internațională al școlii de administrație „John F. Kennedy” a Universității Harvard din SUA.

Omul lui Adrian Năstase

În septembrie 2002, a fost numit Reprezentant Special al Guvernului Român pentru Integrare, Cooperare și Dezvoltare Durabilă. Adică al lui El Însuşi, Împăratul Adrian Năstase. A supravieţuit în funcţie şi sub mandatele premierului Tăriceanu, acum înţelegem cu mai multă uşurinţă filiaţiile.

Duda mai e și consilier al MS Regelui Mihai I, membru al Comitetului de Directori ai Asociației „Casa NATO” din București și membru de onoare al senatelor Universității „Aurel Vlaicu” din Arad și Universității din Oradea.

Doctoratul, unde e doctoratul?

Din 2005, e colonel al Armatei Române și a obținut un doctorat în Științe Militare la Academia Națională Militară din București. Cine-i caută doctoratul nu i-l găseşte. Emilia Şercan, se aude?

Principele Radu este autorul câtorva cărți, vreo opt: „Dincolo de mască” (București: Unitext, 1997), „L’Âme du masque” (Brussels, 1998), „Război, un exil, o viață” (București, 2000; tradusă în engleză cu titlul de „Anne of Romania: A War, an Exile, a Life”, București: Romanian Cultural Foundation, 2002), „Michael of Romania: A Tribute” (San Francisco și București, 2001), „Kildine” (București, 2003; o traducere în română a basmelor Reginei Maria a României), „Șapte” (București: Nemira, 2003), „The Royal Family of Romania” (București: Humanitas, 2004), „Persona” (București: Nemira, 2006), „The Elisabeta Palace” (București: Humanitas, 2006).

Unii au incontinenţă, marele Ernesto Sabato a scris trei romane în întreaga sa viaţă.

nota: Această postare conţine elementele tipice genului pamflet, care vor trebui tratate ca atare.

Share