Băsescu: Am avut decretul demiterii gen. Coldea pe masă. Nu l-am semnat

Share

Băsescu Am avut decretul demiterii gen. Coldea pe masă. Nu l-am semnat

Băsescu a fost prezent în această seară la “Ultimul cuvânt”, emisiunea lui Cătălin Striblea. Iată mai jos declaraţiile sale.

• “De ce eu?” – un film extrem de bun, pe care-l recomand tuturor. Am vrut să-l văd, a fost şi dl. Giurgiu, care a ţinut foarte mult să merg. Că nu e vorba despre Ponta – a fost cea mai inteligentă campanie. Prezenţa mea nu are semnificaţie politică. Pentru că a beneficiat de informaţii din interiorul Parchetului General legat de Cazul Lele, nu mi-a produs nici o surpriză faţă de ce credeam. Este puţin emblematic pentru perioada respectivă.

• Nu m-am uitat azi la dl. Hellvig, în mod cert nu-mi poate produce surprize. Pentru mine a fost surpriza nominalizării, dar în rest nu. Un om care a început în politică ducând geanta lui Crin Antonescu, apoi şi trădându-l, mâine îi va veni rândul lui Iohannis, îmi spune mult ce fel de om e.

M-a surprins puţin povestea cu Axa Washington – Berlin – Bucureşti. Cred că primele semnale d.p.d.v. securitate nu sunt cele mai bune. Încrederea o câştigi cu costuri enorme. Este corect pentru a consolida încrederea să fii partener şi când îţi place, şi când nu.

• (că americanii ar fi fost înştiinţaţi sec înainte de numirea lui Hellvig) Sunt convins. La fel au aflat şi depre numirea lui Maior şi MRU. Este genul acesta de slugi care ling clanţele pe la ambasade. Cine e Ambasada SUA pentru un şef de stat? Dacă vreau să mă consult, sunt la un Biden, dar nu la Ambasadă.

Dacă aş fi venit cu nişte politruci fără culoare, care s-au ocupat numai de sforărie fără să fie cunoscuţi, mi-ar fi trebuit mult timp să-i fac credibili. Nu cred că a existat un reproş al Ambasadei, vă garantez că aşa ceva nu se poate întâmpla. Niciodată nu m-am consultat la numiri cu nimeni.

Băsescu: Lui Iohannis îi mai trebuie timp ca să coordoneze serviciile secrete

• România avea nevoie, d.p.d.v. al serviciilor de informaţii, de doi atlantişti. Axa cu Berlin? Marea Europă nu e capabilă de negocieri pentru Ucraina. Cum vă imaginaţi că vor veni militari germani care să genereze efect de descurajare pentru Kremlin? Eu cred că e acelaşi tip de cauză… dacă eu aş fi schimbat şefii de servicii în primul an, aş fi făcut acelaşi tip de greşeală.

• Lui Iohannis îi mai trebuie timp ca să aibă capacitatea să coordoneze serviciile. Ori peste 4 ani şi jumătate, ori peste 9 ani şi jumătate, trebuie să înţeleagă că atunci îşi va negocia noua calitate. Preşedintele poate să ceară Parlamentului revocarea directorului SRI, dar şi să-l destituie pe prim-adjunct. Nu scrie în lege cum se revocă. Preşedintele poate să emită decretul şi cu asta – basta.

• Am avut decretul de demitere a gen. Coldea după afacerea de la Paris scris. Am cerut la Juridic să.mi facă decretul, sub rezerva că aştept un raport. Toate variantele erau posibile în capul meu la acel moment. Raportul a fost convingător.

Am intuit că nu putea fi paparazzi, pentru că aceştia dădeau poze atunci şi paparazzi nu aveau acces la facturi. Decretul de demitere a fost scris şi am cerut un raport. Primind un raport strict secret, mi-am schimbat opţiunea. Raportul era convingător, nu implica SRI, nici un alt serviciu.

• Afacerea de la Paris: n-am cum să vă dau nici un element din el, tot, de la titlu la cele peste 30 de pagini. Nu v-a spus nimeni neapărat că a fost o agenţie particulară sau o agenţie de stat, v-am spus doar că a fost un raport.

• S-a ales o modalitate de promovare a primelor două legi din Pachetul Big Brother care să nu le facă potrivite să treacă prin CSAT. Brusc li s-a umflat capul unor parlamentari, puşi de servicii să le facă. Aşa e în ultimele şase luni ale unui preşedinte despre care se ştie că nu va mai fi.

