home CORUPTIE, POLITICA Armagedon 2. Adrian Nastase

Armagedon 2. Adrian Nastase

Share

Armaghedonul Adrian Nastase este primul document de acest tip cu adevarat important. Informatiile vehiculate (fara probe de orice tip, care sunt necesare in orice ancheta de presa) in acest raport de tip armaghedon se regasesc in anchetele care se desfasoara si in acest moment impotriva familiei Nastase si in primul rand impotriva lui Adrian Nastase.

Tot de notorietate sunt si relatiile sale cu oameni de afaceri ca Alexandru Bittner, Sorin Ovidiu Vantu sau George Constantin Paunescu, precum si faptul, acreditat in raport, ca “femeia de afaceri” din spatele lui Adrian Nastase este sotia acestuia, Dana.

Practic, intr-o perioada in care procurorii PNA (azi DNA) nu puteau sa actioneze contra clanului format in jurului familiei Nastase, debuseul prin care aceste informatii au devenit prima data publice a fost ASPEC (Asociatia pentru Educatie Cetateneasca).

Dupa momentul consacrarii acestui raport, autoritatile europene au inceput sa vorbeasca despre coruptia institutionalizata, la nivel inalt, din Romania si sa ceara si eradicarea acesteia.

Acest ONG condus de fostul consilier al fostului presedinte Emil Constantinescu, Mugur Ciuvica, a devenit apoi baza de plecare pentru infiintarea unei noi organizatii politice. Una minora, dar in proximitatea careia s-a format Grupul de Investigatii Politice (GIP).

Daca presa nu mai facea investigatie jurnalistica, in schimb, sub umbrela politica, GIP a facut si continua sa faca propriile sale investigatii, pe care le aserveste in devalmasie cui trebuie, dupa niste criterii pe care le intelegem, le cunoastem, dar sunt greu de demonstrat.

Sa dam deci drumul la textul propriu-zis al acestui raport armaghedon.

===

Anul 2002 este crucial pentru Romania, atat in ceea ce priveste imbunatatirea vietii economico-sociale, cat si in privinta integrarii tarii noastre in NATO. Nu putem sa nu sesizam ca in calea ambelor deziderate ale Poporului Roman se ridica o serie de oprelisti, pe care numai cunoscandu-le opinia publica si factorii de decizie din Romania le vor putea inlatura.

1. Transformarea PSD in partid stat.
2. Conducerea discretionara a tarii, exercitata de seful partidului majoritar si al Guvernului.
3. Asemanarea comportamentala tot mai accentuata intre Adrian Nastase si Nicolae Ceausescu.
4. Averile considerabile si luxul afisat de liderii PSD de la nivel central si local, in contradictie cu nivelul de trai precar al majoritatii populatiei.
5. Coruptia institutionalizata si presiunile in crestere, la nivel central si local, in vederea colectarii de fonduri pentru partidul de guvernamant.

Pornind de la aceste 5 puncte, care se regasesc si in majoritatea analizelor de tara ce se fac la nivelul institutiilor internationale si a ambasadelor marilor puteri la Bucuresti, unele chestiuni aparand cu foarte mare claritate, impotriva uzantelor diplomatice, in discursul unor personalitati ca Lordul George Robertson, secretarul general al NATO, si Michael Guest, ambasadorul SUA, vom prezenta periodic diverse aspecte care pot lamuri anumite chestiuni.

Nota

referitoare la situatia materiala a familiei Nastase si a legaturilor cu diversi oameni de afaceri

Imobilele

Familia Nastase dispune de 4 locuinte de lux in Bucuresti si provincie:

– Str. Jean Texier nr 4 – Sotii Nastase au locuit cu chirie in aceasta locuinta inainte de 1989 si au cumparat-o ulterior. In prezent, aici isi au sediul Cabinetul de avocatura Adrian Nastase si Fundatia Romania Mileniului Trei, condusa de dna. Dana Nastase;

– Vila de vacanta in statiunea montana Cornu, construita de sotii Nastase la inceputul anilor 90;

– Str. Aviator Petre Cretu nr. 60, imobilul revendicat de mama dlui. Adrian Nastase in justitie si obtinut prin hotarare judecatoreasca in 1994, apartine de fapt dlui Nastase, desi, fictiv, mama primului ministru a vandut acest imobil dnei. Dana Maria Barb, sora dlui. Nastase;

-Str. Maresal Prezan nr. 4, locuinta de protocol pe care dl. Nastase o ocupa din 1992 in calitate de demnitar.

