home POLITICA Biliard. Băsescu versus Ponta (1). Ţinta: Consiliul European

Biliard. Băsescu versus Ponta (1). Ţinta: Consiliul European

Share

Să presupunem că doi jucători de biliard se confruntă.

AFP via Mediafax

Unul este consacrat în chart-ul mondial al acestui joc, e stimat de toată lumea şi respectă regulile jocului. Evident, aceasta nu înseamnă că e venit azi pe gârlă şi nu este uns cu toate alifiile.

Celălalt e un new-comer tupeist, lipsit de rafinament, cu statură de baschetbalist şi labe de târnăcopist. Uneori îi scapă tacul în masa de biliard, rupând suprafaţa acesteia.

Are în spate o echipă bunicică de strategi cu idei interesante, dar care tot dau târcoale de mulţi ani topului mondial, pentru că au alte idei despre acest sport, pe care vor să-l transforme în altceva.

• citeşte şi: Biliard. Băsescu versus Ponta. Miza Rusiei

Vor, spre exemplu, ca din când în când unii jucători (dar numai unii, cei aleși special de ei), să aibă dreptul să scoată toporul şi să distrugă masa de biliard în timpul jocului. Nimeni nu acceptă o astfel de monstruozitate. Aşa cum nimeni nu va fi de acord ca jucătorul acesta să poată să mute cu mâna bilele, direcţionându-le unde vrea el, după bunul plac.

Nimeni nu şi-ar fi imaginat, dar o conjuctură istorică îi obligă pe cei doi să joace unul contra celuilalt. E un joc straniu. Din când în când, baschetbalistul, cu un zâmbet graţios şi ipocrit pe faţă, apare în spatele experimentatului campion cu toporul la spate.

În sală încep urletele de revoltă. Forul european de biliard intervine. Baschetbalistul pune la loc toporul în geantă. Mai trec cinci minute, ăsta iar scoate toporul şi figura se repetă. E un joc straniu. Cine va învinge?

Miza bugetului

Dincolo de faptul că UE nu se simte deloc bine, alţii se simt mai bine, iar alţii mult mai rău şi de câţiva ani sunt destul de conştienţi de acest lucru. Asupra acestui fapt vom reveni.

Să spunem deocamdată că Traian Băsescu va reprezenta România (cum este normal) la acest Consiliu European. Ar trebui să punem punct şi să ne rugăm ca, după tâmpeniile făcute de USL în ultimele şapte luni, Băsescu să piardă cât mai puţin pentru România, având în vedere că la acest Consiliu European toţi vor pierde mai mult sau mai puţin, dar şi având în vedere lovitura de stat din vară, acum aflată într-un soi de pending, până după legislative.

Atunci când unii vor să o desăvârşească, iar alţii să o dejoace definitiv. În funcţie de cât de puţin pierdem la acest Consiliu European, avem mai mulţi sau mai puţini bani pentru dezvoltarea României în anii următori.

Miza USL

USL are o altă agendă, una paralelă. Dacă Ponta reprezenta România la Bruxelles, la acest consiliu, se făcea de râs. Habar nu are despre ce este vorba. Aşa că a-l lăsa pe preşedinte să se ducă are avantaje multiple.

Primul, desigur, este că acela care nu face nimic sau mult mai puţin poate întotdeauna să stea pe margine şi să-l critice pe cel care munceşte. Dar acestea sunt generalităţi. Urmează specialităţile.

În primul rând, faptul că România a pierdut cât de puţin cu putinţă va fi reflectat în mass-media dramatic diferit.

Presa independentă de Sistemul Ticăloşit va spune că este vorba despre un succes, în comparaţie cu dezastrul generalizat prin care a trecut România în ultimele luni. Băsescu va veni şi va prezenta datele tehnice ale problemei şi va trage concluzii în aceeaşi manieră. Nuanţele acide vor lipsi, cel mult vor fi ironii de genul celor din ultimele zile.

Presa aservită USL va vorbi despre “tiranul Băsescu, slugă a Bruxelles-ului, ce aserveşte ţara Uniunii Europene”. Evident, după puciul cu jurişti din iulie, Băsescu este mai îndatorat Comisiei Europene decât înainte, în numele României, dar cine a creat această situaţie? Exact cei care îl critică acum, iar ei nu la acest gen de dependență se referă, ci la aservire în sensul rău al cuvântului. Se va glosa îndelung pe acest subiect şi pe faptul că “dacă eram noi acolo am fi negociat mult mai bine”.

În al doilea rând, această abordare schizoidă în mass-media în plină campanie electorală va duce la durificarea extremă a nucleelor dure ale electorilor celor două mari forţe politice, USL şi ARD, ca şi la radicalizarea indecişilor, ce se vor mai splita puţin între cele două tabere. La interval va sta în aşteptare “a treia soluţie” PP-DD, care-şi va mai bifa nişte electori în plus.

Citeşte şi
Georgia, România Caucazului?

România este membru NATO şi UE. Dacă şi Ucraina, şi Georgia vor păşi mai concret Read more

Biliard. Băsescu versus Ponta (2). Miza Rusiei

Ca actant geopolitic regional, Federaţia Rusă stă la pândă, aşteptând scăderea puterii UE, pe măsură Read more

Visul Georgian. Partidul. Coaliţia. Asemănările cu România

În ultimele zece zile am scris despre situaţia tensionată din Georgia. Este bine de făcut Read more

GEORGIA Alegerile se repetă în mai multe secţii de vot

Alegerile din mai multe secţii de votare din Georgia se vor repeta. Comisia Electorală Centrală Read more

Tensiuni și amenințări în alegerile din Georgia

Comisia Electorala Centrala din Georgia: "E regretabil că de la alegeri administraţia de profil s-a Read more

Oficial american despre situaţia din Georgia

Melia, oficial SUA: "Alegerile încă nu s-au terminat şi ele însele nu fac democraţia. Ceea Read more

În Georgia, Rusia repetă ceea ce a făcut în România

După eşuarea loviturii de stat din România, forţele proruse recidivează în Georgia, încercând să întoarcă Read more

Rebranduirea lui Crin Antonescu

PSD şi PNL se luptă acum poate pe cât din electoratul USL migrează de la Read more

PNL pierde oricum

Indiferent ce va face în continuare, Partidul Naţional Liberal a intrat acum pe o pantă Read more

Ce se întâmplă cu aceşti oameni?

Dinspre Parlament, cu complicitatea Guvernului, acum un an şi jumătate, un grup de borfaşi de Read more

Share