Armaghedonul Oligarhilor 68. Sorin Roşca Stănescu

Share

Armaghedonul Oligarhilor 68. Sorin Roşca Stănescu

La momentul acestui succint CV, Sorin Roşca Stănescu era la începutul unei serii de fapte publice şi de “dezvăluiri” care l-au compromis aproape complet.

La Roşca există o integrare perfectă între trecutul, prezentul şi viitorul său, interesele sale, faptele sale şi implicările sale penale. De aceea se şi află acum în puşcărie.

Cu siguranţă, există o bonă filipineză care ştie mai multe. Completăm datele biografiei omului cu una omisă, ce ni se pare importantă: este unul dintre iniţiatorii şi fondatorii AZR (Asociaţia Ziariştilor Români), ce reunea în anii 90 jurnaliştii pro-Vest, dar şi omul ce a susţinut (în mod straniu) semnarea Constractului Colectiv de Muncă pe Ramura Mass-Media, din toată gaşca de boşi ai presei din care face parte, care s-a opus cu cerbicie.

A debutat ca ziarist în 70 la revista Amfiteatru, fiind student în anul I al Facultăţii de Drept. În 72 lucra deja la Viaţa Studenţească. A lucrat apoi la Informaţia Bucureştiului. În 87 lucrează împreună cu Horia Tabacu la departamentul Social.

După 90 scoate Libertatea pe scheletul fostului ziar comunist Informaţia Bucureştiului. Participă la muncă în redacţia ziarului „România Liberă”, primul ziar proaspăt privatizat, şi pune bazele unei secţii de investigaţie.

Se lansează în perioada protestelor anticomuniste, care au culminat cu Piaţa Universităţii. Apoi se implică activ în acţiunea de eliberare a bucureştenilor maltrataţi de minerii lui Roman şi Iliescu.

Roşca Stănescu este unul dintre puţinii ziarişti deconspiraţi de Măgureanu după 1990 şi care a fost forţat să recunoască public faptul că a colaborat cu fosta Securitate.

Este dat afară de la România Liberă şi ostracizat din viaţa publică. Îşi revine şi coordonează în 93 şi o altă tentativa de apariţie editorială, Ultimul Cuvânt, care se stinge la fel de repede precum a început. Participă la pornirea EVZ sub coordonarea lui Cristoiu.

Băcanu, cel care l-a dat afară de la România Liberă, îi propune să scoată împreună ziarul Ziua, dar din cauza unor probleme financiare ziarul Ziua este lansat pe piaţă cu următorul acţionariat: 50% pentru omul de afaceri Dinu Patriciu, 48% pentru România Liberă şi 2% pentru (n.n.: Roşca, supranumit în acei ani) Naşul.

În scurt timp, România Liberă îşi vinde acţiunile către Patriciu. Roşca şi-a vândut în cele din urmă şi el acţiunile, iar ziarul Ziua a fost vândut grupului Petrom Service.

Roşca conduce mai multe ziare în momentul de faţă şi gestionează şi o parte a imperiului mediatic ce s-a format la umbra sindicatului Petrom şi a lui Sorin Ovidiu Vântu.

Roşca este acţionar sau administrator la 15 firme în România. 7 dintre ele au legătură cu presa. Este vorba de Ziua S.R.L., unde şi-a vândut acţiunile către Petrom Service şi Comac Ltd. din Cipru, dar a rămas administrator prin intermediul firmei Media Protection (activităţi de consultare pentru afaceri şi management), pe care o deţine integral.

Tot prin intermediul Media Protection, deţine 10 procente din Best Media Press, societate care editează ziarul Gardianul, unde Nasul a devenit şi administrator.

Deţine acţiuni la societatea Grupul Editorilor şi Difuzorilor de Presă unde este şi preşedintele CA. Societatea aceasta operează reţeaua de vânzare a presei scrise „Acces Press”, iar în CA se găsesc nume sonore ale media din România.

Mai deţine procente în agenţia de ştiri „Rusia la zi”, la „Ziua de Constanţa” şi în tipografia „ESOP Omega”.

Urmează opt firme cu diverse obiecte de activitate, fără legătură cu presa: producţie de alcool (Agricola Alcohol Product SA), producţia de scaune (Agrochim Impex), agricultură (Agricola SA), restaurante (BO – NA Co 95), comerţ cu amănuntul şi cu ridicata (Ethos Med şi Elada Tours), turism (Marina Club) şi activităţi recreative (Captain Port Service).

urmează: Armaghedonul Oligarhilor 69. Horia Alexandrescu

Share