home CORUPTIE, POLITICA Armaghedonul Oligarhilor 28. Conexiunea Vântu

Armaghedonul Oligarhilor 28. Conexiunea Vântu

Share

Armaghedonul Oligarhilor 28. Conexiunea Vântu

În acest capitol al Armaghedonului Oligarhilor, este povestit un episod din preluarea de către Dinu Patriciu a Rompetrol cu ajutorul lui Sorin Ovidiu Vântu.

Ajunsesem într-o vreme să nu mai suport să scriu în web editor cuvântul “Vântu”. Aveam o arhivă cu sute de poze cu acest ins, pe care le folosisem ca ilustraţie foto. Vremurile acelea au trecut de mult. Lectura rândurilor ce urmează este interesantă.

Preluarea Rompetrol de către gruparea Patriciu s-a făcut cu ajutorul lui Sorin Ovidiu Vântu. În 1998, Rompetrol, colos al industriei petroliere, era una dintre cele mai profitabile firme româneşti.

Numai din contractele externe avea de încasat peste 250 de milioane de dolari, harta creanţelor acoperind Libia, Egipt, Sudan, Irak, Rusia, Ecuador. Traiectoria ascendentă a companiei este stopată brusc, prin intersectarea cu gruparea Patriciu.

La acea vreme, Patriciu era asociat cu Sorin Marin în firma SG Internaţional (SGI). Cu sprijinul lui Alexandru Popescu şi Nicolae Stoica, pe atunci membri în conducerea Rompetrol, din august 1998, SGI începe să cumpere masiv acţiuni Rompetrol cu preţul de 10-11 USD/bucată.

“Investitorul” Patriciu nu avea dreptul legal să facă investiţia, SGI având mari datorii către stat. La sfârşitul lunii septembrie, SGI deţinea deja 18% din acţiunile Rompetrol, fără să fi anunţat CNVM la depăşirea pragului de 5%.

Profitând de poziţia sa de atunci, de parlamentar al unui partid aflat la guvernare, Patriciu a încălcat flagrant legea, sfidând CNVM. În luna octombrie 1998, prin funcţionarii Rompetrol, SGI cumpăra încă 11% din acţiuni, aflate atunci în posesia lui Sorin Ovidiu Vântu.

Vântu le achiziţionase de la PAS – asociaţia salariaţilor, care a cedat acţiunile către SOV cu speranţa că astfel vor fi protejaţi de atacul lui Patriciu. Nu s-a întâmplat aşa, în realitate Vântu şi Patriciu erau înţeleşi şi “i-au lucrat” pe acţionari fără probleme.

Fără sprijinul lui Vântu însă Patriciu nu ar fi reuşit să pună mâna pe Rompetrol. Deşi nu era încă acţionar majoritar, Patriciu schimba abuziv componenţa Consiliului de Administraţie, devenind preşedinte al acestuia.

Sorin Marin, omul sau de încredere, devine membru, la fel ca şi reprezentantul FPS. Patriciu introduce modificări în Statutul de funcţionare ale Companiei Rompetrol, care să-i permită confiscarea definitivă şi, mai ales, accesul imediat la activele fiscale ale Rompetrol.

După rezolvarea Rompetrol, a urmat lichidarea celui mai important complex energetic din sud-estul Europei – SNP PETROM, care a fost vândut unei societăţi cu mult mai mică pondere – OMV, în condiţii cu totul discutabile.

Când Băsescu a încercat o (timidă) dezbatere publică pe această temă, au făcut zid şi Ion Iliescu, şi membrii guvernului Năstase. Acţiunea de lichidare a grupului PETROM a fost o formă de predare a României din punct de vedere energetic, statul român fiind astfel lipsit pe viitor de autonomie energetică.

Câştigul reprezentat de controlul sistemului energetic şi al unor importante ramuri industriale ale României aparţine unei mari puteri, Rusia. Obiectivul principal al Washingtonului – eliminarea treptată a influenţei ruseşti în politica europeană – a primit o lovitură directă şi ca urmare a eurostângismului militant al petroliberalilor lui Patriciu.

urmează: Armaghedonul Oligarhilor 29. Rusia, liberalii şi virusul Antiamerican

Citeşte şi
Liviu Mihaiu ştia că este pila lui Sorin Ovidiu Vântu

Întrebarea este dacă ştia şi ce cotă ridicată are şi dacă a avut şi el Read more

Este utilă lista jurnaliştilor plătiţi de Sorin Vântu?

A apărut public aşa-zisa listă a jurnaliştilor care au fost plătiţi o dată de fostul Read more

Liviu Mihaiu, benzinăriile plutitoare şi jurnalismul pur

Liviu Mihaiu este un tip aparte. El e, simultan, şi fost jurnalist, şi jurnalist, şi Read more

Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR, reţinut de DNA

DNA continuă să facă senzaţie cu arestări-surpriză. Este acum rândul viceguvernatorului BNR, Bogdan Olteanu, care Read more

Armaghedonul Oligarhilor 77. CRP – Cartelul Presei

Acest capitol din Armaghedonul Oligarhilor face legătura între CRP, grupul securiştilor din jurul lui SOV Read more

Armaghedonul Oligarhilor 76. Oamenii Securităţii şi Vântu

Urmează descrierea bidoanelor, bidonaşelor şi încrengăturilor dintre Vântu, Luca şi securiştii cu care aceştia au Read more

Armaghedonul oligarhilor 75. Presa lui Vântu şi Luca

Este oare incorect să afirmăm că, dacă Rusia la zi, având în spate cadre şi Read more

Armaghedonul Oligarhilor 67. Cornel Nistorescu

Povestea lui Cornel Nistorescu este simptomatică pentru ce se întâmplă cu un jurnalist talentat şi Read more

O amintire cu Cristi Teodorescu

Cum îţi mângâi tu urecheaLobul flutură calinPeste munţi, câmpii şi drumuriMândra, Read more

SRS şi SOV nu au nici o credibilitate

Sorin Roşca Stănescu, isterizat de faptul că în câteva zile o să-i iasă pe nas Read more

Share