home EVENIMENT, POLITICA BEKE. Dilemele atentatului ratat din Oodorheiu Secuiesc

BEKE. Dilemele atentatului ratat din Oodorheiu Secuiesc

Share

După atentatul ratat al lui Beke Attila Istvan, extremistul maghiar care a vrut să arunce-n aer urbea harghiteană, mai multe dileme frământă opinia publică.

În limba maghiară, “beke” înseamnă, ce ironie, “încorporare“. De multe ori, numele omului spune multe despre el, alteori nimic. Aşadar, iată întrebările.

De ce a vrut Beke să sparie piaţa centrală din Odorheiu Secuiesc cu un foc de artificii?

Un foc de artificii poate fi asimilat unui atentat de către participanţii la o adunare publică, în condiţiile în care o lume întreagă este traumatizată de terorismul islamic. Mai mult, ideea lui Beke este foarte bună, ca să zicem aşa. Efectul exploziei unui grup de artificii puternice, puse într-un coş de gunoi, putea fi devastator.

Pe 13 mai 2000, un depozit de artificii din Olanda a sărit în aer efectiv, creînd un eveniment deosebit în oraşul Enschede. O explozie enormă a ucis 23 oameni, inclusiv patru pompieri, i-a rănit pe alţi 947 şi a distrus 400 de case, iar 1.500 au fost avariate. Cea mai puternică explozie a fost simţită până la 30 de kilometri de depozit. Televiziunea oalndeză a întrerupt transmisia în direct a finalei Eurovision 2000, ca să dea imagini de la faţa locului.

Aşadar, cine trimite în derizoriu intenţiile lui Beke se înşeală.

De ce a vrut Beke să le facă rău confraţilor săi maghiari din Târgu Secuiesc?

Chiar el o spusese: pentru a spune apoi că Odorheiu Secuiesc a fost atacat de terorişti. Comentariul nostru este că, după câteva zile de la atentat, nici nu ar mai fi contat că anchetatorii ar fi descoperit şi că atentatul fusese un foc de artificii, şi că el ar fi fost organizat de Beke. În mintea maghiarilor ar fi rămas fixată ideea că a fost un atentat terorist.

Şi chiar asta ar fi fost. Mai rămânea ca, având în vedere faptul că piaţa era plină de maghiari, vectorii extremişti de opinie din comunitatea maghiară din România să împrăştie minciuna că românii au făcut un atentat, de Ziua Naţională, contra maghiarilor.

Scopul extremiştilor era să scoată lumea în stradă. Apoi, aripa politică separatistă maghiară să vorbească din nou despre autonomie teritorială. Era foarte simplu să se spună că românii au pus la punct un atentat terorist asupra maghiarilor.

Să ne amintim că în evenimentele de la Târgu Mureş, din martie 1990, s-a fixat în opinia publică faptul că a fost victimă un etnic maghiar, dar în realitate este vorba despre românul Mihăilă Cofariu.

De ce nu a fost arestat Beke într-un flagrant organizat la locul atentatului?

Se ştie că Beke Attila dorea să declanşeze explozia artificiilor  telefonic, în timp ce el se afla în cu totul altă parte, deci nu putea fi prins în flagrant în momentul atentatului.

Chiar dacă ar fi fost prins, asta s-ar fi întâmplat când punea artificiile în coş. Şi oricum exista posibilitatea ca flagrantul să eşueze dintr-o multitudine de motive.

Eu cred că procurorii DIICOT nu mai aveau nevoie de un flagrant, având deja toate probele necesare în rechizitoriu.

Aspectul geopolitic

Felul în care s-au mişcat rotiţele sistemului denotă şi existenţa aspectului geopolitic, despre care am mai scris. Când serviciile secrete lucrează în spatele unei astfel de chestiuni, nu aflăm (sau nu aflăm imediat), iar lucrurile se desfăşoară într-un mod ce comportă o mulţime de lucruri ce nu sunt explicate.

Dacă în spatele acestui dezastru împiedicat se află serviciile secrete şi este o chestiune geopolitică, atunciexită raţiuni mai înalte, de securitate naţională, pentru care nu ni se spune tot. Realmente, atunci, în astfel de situaţii, există secrete de stat.

