home CORUPTIE, ECONOMIE, POLITICA Banii de la Trezorerie pentru salarii şi pensii ajung pentru trei luni

Banii de la Trezorerie pentru salarii şi pensii ajung pentru trei luni

Share

Banii de la Trezorerie sunt un buffer care ajunge pentru o perioadă limitată de timp. Unii spun că este vorba despre cinci-şase luni, alţii despre mult mai puţin.

Enormitatea debitată de ministrul Eugen Orlando Teodorovici, cum că nu are nevoie de împrumuturi pentru că ia bani din rezerva Trezoreriei (care ar ajunge pentru şase luni), este o imensă iresponsabilitate.

Pentru că acest buffer a fost constituit în timpul crizei din 2009, în scopul salvgardării unei viitoare situaţii asemănătoare. Teodorovici tocmai ne-a spus că intrăm în criză şi nici nu-şi dă seama.

Banii de la Trezorerie nu ajung prea mult

Nu spui în public faptul că stai pe un dezastru financiar, nu faci decât să agravezi criza. Care criză, spune analistul Gabriel Biriş, fost ministru de Finanţe în Guvernul Cioloş, e aproape.

„Statul are nevoie de bani ca să plătească pensii, salarii, să finanţeze deficitul, pentru că nu colectează cât cheltuieşte. Mai sunt şi rostogoliri de credite. Pe termen scurt, ei aşa fac, pentru că nu au bani să le dea înapoi. Ei au nevoie de bani suplimentari”, declară Biriş.

După ce planul de a se împrumuta la bănci a eşuat, ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a spus că a dat dispoziţie să nu se mai împrumute în piaţă şi să se apeleze la rezerva din Trezorerie, unde ar exista bani suficienţi pentru şase luni.

Vorbind despre intratul în banii de la Trezorerie, Teodorovici tocmai a generat o criză

Dar potrivit lui Biriş, aceşti bani sunt destinaţi pentru finanţarea ţării în cazuri excepţionale, iar prin declaraţiile de repetent ale lui Teodorovici a fost generată deja o criză economică.

„Tocmai a generat o criză. Eu nu cred că banii din rezervă ajung 6 luni. Cred că sunt vreo 3 luni. Dar eu mă întreb: termină buffer-ul şi rămân fără bani. Şi se duc la bănci cu mâna întinsă, în genunchi. Cât o să coste atunci?

Care sunt riscurile? O criză economică. Aţi văzut cât au crescut costurile cu dobânzile la Ministerul Finanţelor anul trecut. În momentul în care creşterea noastră economică este clar din consum, în momentul în care noi nu am investit nimic în infrastructură, în momentul în care avem şi o criză uriaşă cu forţa de muncă, una ce devine din ce în ce mai gravă, la ce să ne aşteptăm oare? Ne paşte o criză”, avertizează Gabriel Biriş.

Banii de la Trezorerie. Tabloul de ansamblu

Din cauza petrecerii interminabile pe care a dat-o beţivul a terminat banii. Sticlele de vin sunt pensiile nemăsurate, iar mâncarea fără cusur, făcută de un bucătar celebru, banii aruncaţi pe creşteri salariale nesustenabile şi ele.

Atunci când banii s-au terminat, beţivul începe să se uite prin casă. Caută tot mai disperat orice rezervă de bani. Când nu mai e niciuna, înjurând şi dând vina pe toţi cei din jurul lui pentru propria nesăbuinţă, începe să vândă lucruri din casă. Apoi începe să facă datorii.

Datele problemei

Cabinetele PSD-ALDE au deschidere până la 27 de miliarde de euro la MTN, un program de emisie de titluri de stat la Bursa din Luxemburg. DIn aceşti bani, Guvernul a prăpădit deja peste 22 de miliarde de euro din aceşti bani.

Anul trecut, Ministerul Finanţelor Publice a încercat din răsputeri să tragă bani prin emisii succesive de titluri de stat, la diverse maturităţi, pe piaţa internă. Principalii investitori sunt băncile şi companiile de pe Pilonul II. OUG 114  anăruit speranţele Finanţelor să mai obţină bani la o dobândă rezonabilă şi oricum prea puţine bănci subscriu.

Aşa că, făcându-se că strugurii sunt acri, MFP a anunţat că nu mai face emisii de titluri de stat pentru companiile-investitori din România. A urmat anunţul lui Orlando Teodorovici, cu bufferul. Aici suntem acum.

Sau nu. Aflăm că MFP iese cu o triplă emisie de titluri de stat, numite Tezaur, pe 2, 3 şi 4 ani, la o dobândă de 4%, 4,5%, respectiv 5%, pentru populaţie, atenţie, nu pentru firme.

Cinismul maxim şi implicaţiile acestuia

Aşadar, văzând că banii s-au terminat, beţivul se împrumută acum la vecinii creduli, de treabă, şi promite că le va da înapoi mai mulţi bani, adică dobândă. 4% – 5% e mult. Să zicem deci că cumperi titluri Tezaur pe patru ani în valoare de 10.000 de lei.

În condiţii normale, e o investiţie, pentru că presupui, fără putinţă de tăgadă, că la Finanţe (şi, în general, în Guvern) sunt oameni responsabili. Nue cazul acum. Ce ţi se va întâmpla? Banii pe care-i ia PSD-ALDE de la tine vor fi folosiţi contra ta, fie dacă-ţi dai seama de asta sau nu.

Drepturile tale nu vor fi respectate. Vei fi bătut în piaţă publică, gazat, arestat, amendat dacă protestezi contra puterii politice. Banii cu care ai împrumutat tu Guvernul, în loc să fie folosiţi responsabil, vor alimenta electoratul captiv al puterii politice. Ca şi banii de la Trezorerie vizaţi acum de aceşti predatori.

Apoi, într-o zi, după ce toţi, dar toţi banii se vor fi terminat, atunci când la putere vor fi alţii, care vor guverna cu adevărat responsabil, vei aştepta să iei înapoi banii, cei 10.000 de lei, cu dobânda 5% înapoi. Adică 10.500 de lei.

Iar atunci noul Guvern, care nu e responsabil pentru hoţiile şi ticăloşiile de acum, îţi va spune:

Anul acesta nu am de unde să-ţi dau banii, că “ăia” i-au prăpădit, ca să fure şi să îşi scoată de la puşcărie corupţii. Anul viitor poate că da, încă nu sunt sigur. Preocuparea mea este acum să scot ţara din criză, apoi vorbim.

Ce va face atunci PSD, aflat în Opoziţie? Exact ca în 2009, după tăierea salariilor şi impozitarea pensiilor de către Cabinetul Boc 2, din cauza măririlor nesustenabile ale Cabinetelor Tăriceanu, va spune:

Iată, iar e la putere Dreapta antinaţională, vândută lui Soros, Cioloş, transnaţionalelor ş.a.m.d. Iată, iar îţi bagă mâna în buzunar şi nu-ţi dă banii tăi!

De aceea, nu trebuie să împrumuţi PSD-ALDE cu banii tăi, cumpărând titluri de stat Tezaur.

Share