home CORUPTIE, POLITICA Armaghedonul Oligarhilor 69. Horia Alexandrescu

Armaghedonul Oligarhilor 69. Horia Alexandrescu

Share

Armaghedonul Oligarhilor 69. Horia Alexandrescu

Horia Alexandrescu este unul dintre cei mai antipatizaţi “corifei” ai presei române post-Revoluţie, din cauza servilismului său faţă de oricine e la putere şi a cât de zbir e cu subordonaţii.

Înainte de Revoluţie, Alexandrescu a lucrat la Sportul şi a însoţit cu mare grijă diferitele echipe româneşti care reprezentau RSR în lume, pentru a demonstra superioritatea comunismului şi în sport.

A debutat în presă în 71, la Sportul şi încă mai debutează. În 77 s-a mutat la Scânteia, iar în 89 a ajuns la secţia Sport a Tineretului Liber.

Nu a avut nici o problemă cu regimul şi presa comunistă. Este locul unde l-a prins Revoluţia. Noua echipă de la Tineretul Liber l-a desemnat secretar general de redacţie.

După 3 luni, a înfiinţat Sport Star, un ziar care a eşuat. În toamna lui 90, Adrian Sârbu l-a chemat să facă împreună Curierul Naţional.

Au fost şase jurnalişti cu câte 5 procente, iar ca manager şi administrator a fost chemat George Constantin Păunescu, care a primit 5%. În 92 toţi şi-au vândut acţiunile către Păunescu, în momentul în care Sârbu a dat semnalul, nemulţumit de rezultatele financiare.

După Curierul Naţional, Alexandrescu a pus bazele cotidianului Cronica Română şi săptămânalului Ţara. În final, a îngropat cele două proiecte şi în ultimii ani a realizat cotidianul Independent.

Alexandrescu a devenit “celebru” pentru servilismul său onctuos şi este cunoscut drept principalul client al avioanelor prezidenţiale din ultimii 15 ani.

Deţine acţiuni în 5 companii legate de domeniul media, însă nu se bucură de acţionari tocmai respectabili. Cea mai veche firmă a sa este „Trustul de presă CROM”, (n.n.: care) se ocupă cu editarea ziarelor, însă are ca acţionari majoritari două benzinării (M&M Oil din Cluj şi Cargo Company din Iaşi).

Mai mult decât atât, la acţionarul majoritar Cargo Company, 3 din cei 5 acţionari persoane fizice au apărut în materiale de presă ca infractori dovediţi cu condamnări penale în domeniul evaziunii fiscale.

O altă iniţiativa privată este Romanian Media, care se ocupă cu editarea cărţilor, şi unde acţionar este Cristian Burci, fost patron al Prima TV şi implicat în diverse scandaluri economice.

Horia Alexandrescu este membru în consiliul de administraţie al Grupului Editorilor şi Difuzorilor de Presă, unde este coleg cu alţi câţiva dinozauri ai presei româneşti.

Apostrof Press şi Consulting Press sunt două SRL-uri de familie, care au ca obiect de activitate editarea ziarelor.

urmează: Armaghedonul Oligarhilor 70. Mihai Tatulici

Share