Armaghedonul Oligarhilor 49. Gazexportul rusesc

Share

Armaghedonul Oligarhilor 49. Gazexportul rusesc

Continuă nararea take over-ului făcut de ruşii de la Marco International asupra industriei aluminiului din România, având în prim-plan rolul jucat de Gazexportul rusesc.

Pachetul majoritar al acţiunilor companiei Alum Tulcea a fost achiziţionat de firma Pioche Consultants Ltd, înregistrată în Belize.

Dar de fapt în spatele off-shore-ului este un consorţiu format din Marco Internaţional, Marco Acquisitions din Anglia şi Conef din Bucureşti, care îşi anunţaseră în mai multe rânduri intenţia de a achiziţiona societatea din Tulcea.

CONEF este o filială a producătorului român de aluminiu ALRO, care la rândul său face parte din Marco Group. CONEF a fost înfiinţată în 1992 şi până în 2002 s-a dezvoltat în special ca o companie în sectorul român de aluminiu.

Începând cu anul 2002, CONEF s-a concentrat asupra importurilor de gaz natural şi asupra comerţului de gros, precum şi asupra furnizării de energie electrică la instalaţiile de aluminiu ALRO şi Alprom.

În 2005, deja CONEF intrase în al cincilea an de contract de furnizări de gaz natural rusesc către România cu compania rusească Gazexport, cel mai mare exportator de gaz din lume.

Grupul Marco Internaţional a mai încercat să cumpere în urmă cu aproape patru ani compania din Tulcea şi, pentru că Balli a refuzat, s-a încercat boicotarea activităţii, prin refuzul de a mai cumpăra materia primă necesară elaborării aluminiului, ceea ce a condus la închiderea la începutul anului 2003, pentru trei luni, a combinatului.

În urmă cu doi ani, unul dintre cei trei fraţi Alaghband, care sunt patronii Grupului Balli, a fost arestat de poliţia elveţiană pentru fraude financiare.

Dezvoltarea reţelei de desfacere a aluminei către alţi parteneri bloca interesele ruşilor de la consorţiul Marco şi, o dată cu dezvoltarea combinatului, aceştia l-au achiziţionat.

urmează: Armaghedonul Oligarhilor 50. Ginerele lui Kucima pune mâna pe Tulcea

Share