Sursele maghiare trimit în derizoriu atentatul dejucat

Site-ul de limbă maghiară Transindex, caracterizat de jurnalistul Andrei Bădin ca fiind un soi de HotNews unguresc, ca putere de influenţă, explică presupusa discuție a liderilor Mișcării de Tineret “64 de Comitate”, despre amplasarea unei bombe la Târgu Secuiesc.

Ar fi fost vorba despre o “bombă” de împrăștiat bile de plastic pe o rază de cinci metri, pentru terenul destinat jocului airsoft, pe care Beke îl avea în județul Covasna.

Dispozitivul de joacă ar fi fost mult mai ieftin dacă se confecționa manual, decât dacă era cumpărat.

Airsoft se joacă în câmp deschis și simulează un conflict între două tabere combatante, care folosesc replici ale armelor de război, ce lansează proiectile sferice din plastic și folosesc echipamente și tactici militare reale.

Un fel de replică a softball-ului, ce foloseşte bile cu vopsea, care te marchează, dacă eşti lovit. Da, aşa este, dar aceste jocuri sunt un excelent antrenament pentru situaţii reale de luptă.

Şi, pe urmă, ce v-aţi aştepta de la maghiarii pilotaţi de Putin? Să vă spună: a fost mâna noastră şi voiam să vă facem să pierdeţi Transilvania? Normal că acum trimit în derizoriu totul.

Interesant este că, în timp ce oficial UDMR condamnă atentatul eşuat, Frunda, unul dintre foştii lideri ai Uniunii, spune altceva, ridicând semne de întrebare asupra veridicităţii versiunii prezentate de DIICOT:

De ce să foloseşti bomba, dacă eşti extremist maghiar, într-un cerc unde toată lumea, cu excepţia poliţiştilor, ar fi fost unguri? Deci nu ştiu, există foarte multe semne de întrebare care trebuie clarificate cât mai curând posibil.

Am răspuns mai sus la aceste întrebări.

Citeşte şi
PSD, sondaj de uz intern. Ciuma Roşie este în sevraj acut

Surse din interiorul PSD au declarat că la ultimul sondaj intern partidul a fost cotat Read more

Argument UDMR: „În Germania, se fac alegeri si o dată la 10 ani!”

UDMR se autodemască singură, cu o nonşalanţă uimitoare. România trebuie să se alinieze la modelul Read more

PSD şi UDMR au votat la Senat noi pensii speciale

Senatoarea USR Florina Presadă anunţă că majoritatea PSD - UDMR din Senat a votat o Read more

PSD şi UDMR vor prelungirea mandatelor aleşilor locali la cinci ani

Frăția dintre UDMR şi PSD e dezvăluită din nou. Proiectul de lege al UDMR, prin Read more

Hunor Kelemen: Nu mai poţi prosti o ţară întreagă cu furatul Ardealului!

Preşedintele UMDR, Kelemen Hunor, a afirmat miercuri seara că există o competiţie acerbă între politicieni, Read more

Ciolacu, aiuritor: „Prevederea UDMR nu există în lege, însă PSD o va respinge”

Marcel Ciolacu şi-a pierdut concentrarea din nou şi s-a exprimat în manieră dăncilistă cel puţin Read more

Klaus Iohannis: „Marele PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor!” VIDEO

Președintele Klaus Iohannis acuză Partidul Social Democrat că pune umărul la autonomia Ținutului Secuiesc.Iohannis acuză Read more

PNL, scor uriaş la Sociopol (Palada), ALDE şi UDMR se estompează puternic

Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, PNL ar obţine 43% din voturi, arată un Read more

Secţia maghiară a PSD nu vrea anticipate, prevalându-se de coronavirus

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că alegerile anticipate trebuie scoase de pe ordinea de zi, Read more

UDMR: „Ţinutul Secuiesc a fost, va fi şi va rămâne autonom!”

Deputatul UDMR Kulcsar Terza Jozsef a declarat ca nu este intimidat de demersurile facute de Read more

Share