Familia Nastase are in constructie 2 imobile de lux:

-Hotel de lux in Predeal, str. Muncii. In constructie (S.C. EDILCONST-Campina). Urmeaza a fi finalizat pana la sfarsitul lunii ianuarie 2002.

-Imobil de 6 nivele, pe strada Muzeul Zambaccian nr. 16, langa Televiziunea Romana. In constructie.

In legatura cu acest imobil, exista date certe cu privire la modul fraudulos prin care dl. Adrian Nastase a intrat in posesia terenului pe care se realizeaza constructia, fiind intrunite toate elementele constitutive ale unei operatiuni de spalare de bani. Astfel, in anul 1998 proprietarii de drept ai terenului, in suprafata de 700 m.p. si cu o valoare de piata de circa 400.000 de dolari, vand acest teren pentru numai 2.000 de dolari unui intermediar, care dupa numai o luna revinde terenul cabinetului de avocatura Adrian Nastase pentru echivalentul in lei a sumei de 10.000 de dolari.

Aceasta manevra clasica in zona afacerilor imobiliare mascheaza fie o spaga de 400.000 de dolari, primita de dl. Nastase pe aceasta cale, fie spalarea de catre acesta a sumei de 400.000 de dolari obtinuti anterior si pe care nu putea sa-i justifice. Construirea de catre dl. Nastase a acestui imobil a facut obiectul unui articol de presa, relevant fiind faptul ca, in dreptul la replica pe care prim-ministrul l-a dat ulterior in acelasi ziar, acesta evita orice precizare cu privire la modul in care a reusit sa cumpere cu 10.000 de dolari terenul care valora 400.000 de dolari.

Colectia de arta si venituri

Colectia de arta a familiei Nastase este apreciata, in cercurile cunoscatorilor, la aprox. 2.000.000 de dolari (circa 65 de miliarde de lei).

Cunoscuta fiind apetenta aproape patologica a dlui. Adrian Nastase pentru obiecte de arta, cu ocazia zilei sale aniversare acesta a primit astfel de cadouri, evaluate la 300.000 de dolari (circa 9,6 miliarde de lei).

– Exista informatii privind participarea celor doi soti Nastase ca actionari importanti la o serie de societati comerciale cu profil agricol din judetele Calarasi si Ialomita, precum si la S.C. Murfatlar S.A., familia Nastase intrand in posesia acestor actiuni in urma decesului lui Angelo Miculescu, tatal dnei. Nastase (fost ministru al Agriculturii inainte de 1989).

– Costurile scolarizarii copiilor familiei Nastase se ridica la valoarea de 20.000 de dolari pe an, echivalentul a circa 650 de milioane de lei. Cei doi fii ai domnului Adrian Nastase invata la Scoala Americana Internationala din Bucuresti.

Este cunoscuta usurinta cu care cei doi soti Nastase cheltuiesc sume exorbitante, ceea ce indica existenta unor venituri importante, care nu se justifica prin salariul dlui. Adrian Nastase sau prin castigurile cabinetului de avocatura al acestuia.

-Subscrierea de catre dl. Adrian Nastase a sumei de 102 milioane de lei pentru achizitionarea de actiuni la Dracula Parc.

-Donarea sumei de un miliard de lei pentru repararea unei manastiri. (Aceasta donatie s-a facut prin intermediul Fundatiei Romania Mileniului Trei, condusa de dna. Nastase, fundatie prin care s-au derulat sume de mai multe zeci de miliarde de lei pe parcursul anului 2001.)

-Achizitionarea de catre dl. Adrian Nastase de obiecte de arta, suveniruri, imbracaminte, cu sume de ordinul miilor de dolari, cu ocazia deplasarilor in strainatate, inca din perioada 1992-1996.

– In acest sens, se detin informatii ca sotii Nastase au efectuat, in perioada 1995-1996, mai multe deplasari la Istanbul, folosind un avion al unei companii private, pentru perfectarea unor afaceri si achizitionarea unor obiecte de arta. La Istambul, persoana de sprijin era dl. Oreste Ungureanu, seful Agentiei Economice din Turcia.

