home ECONOMIE, POLITICA Basescu: Pensiile si ajutorul de somaj scad cu 15%, salariile cu 25%

Basescu: Pensiile si ajutorul de somaj scad cu 15%, salariile cu 25%

Share

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat miercuri măsuri dure de reducere a cheltuielilor din sectorul public, dar a precizat că taxele nu vor creşte.

Pentru a evita cresterea taxelor, am preferat sa punem sarcina pe populatie“, a explicat presedintele, care s-a implicta direct in negocierile cu Fondul Monetar International, ai carui reprezentanti au fost astazi la Cotroceni pentru discutii cu seful statului.

Fondul de salarii din sectorul bugetar va fi redus cu 25%, iar şefii de instituţii trebuie să treacă la selecţii de personal, “nu pe criterii politice, ci de competenţă” începând cu luna iunie.

Pensiile vor scădea, de asemenea, cu 15%, pentru că fondurile la bugetul asigurărilor sociale pentru plata pensiilor au un deficit de 500 de milioane de euro care nu poate fi acoperit.

Băsescu a amintit că pensiile şi salariile reprezintă 35% din bugetul de stat, iar 27% sunt cheluieli sociale. În total, salarizarea bugetarilor şi protecţia socială reprezintă peste 60% din buget, astfel că nu mai rămân bani pentru investiţii în şcoli şi spitale.

In prezent, statul roman se afla intr-o situatie, pe care Basescu a descris-o printr-o parabola: un om gras, supraponderal, in spinarea unui om slab si subnutrit. Primul este sectorul bugetar, al doilea este sectorul privat, care a facut reforma si a renuntat la salariatii in exces in anul 2009, iar in acest moment in Romania avem in total trei milioane de salariati.

Basescu a spus: “Nu pune nimeni acum problema remanierii. Ceea ce ne trebuie acum este stabilitate si incredere. Imi este cunoscut ca exista segmente care isi doresc instabilitate si neincredere, dar nu asta este prioritatea noastra acum”.

Legat de cei nemultumiti de ce a facut Guvernul, Basescu a adus aminte ca, “din interese politice, acestia au lasat Romania fara Guvern in ultimele patru luni ale anului 2009. Cand s-a dus Guvernul cu legea pensiilor in Parlament, solutia populista pe care au gasit-o a fost o motiune”.

Basescu a amintit si risipa din anul 2008, cand au fost cheltuite aiurea miliarde de euro.

Citeşte şi
Azi, un protest întru apărarea valorilor Uniunii Europene, va avea loc la Piaţa Revoluţiei. Mai
Gabriel Biriş, avocat fiscalist, susţine că şti ce l-a apucat pe ministrul Finanţelor Publice, Orlando
"Curvă sanatistă" - aşa spune deputatul PSD de Iaşi, Vasile Cîtea, că este Uniunea Europeană,
Consens SUA - UE pentru un guvern fără Dragnea și Tăriceanu. Ore și zile încinse
Premierul britanic Theresa May a declarat luni, legat de Cazul Skripal, că 18 ţări au
Ministrul de Eterne Teodor Meleşcanu acuză UE de încălcarea grosolană a propriilor sale principii. Declaraţia
Europarlamentarul Viorica Dancila, nominalizată de PSD pentru postul de premier, e lipsită de elementara cultură
Mă îndoiesc profund că orgoliul nemăsurat dovedit prin secole de Coroana Britanică va orbi complet
În acest moment, s-a revelat faptul că Akram Shhaideh este un personaj interesant. Vechi funcţionar
Europa încurajează terorismul, prin susţinerea Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), acuză preşedintele Turciei, Recep Tayyip
Share