home MASS MEDIA, POLITICA, STIRI DESPRE TELEVIZIUNI Băsescu: Se urmăreşte aservirea SRR şi SRTv

Băsescu: Se urmăreşte aservirea SRR şi SRTv

Share

“Am semnalat şi eu: a fost o ordonanță de urgență guvernamentală legată de insolvenţă, ce viza un regim special pentru televiziunile aflate în dificultate financiară: încetarea emisiei până la aprobarea în instanţă a planului de reorganizare.

Ar fi fost catastrofal: şi televiziunile şi radiourile erau o ţintă – mai sunt cel puţin 100 de televiziuni locale şi regionale în dificultate financiară. Toate ar fi devenit extrem de dependente de Guvern şi administraţiile locale, care puteau să le dea soluţii de încetare a emisiei.

“Ţinta e servirea unor interese de partid, pentru aservirea SRR şi SRTv.”

 

Slavă Domnului, probabil datorită dv. şi discuţiilor avute cu Avocatul Poporului, Curtea Constituţională a declarat-o neconstituţională. Dar săptămâna trecută am întors la Parlament legea de funcţionare a SRR şi SRTv. În cuprins, la art. 43 se dădeau trei soluţii pentru radioul şi tv publice, în mod deosebit:

SRR şi SRTv pot înfiinţa o persoană juridică de drept privat. Nimic suspect;
pot dobândi calitatea de asociaţi cu persoane juridice de drept privat existente. Putea fi mănuşă cu o societate cu televiziunea oprită şi puteau deveni asociaţi;
SRR şi SRTv pot achiţiona părţi sociale în cadrul unor societ[í comerciale existente.

În mod deosebit, punctele doi şi trei mă fac să suspectez Guvernul că ţinta e TVR şi Radioul Public. E foarte clar că situaţia economică a lor, dar în mod deosebit a TVR, e dificilă: la TVR se fac achiziţii absolut nesăbuite de mijloace de transport, sume uriaşe, în condiţiile în care are dificultăţi financiare deosebite.

Un post mai puternic financiar, unul care mai face bani ba din achiţii de terenuri supraevaluate pe la ICA, ba din contracte de arendă cu ADS, ar putea să facă din TVR o anexă a unui grup media deja existent.

De aici furia dlui. Voiculescu din ultimele săptămâni, după ce am întors la Parlament legea de modificare a legii de funcţionare a SRR şi SRTv. Ţinta legii e legată de servirea unor interese de partid, pentru aservirea SRR şi SRTv.

Sper ca Parlamentul să ţină cont de observațiile pe care le-am făcut. Este un avertisment, pe care îl fac public: se încearcă realizarea unui monopol pe audiovizual, care să includă şi TVR.”

Share