Legaturile cu oameni de afaceri

Informatiile despre sursele de venituri ale familiei Nastase sunt legate de relatiile celor doi cu o serie de oameni de afaceri din Romania.

– In perioada 1993 – 1995, a existat o apropiere intre dl. Adrian Nastase si Sever Muresan, concretizata, dupa afirmatiile acestuia din urma, prin oferirea unor importante sume de bani dlui. Adrian Nastase, care a pretins ca banii respectivi sunt folositi pentru finantarea partidului. Relatia a fost intrerupta de catre dl. Nastase la interventia dlui. Viorel Hrebenciuc (atunci secretar general al guvernului), care l-a informat pe dl. Nastase despre iminenta izbucnire a unui scandal financiar, legat de Sever Muresan si Banca Dacia Felix.

– Inca de la inceputul anilor ’90, o puternica prietenie leaga familia Nastase de controversatul om de afaceri Alexandru Bittner. Aceasta prietenie s-a materializat intr-o serie de afaceri, derulate de catre acesta din urma si intermediate de dna. Nastase si de dl. Sorin Tesu, omul de incredere al familiei Nastase, actualmente sef de cabinet al primului ministru. Alexandru Bittner a afirmat in mai multe randuri ca, in perioada 1997-2000, a finantat periodic familia Nastase cu sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 de dolari, sume transmise fie direct dnei. Nastase, fie prin intermediul lui Sorin Tesu. In prezent, firme apartinand lui Bittner Alexandru desfasoara afaceri cu diverse regii sau societati cu capital de stat, cum sunt Petrom si RAAPPS, afaceri mijlocite si de a caror buna desfasurare se ocupa Sorin Tesu.

– In anul 1999, directorul general Petrom, Ioan Popa, l-a abordat pe dl. Adrian Nastase, propunandu-i sa finanteze partidul, in schimbul mentinerii in functia de director, dupa castigarea alegerilor de catre PDSR. Este cunoscut faptul ca Popa Ioan i-a dat dlui. Nastase sume de ordinul zecilor de miliarde de lei, gestionarea acestor sume in folosul partidului sau in folos personal fiind la discretia actualului prim-ministru. Nu avem informatii cu privire la modalitatile prin care se efectuau platile de catre Popa, ceea ce ne face sa banuim ca acestea erau facute nemijlocit. Nu exista informatii in legatura cu continuarea platilor efectuate de Popa si dupa alegerile din 2000. Relatia Nastase – Popa s-a intarit continuu, incat prim-ministrul a afirmat in doua randuri, in prezenta unui cerc restrans de ministri si de lideri PSD, ca de Petrom se ocupa el personal si ca orice chestiune legata de Popa sau de Petrom trebuie discutata direct cu el, pentru ca numai el decide in aceste chestiuni.

– Dl. Adrian Nastase a fost in relatii apropiate cu omul de afaceri romano-francez Adrian Costea, pe care l-a cunoscut prin intermediul lui Virgil Magureanu.

Pana in anul 1997, dl. Adrian Nastase l-a vizitat de mai multe ori pe Costea la Paris sau Deauville, singur sau impreuna cu dna. Nastase, de fiecare data costul sejurului si al cumparaturilor efectuate de cei doi fiind acoperit de omul de afaceri. Adrian Costea a afirmat la Paris, intr-un cerc restrans, in cursul anului 2000, ca inainte de alegerile din 1996 i-a adus dlui. Nastase la Bucuresti, in cateva randuri, bijuterii de mare valoare si doua lingouri de aur, lasand sa se inteleaga ca nu intotdeauna i-a rambursat contravaloarea acestor bijuterii.

Tot el a afirmat in mai multe randuri ca fraudarea BANCOREX cu circa 6 milioane de dolari, in urma unei afaceri cu motorina intre Costea si statul roman, si care a constituit obiectul unui proces in care au fost acuzati Temesan si doi secretari de stat din perioada 1992-1996, a fost facuta la initiativa si cu implicarea lui Angelo Miculescu, tatal dnei. Nastase, in prezent decedat. Adrian Costea considera ca unul dintre principalii vinovati pentru problemele pe care le-a avut cu justitia franceza este dl. Adrian Nastase si l-a acuzat public pe acesta de ingratitudine.

