Atac aerian american iminent asupra Siriei, alertă globală

Share

Este iminent un atac aerian al Statelor Unite. Surse conexe de presă afirmă că acesta ar putea porni din sudul Italiei, de la bazele americane de aici. Există destule semne că SUA pregătesc cel mai devreme joi acest atac. Alte surse spuneau acum circa o oră că atacul ar putea să înceapă în circa patru ore.

Distrugerea forţei aeriene a Siriei este una dintre opţiunile Statelor Unite, comentează The Guardian. În urmă cu mai multe ore, Trump şi-a anulat vizita în mai multe state din America Latină, observă BBC.

National Public Radio (SUA) informa acum o oră că Rusia a dat veto unei rezoluţii a Naţiunilor Unite privind Siria, propusă de SUA.

Atac aerian asupra Siriei. Sunt vizate şi Rusia, şi Itanul

Președintele Trump a declarat luni că ar putea încerca să acționeze nu numai asupra Siriei, ci și asupra patronilor săi din Rusia și Iran, pentru atacul cu arme chimice ce a avut loc recent, conform News York Times.

Trump este investigat de procurorul special Robert Mueller

În acest atac, au murit zeci de oameni, în afara Damascului, în timpul acestui weekend. Mişcarea lui Trump ar putea lărgi un conflict geopolitic care deja se ascute în Orientul Mijlociu . Trump s-a întâlnit cu înalţi responsabili militari şi de intelligence americani luni seară.

Se aşteaptă un ordin de atac aerian

Aceştia par a fi determinaţi să fie de acord cu un ordin de atac aerian asupra Siriei. El ar putea să se desfăşoare cel mai devreme joi. Mai puţin clar este cum intenţionează SUA să îi facă pe aliţaii Damascului să plătească preţul masacrului recent cu arme chimice, din Douma.

Aceasta însă fără a risca un periculos ciclu de escaladare a conflictului.

Dacă este vorba despre Rusia, dacă este vorba despre Siria, dacă este Iran, dacă este vorba de toate, ne vom da seama și vom ști răspunsurile destul de curând.

, a declarat Trump reporterilor la deschiderea unei ședințe a cabinetului, citat de New York Times. “Deci, ne uităm la asta foarte decişi și foarte serioşi”, a adăugat el.

De la prietenie la confruntare

Trump a încercat să-și creeze o relaţie de prietenie cu președintele rus Vladimir Putin. Dar acesta a sugerat că liderul Kremlinului, care are trupe în Siria ce susțin guvernul președintelui Bashar al-Assad, poartă și el responsabilitatea. “El poate, și dacă o va face, va fi foarte dur, foarte dur”, a spus domnul Trump. Toți vor plăti un preț. Dacă el o va face, toată lumea va plăti preţul”.

Președintele se confruntă acum cu o provocare în crearea unui răspuns la atacul chimic. Acesta trebuie să fie mai eficient decât lovitura cu rachete pe care a ordonat-o anul trecut. Lovitura a avut loc după un atac similar asupra civililor, pe care l-a atribuit Guvernului Assad.

Cu numai câteva zile în urmă, Donald Trump a spus că dorește să scoată trupele americane din Siria și să se ocupe de cei ce se află în spatele evenimentelor din Orientul Apropiat. Aceasta ar însemna în mod real ţintirea Rusiei și Iranului, comentariile sale luni sugerând că este pregătit să o facă.

Comentariu Starea Presei

Politica lui Trump nu are absolut nici o legătură cu doctrina descurajării, tipică NATO şi SUA în ultimii 60 de ani. Donald Trump inflamează inutil lucrurile, dând posibilitatea celor pe care ar trebui să-i descurajeze să reacţioneze. Dacă el va reacţiona acum, în Siria, dur, el va da astfel prilejul aliaţilor lui Assad să replice la fel de dur.

Efectul ar putea fi devastator şi ar putea genera reacţii în lanţ, care ar combina criza nord-coreeană cu evoluţii imprevizibile în relaţia Teheranului cu lumea de tip occidental şi evoluţii negative în spaţiul Mării Negre, spre Ucraina, R. Moldova şi România.

Astfel, Donald Trump acţionează mai curând ca un incendiator, ce are misiunea să pună foc în lumea occidentală şi să creeze disensiuni majore. Pentru ca apoi Rusia şi China să reacţioneze, la rândul lor, câştigând atuuri majore pe plan global.

Nimic bun la orizont.

Share