Astfel de legi n-ar fi trecut niciodată prin CSAT fără control judecătoresc. Cele două legi, a cartelelor prepay şi a stocării datelor nu s-au făcut fără consultarea serviciilor, iar la cea a datelor securizate s-a ales o modalitate care să ocolească CSAT.

• Necesitatea de a controla serviciile mi-a demonstrat-o ultimele şase luni de mandat. Meleşcanu a scos o HG în 2013, pe care n-au trecut-o prin CSAT. A strâns semnături, fiind şef de serviciu secret. Pe urmă, marea campanie dusă de toată presa, că Băsescu încalcă siguranţa naţională. Da, servicile trebuie să fie controlate.

Băsescu: Opţiunea lui Maior a fost Victor Ponta

• (Cristoiu: Pe 31 octombrie, la Rareş Bogdan, aţi spus că marea bătălie e pentru cine va fi preşedinte, “pentru că unii (din servicii – n.n.) îl susţin pe Ponta, alţii, care ştiu că vor fi scurtaţi de cap, îl susţin pe Iohannis”). Ce am spus s-a confirmat la sfârşitul alegerilor. Dl. Maior… opţiunea dânsului a fost cu dl. Ponta. Nu am certitudinea opţiunii lui Coldea cu Iohannis. Şi eu eram la Cotroceni în ultimele şase luni.

• Serviciile ar fi avut capacitatea să-i denigreze pe cei doi candidaţi.

Băsescu: Elena Udrea nu a luat bani în Gala Bute

• Greu de spus dacă ce i se întâmplă doamnei Udrea e de la servicii. Eu n-o s-o contrazic. Eu am încredere în femeia asta că nu a furat bani de la Gala Bute. E ridicol să spui asta. Eu nu am citit jurnalul, dar Elena Udrea a spus ce ştie şi ce crede. Este un om care nu minte. Nu exclud posibilitatea de a se înşela. Eu însumi am avut o analiză de la pupitrul Cotroceniului, apoi m-am contrazis.

• Elena Udrea nu m-a consultat când a intrat în campanie. Femeia asta e o femeie extrem de puternică şi cu convingeri extrem de puternice. E pe cont propriu, în schimb are o loialitate formidabilă în relaţia cu mine.

Nu o consideraţi un copil pe care îl duci de mână. Sunt unul dintre cei care vorbeşte cu ea în fiecare zi, mă duc la ea în arest, la ea acasă, am nimerit când erau avocaţii, asta e. Nu are interdicţie să se întâlnească cu mine. Încerc să o conving că n-am abandonat-o. Vorbim la telefon şi am şi vizitat-o la domiciliu.

• Mâine se judecă arestarea. Nu vreau să fac nici un comentariu. Eu ştiu de la doamna Udrea foarte multe informări pe care le primea ca beneficiar legal de care a ţinut cont. A dat afară un secretar de stat dubios. A cerut subordonaţilor să înceteze orice relaţii cu o firmă despre care a primit informaţii.

• Toţi ciubucarii din ministere şi şpăgarii îşi folosesc miniştrii, îţi prezintă afaceriştii lor, ba îi mai aduc şi la întrunirile de partid. Instituţiile statului asigură securitatea preşedintelui. Cum a fost posibil să se ajungă în situaţia cu fratele meu şi eu să nu ştiu?

Cu Mircea Băsescu n-a fost nici o informaţie pe care să o fi primit, nici cu Elena Udrea, nici cu doamna Bica. Nu ştiu dacă am fost neinformat. Se ajunge la arestarea cumnatului premierului. L-a informat cineva pe premier? Securitatea nu e numai să dea cu paru-n cap. Serviciile trebuie să informeze.

Băsescu: Nu am fost avertizat de servicii de prezenţa lui Bercea Mondial la acea sărbătoare câmpenească

M-am dus la sărbătoarea aia a rromilor şi m-am trezit cu Bercea Mondial şi i-a pus salbă lui nevastă-mea. Nu am fost avertizat. Data următoare mi s-a spus să nu mă duc.

Singurul lung care mi se pare excesiv la Elena Udrea: numărul mare al cererilor de arestare. Procurorii sunt sub presiune să facă un număr mare de dosare. E posibil ca împricinaţii să se pună de acord şi să spună că a luat 900.000 de dolari mită ministrul.

• Prima informaţie legată de evetuale fraude în Dosarul Microsoft am primit-o în 2012, pe trei pagini, de la servicii. Este obligaţia de serviciu a SRI să facă culegere de informaţii. Cred că, în general, la un dosar, startul e al SRI. Nu-i spuneţi binom la DNA-SRI, că-s mai mulţi.

