home EVENIMENT, POLITICA Atacurile teroriste de la Paris. Noutăţi de ultimă oră

Atacurile teroriste de la Paris. Noutăţi de ultimă oră

Share

Investigatorii francezi au anunţat joi că Abdelhamid Abaaoud (foto), presupusul organizator al atacurilor teroriste de la Paris, a murit miecuri, într-o amplă operaţiune a poliţiei, în cartierul Saint-Denis.

UPDATE 22.03 Investigatorii sortează prin resturile de corupuri umane rămase după un raid al Poliţiei Franceze, de mieruri. Ei cred acum că Hasna Aitboulahcen, femeia care a murit în acest raid, nu ar fi fost singura care a purtat centură explozivă.

UPDATE 22.00 Columbia nu deţine nici un fel de informaţii despre o relatare a presei, conform ăreia o persoană implicată în atentatele de la Paris ar fi aterizat la Bogota în iulie şi ar fi mituit oficiali, pentru a i se permite să treacă prin acest stat latoni-american, a declarat ministrul de externe columbian azi.

UPDATE 21.57 Doi dintre teroriştii care s-au aruncat în aer la Stade de France, în Paris, vinerea trecută, aveau amprentele stocate pe 3 octombrie, în timp ce călătoreau prin Grecia, a spus procurorul Parisului, într-o declaraţie de presă de azi.

UPDATE 20.32 Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse via Reuters – Un pilor rus, înainte de plecarea în misiune lor de luptă în Siria, scrie de mână pe o bombă “Penru Paris”, la Baza Aeriană Hmeymim de lângă Latakia. (courtesy Reuters)

0b47cd8d-c4e8-467e-b300-dc247c1acd49_500

UPDATE 20.30 Al doilea atentator sinucigaş de la Stade de France a fost identificat, anunţă prourorul general al Parisului. Persoana ar fi sosit în Franţa din Grecia în luna octombrie.

UPDATE 20.27 UE va începe controale asupra cetăţenilor săi care călătoresc pe teritoriul Uniunii, întărind controlul armamentului şi colectând mai multe date despre pasagerii curselor aeriene, s-au înţeles miniştri de Interne din UE, ca răspuns la atacurile de la Paris, de acum o săptămână.

UPDATE 20.25 Mama şi fratele femeii care s-a aruncat în aer în timpul unui raid al poliţiei, în Paris, au dost reţinuţi pentru interogariu.

UPDATE 20.22 Prourorul general german investighează dacă un bărbat algerian, reţinut de autorităţi la un centru de recepţie a refugiaţilor săptămâna trecută, a avut cunoştinţă despreatacurile de la Paris, dar a eşuat în a informa autorităţile.

UPDATE 20.19 Conform MSNBC, însărcinatul american al Preşedinţiei de la Washington a afirmat că este prea devreme pentru a specula dacă atacul din capitala statului african Mali poate fi legată cumva de atacurile din Paris.

UPDATE 20.16 Principalul suspect din spatele atacurilor de vinerea trecută din Paris a fost văzut de poliţişti când era condus într-o clădire de femeia-sinucigaş, în seara de dinainte de moartea amândurora, în timpul raidului forţelor speciale, a declarat o sursă din Poliţia Franceză.

UPDATE 20.11 Avioanele ruseşti şi siriene au lansat zei de lovituri aeriene asupra daesh, în estul Siriei, azi, după ce un grup de luptători au pornit un asalt asupra unei baze aeriene de lângă oraşul Deir al-Zor.

UPDATE 20.09 Opinie Reuters – O singură frază de la clericii saudiţi poate fi începutul sfârşitului daesh.

PDATE 20.05 RIA via Reuters – Şeful comunităţii informatice a Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev, s-a întâlnit cu coordonatorul serviiilor secrete franceze, Didier le Bret, la Moscova, azi.

Un alt supect-cheie, legat de atrocităţile ISIS de vineri, din Paris, este căutat în continuare. Autorităţile belgiene fac raiduri în jurul capitalei Bruxelles.

Iată datele:

• Abaaoud a folosit social media pentru a încerca să recruteze cetăţeni spanioli, în primul rând femei, pentru a se alătura ISIS în Siria, a spus ministrul de Interne spaniol postului de televiziune iberic Antena 3 TV.

• Un căpitan din Brigada de Cercetare – Investigare a Poliţiei, care a fost responsabil cu reaţia poliţiei franceze în privinţa atacului de la Theatre Bataclan, a descris într-un interviu acordat NBC drept “iadul pe pământ” situaţia cu care s-a confruntat echipa sa de intervenţie. În timp ce poliţiştii îşi ocupau poziţiile în teatru, mai multe sute de oameni erau intinşi pe podea. “Foarte mult sânge peste tot. Nici un zgomot. Nimeni nu ţipa… şi era o mulţime de lumină. Oamenii stăteau întinşi nemişcaţi pentru că se temeau de terorişti“.

• Camera Reprezentanţilor din SUA a aprobat măsurile necesare pentru a stopa procesul primirii refugiaţilor sirieni, insistând ca nici un refugiat să nu fie primit fără certificarea şefului Homeland Security.

• Un bărbat a postat un clip video pe Facebook chemându-i pe fraţii săi musulmani să-i vâneze şi doboare pe impostorii Islamului şi “să protejeze frumoasa noastră religie”.

• Poliţia Franceză face percheziţii acasă la mama femeii care s-a aruncat în aer în timpul raidurilor de mieruri. Casa este în Aulnay-sous-Bois, în nord-estul suburbiilor zonei metropolitane a oraşului Paris, a declarat Agnes Thilbault-Lecuivre, purtător de cuvânt al biroului procurorului.

• O înregistrare a ultimului dialog dintre poliţişti şi această femeie pare să arate care au fost ultimele cuvinte ale sinucigaşei. Un ofiţer de poliţie poate fi auzit întrebând-o: “Unde este prietenul tău?” Ea răspunde strigând: “Nu este prietenul meu!“.

• Poliţia Franceză a făcut percheziţii în Charleville-Mezieres, conform unei echipe CNN afiliate postului tv France 3. Rezidenţii din zonă spun că au auzit o explozie şi poliţia a izolat vecinătatea în cea mai mare parte a după-amiezii, conform France 3. Este neclar dacă această operaţiune este legată de atacurile teroriste din Paris.

Share