home CORUPTIE, POLITICA Bani pentru partid. Episodul Vasile Blaga – Pinalti

Bani pentru partid. Episodul Vasile Blaga – Pinalti

Share

Firmele fantomă au fost folosite de Gheorghe “Pinalti” Ștefan și Vasile Blaga pentru a obține bani pentru partid. Aceasta relevă referatul procurorilor DNA.

Precedentele episoade din seria “bani pentru partid” au fost de atributul PSD. Miron Mitrea a sifonat bani de la Ministerul Transporturilor, printr-o televiziune din Constanţa. Aceasta se află la roginea actualei Prima TV.

Ulterior, secretarul general al PSD Aristide Roicu a înfiinţat un ziar, Gardianul. Scopul publicaţiei era să edifice teoria centrului imaculat de putere. “Premierul Adrian Năstase e bun. dar e înconjurat de lepre şi corupţi“.

Bani pentru partid, ediţia portocalie

Potrivit rechizitoriului, în 2009, în PDL a existat o înțelegere între Vasile Blaga și Gheorghe Ștefan. Aceasta pentru obținerea de bani pentru partid.

Acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniștrilor desemnați politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naționale și instituțiilor publice din subordinea acestor ministere.

Prin intermediul acestora, urmau să se atribuie contracte de achiziție publică. Acestea – la firme dispuse să cotizeze pentru PDL. Pinalti “a determinat persoanele cu putere de decizie (…) să numească la conducerea unei companii (…) o anumită persoană“.

Aceast a fost dispusă să contribuie indirect la finanțarea partidului, prin contracte către societăți indicate.

Ţara lu’ Pinalti, Buldogu’ şi Berdilă

Prin încheierea de contracte de către respectiva companie națională — prin licitații trucate — cu firma lui Berdilă Horațiu Bruno, acesta din urmă a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procent prestabilit din valoarea contractelor.

, arată DNA.

În 2011 — 2012, Gheorghe Ștefan a pretins de la Berdilă între 10% și 25% din valoarea fiecărui contract. El era încheiat de aceasta în modul arătat. Banii erau transferați în conturile unor societăți fantomă.

Berdilă ăsta a făcut ce-a făcut exercitându-şi influenţa ” cu acceptul secretarului general al partidului — Blaga Vasile“. Era vorba despre atribuirea păreferenţială de contracte de 5,5 milioane de euro.

Dintre aceştia, 700.000 de euro au ajuns la Buldog. Suma a fost transferată de Berdilă la o firmă fantomă.

Subcontractări. Adică bidoane

Potrivit DNA, Gheorghe Ștefan i-a cerut lui Berdilă ca, după câștigarea licitației, să subcontracteze o parte din lucrările stipulate în contract către anumite firme controlate de persoanele sale de încredere.

Astfel, pe perioada derulării contractelor acordate în urma câștigării licitațiilor, respectiv în perioada 2011 — 2012, S.C. (…) S.R.L. a subcontractat către societățile comerciale (…), o parte din serviciile dobândite prin licitație, valoarea serviciilor fictiv prestate fiind de aproximativ 25 milioane lei.

Conform sesizării inițiale, în realitate niciunul din serviciile subcontractate și facturate și pentru care beneficiarul a efectuat plata nu au fost prestate de subcontractorii menționați, acestea fiind executate de S.C. (…) S.R.L. cu resursele proprii, sumele virate în conturile acestora fiind scoase în numerar și remise lui Ștefan Gheorghe.

, mai spun procurorii.

Share