home POLITICA Bahrain si lupta dintre Iran si Arabia Saudita

Bahrain si lupta dintre Iran si Arabia Saudita

Share

~George Friedman~

Libia este in centrul atentiei astazi, pentru ca este intr-o stare apropiata de razboiul civil, iar invingatorul acestui conflict este departe de a fi cunoscut. In timp ce situatia actuala este cruciala pentru viitorul poporului libian si de o importanta destul de mare pentru piata mondiala a petrolului, in viziunea noastra situatia din Libia nu tine capul de afis al celor mai importante evenimente din lumea araba in acest moment.

foto: MapZones

Demonstratiile din Bahrain sunt, din punctul meu de vedere, mult mai semnificative, cu implicatiile lor pentru regiune si potentialul de pericol pentru lume. Pentru a intelege de ce, trebuie sa plasam lucrurile intr-un context strategic.

citeste si How a Libyan No-fly Zone Could Backfire (Stratfor)

Asa cum a spus Stratfor de ceva vreme, se apropie un moment decisiv, cu Statele Unite pregatita sa isi retraga din Irak ultimele sale forte militare pana la sfarsitul anului.

Intr-adevar, suntem deja in punctul unde compozitia trupelor americane prezente in Irak, formate din aproximativ 50.000 de soldati, s-a modificat de la formatiuni de lupta, preponderent, la formatiuni specializate in antrenament militar si personal logistic. Chiar si acesta vor fi plecati din Irak pana pe 31 decembrie 2011, iar Statele Unite nu negociaza in prezent o extindere a perioadei de sedere in Irak.

Irakul nu are in acest moment un executiv stabil. Nu are nici o forta militara proprie, nici un aparat de securitate, pentru a asigura ca vointa guvernului devine lege pentru toti cetatenii, ca sa nu mai vorbim despre apararea tarii de amenintarile externe, daca este nevoie… citeste tot pe Stratfor

Citeşte şi
Ne aflăm în pragul unei posibile crize politice în România, crede Stratfor. Chiar dacă alegerile
Stratfor susţine că în august reîncepe războiul din Ucraina, iar Acordul Minsk-2 este doar o
Putin: S-ar putea apropia momentul unei încercări de înlăturare a lui Putin.
În timp ce impasul continuă între Rusia și Occident în privinţa Ucrainei, tensiunile în creştere
de George Friedman Lupta pentru unele dintre cele mai strategice teritorii din lume a luat o
~100 de preoti filmati intretinand relatii homo~incepe lupta pe petrolul Libiei~ce triburi iau puterea in
~rusii ne dau Papirusul din Mangalia~Igas verifica nemultumirile politistilor sindicalisti~divortul Taricenilor~strania Primavara Araba~Bashar strans cu
This crisis originated in a financial system generating paper assets whose value depended on the
~courtesy Stratfor~ Cel putin 17 morti si mai multi raniti au fost semnalati in explozia
O criza in Yemen se escaladeaza in capitala Sanaa, in timp ce presedintele Ali Abdullah
Share