– Pana in 1996, principalul interlocutor al lui George Constantin Paunescu in PDSR a fost Viorel Hrebenciuc. La inceputul anului 2000, G.C. Paunescu, aflat in SUA, l-a contactat direct pe dl. Adrian Nastase, oferindu-si serviciile si propunandu-i diverse colaborari. Este de notorietate faptul ca G.C. Paunescu s-a oferit sa sponsorizeze vizitele in SUA ale dlui. Adrian Nastase si presedintelui Ion Iliescu, dar ca in final nu a achitat organizatorilor vizitelor (firma Eurasia Group) decat o parte din totalul de 205.000 dolari, ceea ce l-a determinat pe Ian Bremmer, presedintele Eurasia Group, sa se adreseze direct primului ministru. Dl. Bremmer se adresa dlui. Nastase cu “draga Adrian” si, scuzandu-se pentru ca-l retine cu astfel de probleme, suma fiind relativ mica pentru dl. Nastase, incheia rugandu-l pe acesta “sa-si foloseasca autoritatea morala pe care o are asupra Paunestilor”, pentru a-i determina sa-si achite datoriile. Din informatiile pe care le avem, dl. Nastase a incercat sa faca presiuni asupra lui G.C. Paunescu, pentru a-l determina sa plateasca, dar acesta a refuzat, reprosandu-i primului ministru ca face aceste demersuri uitand tot ce a facut Paunescu pentru PDSR si pentru dl. Adrian Nastase personal. In final, se pare ca suma a fost achitata de o firma americana, cu care Paunescu intentiona sa deschida un post de televiziune in Romania, aceasta firma intrerupand ulterior orice afacere cu G.C. Paunescu. Consecinta acestui scandal a fost racirea relatiilor intre dl. Nastase si Paunescu.

– Este cunoscuta relatia dintre familia Nastase si Gigi Netoiu, relatie intretinuta mai ales de prietenia dintre dna. Nastase si dna. Luchi Georgescu, concubina omului de afaceri. Si in acest caz se vorbeste despre sume mari de bani, primite de dna. Nastase in urma facilitarii unor afaceri ale lui Gigi Netoiu.

– Un alt afacerist care are legaturi stranse cu dl. Nastase este Gheorghe Dimitrescu. Dl. Dimitrescu este vicepresedintele si unul dintre patronii firmei Jaro International. Aceasta este compania de transport aerian implicata in afacerea de contrabanda cu tigari, cunoscuta sub numele de “Portelanul”. Intre februarie si noiembrie 1996, 14 transporturi de tigari, continand 35.000 de baxuri, au fost aduse, prin intermediul companiei Jaro, la Baneasa, de unde, sub acoperirea unor transporturi de portelan, erau trimise in Occident. In mai multe randuri, compania lui Gheorghe Dimitrescu s-a ocupat de transportul dlui. Nastase si a familiei acestuia. In urma cu cativa ani, dl. Adrian Nastase, impreuna cu dna. Nastase, au facut o excursie in Tibet prin intermediul Jaro International. Pentru a-i recompensa serviciile, prim-ministrul l-a numit pe Gheorghe Dimitrescu consul general al Romaniei la New York.

– Incepand cu anul 1996, Sorin Ovidiu Vantu l-a finantat pe dl. Adrian Nastase cu sume cuprinse intre 3.000 si 5.000 de dolari lunar. Aceasta finantare a fost intrerupta de catre dl. NASTASE in septembrie 2001, din cauza riscurilor mari de expunere.

Datorita marii mediatizari a relatiilor oculte dintre omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu si clasa politica romaneasca, dorim sa prezentam cateva aspecte mai putin cunoscute. Actualul scandal este o etapa in cadrul razboiului din PSD dintre Ion Iliescu si Adrian Nastase, in care acesta din urma, avand si o echipa de sprijin mult mai competitiva, a reusit sa puncteze decisiv, indreptand atentia opiniei publice aproape exclusiv asupra oamenilor politici din anturajul Presedintelui Romaniei.

In realitate, relatii pecuniare cu Sorin Ovidiu Vantu au avut, alaturi de dl. Adrian Nastase, si persoane din anturajul acestuia, printre ei figurand: Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu, Ovidiu Musetescu, Dan Matei Agathon, Sorin Tesu. Ingrijorat de scandalul tot mai mare din jurul numelui sau, dar si de racirea brusca a relatiilor cu primul ministru, Sorin Ovidiu Vantu a facut presiuni asupra acestuia in cursul lunilor noiembrie si decembrie 2001, pentru a-l determina sa-si respecte promisiunile de protectie facute inca din anul 2000.

