Basescu socoteste ca nu da socoteala de atacul la Rege

Share

motto: “”Am senzatia ca nebunul, cum merge el in diagonala, a vrut sa dea atac la cal, dar a nimerit din greșeală atac la rege. Iertati-l, ca nu știe ce face!””

~declaratia lui Traian Basescu, conform Evenimentului zilei, de la emisiunea “Nasul”, de aseara, de pe 10TV, cu adnotarile noastre~

• “Nu cred că s-a ajuns să se analizeze la rece şi cu sânge rece perioada din cel de-al doilea război mondial.” Perioada din cel de-al doilea razboi mondial, intr-adevar, nu s-a analizat cu sange rece, ci cu foarte mult partizanat politic. Directionat politic. Exista insa destule documente care probeaza fara posibilitate de interpretare realitatea istorica ce s-a intamplat.

• “Am dreptul la o opinie. Am spus-o şi o repet. Eu nu sunt nici ziarist, nici istoric, nici lătrău de televiziune, dar am dreptul la o opinie.” Da, orice om are dreptul la o opinie. Un sef de stat insa are obligatia sa-si asume responsabilitatea unor opinii calificate mai mult decat marinăreste privind lucrurile.

ValahiaNova

• “O să vă spun că eram săptămânile trecute la Neptun – vreau să vă aduc undeva, vă daţi seama, am luat-o pe ocolite – eram cu cineva într-o şalupă, ieşisem cu mai multe persoane, că îmi place să ies în mare. Şi, la un moment dat, erau doi scafandri – doi sau trei – erau în apă. Şi o doamnă care era cu mine în şalupă mă atenţionează: Uite, Traiane, sunt trei scafandri acolo, n-or avea nevoie? M-am uitat şi mi-am văzut de drum. La care doamna, după ce mai mergem puţin, îmi spune: Dacă ar fi după tine, oamenii ăştia ar muri? Şi atunci m-a şocat şi i-am zis: Măi fată dragă, meseria mea este de salvat oameni pe mare. Mă descalifici dacă îmi spui aşa ceva? Spre deosebire de ruda cu care eram în şalupă, eu ştiam ce înseamnă scafandru la apă, ştiam că un scafandru în dificultate dă drumul la nişte semnale, ştiu că un scafandru este cu GPS în momentul de faţă şi doar apasă pe ceas şi se declanşează alerta. Am văzut şalupa lor, era la o milă mai încolo, ei făceau ceva acolo.” Monarhul unei natiuni nu este precum capitanul de nava. El are o paleta mult mai larga de optiuni in salvarea unei natiuni. Nu exista numai una: eroismul. Iar dincolo de aceasta optiune nu exista numai pustiul lasitatii.

• “Şi, mergând din nou spre meseria mea, un comandant de navă care sare primul în barca de salvare şi nu-l interesează de ce se întâmplă cu echipajul… puneţi-i dumneavoastră eticheta.” Daca MS Regele Mihai I ramanea in Marea Britanie in ultima decada a lui decembrie 1947, analogia ar fi fost cat de cat corecta. Facea sens. Asa insa, nu. A venit in tara si s-a batut in continuare cu rusii. Armata Rosie era in Romania cata frunza si iarba. In literatura, modelul lui Don Quijote are sens simbolic. In politica el poate deveni un dezastru pentru natiune.

• “O să vă mai spun un lucru: un comandant de navă , dacă pune nava pe uscat dintr-o eroare de navigaţie, niciodată nu va fi pedepsit. Niciodată. Un comandant care face o coliziune cu altă navă, se lovesc două nave, se găseşte vinovatul dar nu-şi va pierde niciodată brevetul, pentru că accidentele pe mare se consideră voia lui Dumnezeu şi nu se judecă comandantul pentru accidentele pe mare decât dacă sunt băuţi sau nava nu este cu toate actele în regulă şi comandantul a plecat cu ele. Dar în meseria asta într-o singură situaţie îţi pierzi brevetul: dacă îţi părăseşti echipajul. Un şef de stat, un comandant de navă, sunt meserii în care nu se abandonează echipajul.” Legile scrise si nescrise dupa care se conduce un stat sunt mai sofisticate decat cele dupa care se conduce o nava de mare tonaj.

• “Uitaţi-vă la piloţi: ei nu pot abandona echipajul şi pasagerii. Piloţii pe cursele comerciale nu au paraşută. Se întâmplă ceva cu aeronava lui, el se duce odată cu pasagerii şi cu echipajul. La nave, comandantul, dacă a coborât în barca de salvare înainte să coboare ultimul om din echipaj, îşi pierde brevetul dar e şi dezonorat pe toată viaţa lui. Fiecare şef de stat are naţiunea lui, pe care n-o lasă singură, rămâne cu ea. Eu nu pot… probabil sunt deformat profesional. Profesia mea mă obligă să gândesc aşa şi asta e. În ceea ce am spus despre Regele Mihai nu am ce să retractez. Dar am dat explicaţia.” Sigur Basescu este deformat profesional. Sirul nu si-a abandonat niciodata tara. Chiar daca nu toata lumea stie, el a fost o lumina pentru romani in toti anii comunismului. Romanii asteptau in fiecare an, pe BBC, mesajul Regelui Mihai de Craciun. Un lucru este clar: Traian Basescu nu este calificat pentru meseria de monarh. Un monarh este un sef de stat care are nevoie de o calificare superioara celei necesare unui presedinte.

Share