Başchiri anti-Putin luptă pentru Ucraina

Share

Başchiri anti-Putin lupta în forțele armate ale Ucrainei, într-o unitate special înființată. Este vorba despre cetățeni ai Başchiriei (sau Republica Başcortostan), din Federația Rusă.

Başchirii sunt un popor turcic care de-a lungul secolelor s-a răsculat de mai multe ori, împotriva ocupației ruse.

Unitatea de başchiri a fost numită Bashkort. Poporul başchir a rezistat cuceririlor rusești timp de secole, până când a fost copleșit la sfârșitul secolului al XVIII-lea, iar cultura sa a fost în mare parte distrusă.

„Acest lucru ne oferă nouă și altor persoane marginalizate din Rusia oportunitatea de a deveni din nou stăpâni pe propriile noastre pământuri”, au anunțat reprezentanții unității de başchiri.

Teritoriul Başcortostanului a fost locuit din cele mai vechi timpuri, la nord-est de Marea Caspică şi la nord de Kazahstanul central.

Există dovezi arheologice ale locuirii umane încă din paleolitic. Epoca bronzului este cea în care teritoriul a fost puternic colonizat.

Când triburile culturii Abasevo au început să se așeze aici, ei au adus și deprinderi înaintate, în ceea ce privește prelucrarea bronzului (fabricarea de unelte, arme și podoabe).

Aceste triburi au fost primele care s-au sedentarizat în zona Uralilor sudici. Numele „başchir” este atestat pentru prima oară în secolul al IX-lea.

În secolul al X-lea, islamismul a început să câștige aderenți printre başchiri, pentru ca în secolul al XIV-lea să devină religia dominantă în zonă.

Până în secolul al XVI-lea, teritoriul de azi al Başchiriei a fost împărțit între Hanatul Kazanului, Hanatul Siberiei și Hoarda Nogai.

După cucerirea Kazanului de Ţarul Ivan cel Groaznic, în 1554 – 1555, șefii triburilor başchire apusene și nord-vestice au cerut Ţarului să fie admiși în Cnezatul Moscovei.

Mai multe răscoale ale başchirilor au avut loc împotriva ocupației ruse, ca de exemplu în 1662–1664, 1681–1684, 1735–1740 sau 1755–1756.

Share