La sfarsitul lunii decembrie a anului trecut, considerand iremediabil compromisa relatia cu dl. Adrian Nastase si iritat de informatiile pe care le avea ca Mihai Iacob, adversarul sau, este sustinut de primul ministru, Sorin Ovidiu Vantu a hotarat sa-l atace pe dl. Nastase, anuntand dezvaluiri extraordinare pentru inceputul anului 2002, dezvaluiri menite sa duca la caderea Guvernului. In ultimele zile ale anului trecut si in primele zile ale noului an, s-au purtat negocieri intense intre reprezentanti ai Primului Ministru si Sorin Ovidiu Vantu.

In substanta, Primul Ministru i-a promis omului de afaceri ca va fi protejat in continuare si ca, in plus, studiaza cateva planuri de a-l scoate pe Sorin Ovidiu Vantu de sub presiunea opiniei publice, cerand in schimb asigurari ferme ca numele sau si ale persoanelor din anturajul sau nu vor fi facute publice de catre omul de afaceri.

Reactia lui Sorin Ovidiu Vantu s-a vazut la emisiunea Antenei 1, pe care a decis ca nu este bine sa o contramandeze, dar in care nu a facut nici o dezvaluire. Atacul impotriva primului ministru din finalul emisiunii, care nu a adus nimic in plan informativ, a fost menit sa indeparteze suspiciunile legate de un acord intre dl. Adrian Nastase si Vantu.

Interesant in acest context este si avertismentul transmis in direct la televiziunea OTV, duminica 6 ianuarie, de catre adversarul lui Vantu, Mihai Iacob, care, informat despre acordul realizat in ultimul moment intre dl. Adrian Nastase si Sorin Ovidiu Vantu, a anuntat ca detine casete video cu inregistrarea unor intalniri din Delta Dunarii intre Vantu si o serie de personaje extrem de importante, pe care a refuzat sa le nominalizeze, precizand ca numele lor reprezinta asigurarea lui pe viata.

Din informatiile pe care le detinem si care provin din imediatul anturaj al lui Sorin Ovidiu Vantu, aceste personaje filmate de Mihai Iacob sunt:

Primul Ministru – Adrian Nastase,

Ministrul Transporturilor si al Lucrarilor Publice – Miron Mitrea,

Ministrul Privatizarii – Ovidiu Musetescu,

Ministrul Turismului – Dan Matei Agathon.

Inregistrarile au fost facute in primavara si vara anului 2001.

Citeşte şi
Nastase va fi urmarit penal in dosarele “Matusa Tamara” si “Zambaccian”

Deputaţii au aprobat cererea de urmărire penală în cazul Adrian Năstase. Alesii au aprobat cererea Read more

Armaghedon XXL

EvZ, martie 2003: "Lista neagra a parlamentarilor PSD propusi de tandemnul Nastase-Gusa pentru a nu Read more

Revista presei. Nu am scapat de majorarea taxelor

Gandul a aflat ca nu am scapat inca de majorarea taxelor decat numai daca criza Read more

O mare problemă a României… (Teo)

O mare problemă a României de astăzi, în opinia mea, este credibilitatea celor care trimit Read more

Revista presei. Lista comunistilor lustrati

Lista neagra a comunistilor lustrati devine subiect de presa. Adevarul ii pune pe aceasta lista Read more

Revista presei. Legea lustratiei este aproape gata

Evenimentul Zilei arata ca Legea anticomunişti e aproape de adoptare. Este o vorba: "niciodata nu Read more

Victor Ponta este noul presedinte al PSD

Chiar daca numaratoarea voturilor nu a luat sfarsit, Victor Ponta deja nu mai poate sa Read more

Manolea, strategie de campanie a lui Basescu (OptimalMedia)

De multe zile se discută despre celebra ”flacără violet” și faptul că președintele Băsescu a Read more

Emilia Şercan: Planul diabolic din laboratoarele PSD (Blogul de investigatii via Dan Badea)

Decişi să joace cartea fraudării alegerilor cu orice risc, prin orice mijloace, la cel mai Read more

TVR insista. Si insista. Si insista. Si insista…

Dupa ce a zapacit o tara-ntreaga, cu o emisiune cretina gen "Cine stie castiga", la Read more

Share