Armaghedonul Oligarhilor 65. Ion Cristoiu

Share

Armaghedonul Oligarhilor 65. Ion Cristoiu

Capitolul despre Ion Cristoiu este, mai mult decât celelalte, incomplet, viziune proprie a autorului sau autorilor. Cristoiu e o personalitate complexă.

Poate şi pentru că nu am avut cu adevărat o şcoală de presă care să formeze jurnalişti cîât mai valoroşi, Cristoiu a rămas probabil cel mai mare ziarist al ultimilor 25 de ani.

E un tip contradictoriu, cu o forţă de sinteză impresionantă, cu o acoperire enciclopedică, dar inconstant, inconsecvent, raportându-se permanent la puternicii zilei, nu la adevăr şi minciună.

Debutează în 68 la Viaţa Studenţească, fiind student la Filosofie. În 71, are de ales între a continua o carieră în Universitate sau la Viaţa Studenţească.

Pentru puţin timp se desparte de cariera de jurnalist, dar revine în 74, când este numit redactor şef adjunct la Viaţa Studenţească şi la Amfiteatru. În 79 este numit redactor şef adjunct pentru cultură la Scânteia Tineretului.

Aici coordonează Secventa şi suplimentul Tineretul Liber. În 87 reuşeşte să ajungă redactor şef la revista Teatru, poziţie pe care o ocupa şi în timpul Revoluţiei.

În 17 ianuarie 90, este rugat de fostul său elev şi subordonat Nistorescu să pornească revista Expres. În paralel, tot în ianuarie, pune bazele primului ziar privat – Observator.

Devine redactor şef la Expres şi produce şi Zig-Zag, care creşte rapid la 600 de mii de exemplare. Demisionează de la Zig-Zag, care devenise foarte dur cu puterea de atunci şi care este cumpărat de foştii comunişti grupaţi în jurul lui Iliescu, liniştit brusc prin aducerea lui Adrian Păunescu ca redactor-şef.

În 92 a creat Evenimentul Zilei, ziar care a revoluţionat presa din România. După plecarea de la Evenimentul Zilei, Cristoiu a pus umărul din punct de vedere editorial la ziarele Naţional, Cotidianul, Azi şi Monitorul de Bucureşti.

În afară de acţiunile pe care le-a deţinut la trustul Expres, Ion Cristoiu mai este acţionar la încă trei firme: Editura Focus (care operează acum şi o licenţă radio), Editura Evenimentul Românesc şi Editura Ion Cristoiu.

Editura Ion Cristoiu, la care deţine acţiuni în valoare de 300 de milioane, a fost înregistrată în 1999 şi are un acţionariat mai aparte.

Din cei 5 acţionari, alături de Cristoiu apare ca majoritar Sorin Ovidiu Vântu, cât şi foştii săi parteneri de afaceri: Dan Andronic şi Gheorghe Raţiu (fost angajat al Securităţii, colonel în rezervă). Între timp, relaţiile dintre Vantu şi Cristoiu s-au răcit.

Vântu a declarat public faptul că a pierdut din această asociere, Cristoiu l-a contrazis tot public, enumerând titlurile de carte care au fost editate. Vântu şi-a orientat investiţiile în mass-media către sectoare mai vizibile şi sub un acţionariat indirect, cât mai invizibil cu putinţă.

urmează: Armaghedonul Oligarhilor 66. Petre Mihai Băcanu

Share