home POLITICA Augustin Lazăr a fost numit perfect legal, spune Raluca Prună

Augustin Lazăr a fost numit perfect legal, spune Raluca Prună

Share

“La momentul formulării propunerii, procurorul Augustin Lazăr îndeplinea toate criteriile formale (vechime de 10 ani, calificativul “foarte bine” la ultima evaluare profesională, absenţa vreunei sancţionări disciplinare în ultimii 3 ani), potrivit legii 303/2004, spune fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună.

Fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună afirmă că are “obligaţia” de a răspunde afirmaţiilor ministrului Tudorel Toader privind “pretinsa nelegalitate” a propunerii de numire a lui Augustin Lazăr în funcţia de procuror general.

Aceste criterii formale au fost reverificate de Consiliul Superior al Magistraturii, înainte de acordarea avizului”, explică Prună, menţionând că avizul a fost dat cu unanimitate.

Raluca Prună: Augustin Lazăr a fost numit legal

“Sunt ministrul justiţiei care a făcut propunerea de numire a domnului Augustin Lazăr în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Am obligaţia de a răspunde public afirmaţiilor ministrului Toader privind pretinsa nelegalitatea a acestei propuneri”, scrie Raluca Prună, pe Facebook.

Ea precizează că, la momentul formulării propunerii, procurorul Augustin Lazăr îndeplinea toate criteriile formale (vechime de 10 ani, calificativul “foarte bine” la ultima evaluare profesională, absenţa vreunei sancţionări disciplinare în ultimii 3 ani), potrivit legii 303/2004.

Raluca Prună: Criteriile la Augustin Lazăr au fost reverificat în CSM

“Aceste criterii formale au fost reverificate de Consiliul Superior al Magistraturii, înainte de acordarea avizului, prin consultarea dosarului profesional al candidatului aflat în gestionarea Consiliului.

Avizul CSM cu privire la propunerea de numire a procurorului Augustin Lazăr în funcţia de procuror general României confirmă îndeplinirea tuturor criteriilor legale şi a celor de procedură. Avizul a fost dat cu unanimitate”, adaugă Prună.

Legea a fost respectată

Ea precizează că în înaintarea propunerii în vederea numirii de către preşedintele României a cuprins toate elementele cerute de lege.

“Câteva elemente suplimentare. Procurorul Augustin Lazăr avea la data propunerii 34 de ani neîntrerupţi în profesie şi numai calificativul ‘foarte bine’ de-a lungul întregii cariere. La momentul propunerii, Augustin Lazăr era procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, la al doilea mandat obţinut prin concurs organizat de CSM.

Consiliul verifică criteriile formale de vechime, calificativ şi absenţa sancţiunilor profesionale înainte de numirea în funcţia de conducere. CSM a verificat îndeplinirea condiţiilor, în decembrie 2015, când procurorul Lazăr a obţinut prin concurs al doilea mandat de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea Apel Alba Iulia. Şi, aşa cum am precizat, în aprilie 2016 când am înaintat propunerea de numire în funcţia de procuror general al României”, mai scrie ea.

Citeşte şi
Fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, se poziţionează de partea Justiţiei independente. Ea critică presiunile
Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei din Cabinetul PSD-ALDE, cunoscută ca groparul Reformei Miclea-Funeriu, a fost pusă
Procurorul general Augustin Lazăr trage semnal de alarmă după ordonanța de urgenţă dată de Tudorel
Frans Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei Europene, comisarul european pe Justiție Vera Jourova, Augustin Lazăr, procurorul general
Procurorul general Augustin Lazăr este şi el vizat în ancheta deschisă împotriva fostei şefe a
Șerban Nicolae a reacționat dur, dar şi grosier, după interviul acordat de Augustin Lazăr în
Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, întrebat de iniţiativa social democraţilor, de a da ordonanţă
Procesul lui Lazăr, intentat de acesta pe tema intenţiei de revocare a sa din funcţie
Procurorul general Augustin Lazăr a atacat vineri în instanță procedura de revocare declanșată de ministrul
Augustin Lazăr a oferit prima reacţie după scandalul generat de informaţiile conform cărora proiectul său
Share