Băsescu: Nu dl. Coldea mi-a sugerat să o aduc pe Kovesi de la Bruxelles

• Nu dl. Coldea mi-a sugerat să o readuc pe Kovesi de la Bruxelles, cum spune Elena Udrea, asta pot să confirm. Relaţia lui Udrea cu Victor Ponta nu e de acum. Victor Ponta a fost la firma lui Dorin Cocoş, se ştiu de mult.

• Povestea cu blatul Băsescu – Ponta – Udrea. ELena Udrea a fost omul care, după mine, l-a atacat doi ani şi jumătate pe Ponta. Dacă eu nu-l erodam doi ani şi jumătate pe Ponta cu plagiatul, cu Roşia Montană, cu SIE; cu CFR Marfă, Ponta căştiga alegerile.

• Opţiunea mea, iar doamna Udrea la fel, a fost că Ponta nu trebuie să câştige alegerile, dar în nici un caz simpatie pentru Iohannis. Bănuiesc că nu vă închipuiţi că doamna Udrea s-a dus să-i bată-n uşă lui Ponta. A chemat-o acesta. Doamna Udrea nu bate la uşa nici unui bărbat.

Băsescu: Elena Udrea era unul dintre oamenii care mă informau

• Afirmaţia Elenei Udrea că e sistem alternativ de informaţii: categoric, era unul din oamenii cu care discutam şi politică. Tot ce culegea mi le spunea. În general, nu şi le asuma ca adevăruri, ci îmi spunea “uite, am aflat asta”.

• Rar era o zi în care să mă întâlnesc cu consilierii şi să nu-mi spună ce se întâmplă în lume. Vai de consilierii care se informează numai de la servicii, pentru că ele sunt foarte înguste. Nu există însă partid cu care într-un fel sau altul să nu fi avut comunicare. Sper ca doamna Udrea să nu fie condamnată. Am văzut bilanţul DNA: Rata de succes e 90%, nu 100%. Sper ca doamna Udrea să fie în 10%.

Băsescu: Sunt împotriva ofiţerilor acoperiţi în presă

• (ofiţerii acoperiţi din presă) Iau afirmaţia directorului SRI ca una responsabilă. Personal, nu am nici o informaţie. Nu aş fi de acord cu existenţa acestor ofiţeri acoperiţi. Serviciile sunt nişte instrumente, nu făcători de opinie.

• România putea să intervină în R. Moldova pentru o componenţă în care să intre şi liberalii. Tranziţia de la un preşedinte la altul a ratat această reuşită. Îmi iau şi eu o mică bucăţică din această nereuşită.

M-aş fi aşteptat să văd măcar o reamintire a faptului că la Curtea Constituţională a R. Moldova s-a stabilit că limba oficială e limba română şi hotărârea trebuie transpusă în realitate. Mă aşteptam să se facă menţiunea că cele 5.000 de burse se menţin, nu cum au cerut Leancă şi Ponta, să reducem numărul de burse.

• Da, e un risc mare. E bine că s-a dus Iohannis, dar agenda trebuia să fie mult mai puternică şi să ştie cetăţenii R. Moldova că România cere lucruri. Încă nu e pierdută R. Moldova. Ucraina e pierdută. În Ucraina ne interesează stabilitatea şi când va fi să se discute problema românilor din Ucraina.

Băsescu: Dacă Iohannis face un mic efort, ponta nu mănâncă ouă roşii la Palatul Victoria

• Aş face totul ca să schimb guvernul, în locul lui Iohannis. Dacă n-ar fi fost Guvernul Boc, nu se făcea nimic. Un preşedinte care nu are un guvern… Perspectiva e ca Guvernul Ponta să fie dărâmat. Intuiţia îmi spune că se şubrezeşte coaliţia. Dacă şi preşedintele face un mic efort (să şubrezească premierul), Ponta nu mănâncă ouă roşii la Palatul Victoria (12 aprilie).

• Trebuie să mă mut în casa dată de RAAPPS. Aţi văzut-o-n poze? Imediat ce e gata mă mut în ea. Şi dac-aş avea unde să stau. Umileşte doi preşedinţi Ponta. Iohannis nu se poate muta în locul meu, nici eu în noua locuinţă. Nu ştiţi cât îmi pare de rău că e acolo. Aveau alte opţiuni. Mi-au dat şi casa lui Năstase.

• Am o singură grijă acum: situaţia Elenei Udrea.

Share