home CORUPTIE, POLITICA Argument UDMR: „În Germania, se fac alegeri si o dată la 10 ani!”

Argument UDMR: „În Germania, se fac alegeri si o dată la 10 ani!”

Share

UDMR se autodemască singură, cu o nonşalanţă uimitoare. România trebuie să se alinieze la modelul european în ceea ce priveşte mandatele aleşilor locali.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Anume, în sensul creşterii duratei acestora, pentru eficientizarea activităţii comunităţilor locale, a declarat liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila.

Comisia pentru administraţie publică din Senat a adoptat un raport favorabil la propunerea legislativă iniţiată de UDMR, conform căreia aleşii locali ar urma să aibă mandate de 5 ani, nu de 4 ani. Proiectul a fost depus la Parlament din luna ianuarie a acestui an.

Cseke Attila, iniţiator, a subliniat că nu este vorba despre modificarea legislaţiei electorale, amintind că aceasta se referă la tot ceea ce înseamnă modalitatea de exercitare a votului, în timp ce propunerea legislativă prevede doar modificarea mandatului celor aleşi de comunităţile locale de la 4 la 5 ani.

“Noi credem că nu se mai justifică ca România să rămână în privinţa mandatului aleşilor locali la un model de organizare care este specific începutului anilor 90. Timp de 28 de ani acest mandat este de patru ani. Între timp, în mod evident şi în administraţie şi în orice alt domeniu, în fiecare ţară există o dinamică, o dezvoltare, o necesitate, iar Parlamentul trebuie să vină în aşteptarea sau ca răspuns al acestei dinamici de mişcare a unui domeniu”, a argumentat senatorul UDMR.

El a exemplificat că în Franţa mandatul aleşilor locali este de 6 ani, în Austria mandatul a devenit de 5 ani, în Belgia este de 6 ani, în timp ce în landurile Germaniei există modele de 6 ani, de 8 ani şi chiar de 10 ani.

“Noi nu credem că administraţia publică din Franţa, din Germania, Austria, primarii din aceste ţări sunt în principiu şi în mod general toţi mult mai buni şi mai activi decât avem în România. Există şi acolo exemple mai pozitive şi mai puţin pozitive, aşa cum e în România. Întrebarea este – vrem noi ca în România să dăm pârghii legislative mai multe celor care pot să facă treaba şi să aducă dezvoltare comunităţii locale?”, a spus Cseke Attila.

Potrivit acestuia, în Vestul Europei acest pas s-a făcut acum câţiva zeci de ani, pentru că s-a constatat că mandatul de 4 ani limitează posibilitatea sau nu acordă toate şansele pentru ca un ales local să întreprindă toate demersurile pentru dezvoltarea acelei comunităţi, inclusiv prin accesarea de fonduri şi punerea în execuţie a dezvoltării infrastructurii.

El a adăugat că România “totuşi a avansat” din 1992 şi a aderat la UE şi are la dispoziţie, inclusiv la nivelul aleşilor locali, posibilitatea de accesare a unor fonduri europene însemnate.

“Menţionez totodată că este vorba despre persoane al căror mandat este acordat de către comunitate, nu vorbim de demnităţi numite de către Guvern, eventual alese de Parlament. (…) Pentru implementarea în schimb a unor programe, a unor strategii, a unor proiecte, cunoscând organizarea administraţiei din România, cunoscând şi procedurile birocratice, inclusiv legate de accesarea fondurilor europene, pe procedura în timp necesară pentru a putea implementa aceste proiecte (…), noi credem că trebuie să ne aliniem la modelul vest european în care mandatul aleşilor locali este mai mare de 4 ani. Drept pentru care am venit cu această propunere legislativă”, a concluzionat liderul senatorilor UDMR.

Citeşte şi
PSD şi UDMR au măcelărit Legea carantinării, cum am prevestit

Care sunt modificările pe care le-au făcut PSD şi UDMR, la legea înaintată de guvern, Read more

Ungaria mulţumeşte public UDMR şi lui Hunor Kelemen VIDEO

Ungaria şi România renunţă la obligativitatea carantinei pentru cetăţenii lor care trec graniţa comună, a Read more

PSD, sondaj de uz intern. Ciuma Roşie este în sevraj acut

Surse din interiorul PSD au declarat că la ultimul sondaj intern partidul a fost cotat Read more

PSD şi UDMR au votat la Senat noi pensii speciale

Senatoarea USR Florina Presadă anunţă că majoritatea PSD - UDMR din Senat a votat o Read more

PSD şi UDMR vor prelungirea mandatelor aleşilor locali la cinci ani

Frăția dintre UDMR şi PSD e dezvăluită din nou. Proiectul de lege al UDMR, prin Read more

Hunor Kelemen: Nu mai poţi prosti o ţară întreagă cu furatul Ardealului!

Preşedintele UMDR, Kelemen Hunor, a afirmat miercuri seara că există o competiţie acerbă între politicieni, Read more

Ciolacu, aiuritor: „Prevederea UDMR nu există în lege, însă PSD o va respinge”

Marcel Ciolacu şi-a pierdut concentrarea din nou şi s-a exprimat în manieră dăncilistă cel puţin Read more

Klaus Iohannis: „Marele PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor!” VIDEO

Președintele Klaus Iohannis acuză Partidul Social Democrat că pune umărul la autonomia Ținutului Secuiesc.Iohannis acuză Read more

PNL, scor uriaş la Sociopol (Palada), ALDE şi UDMR se estompează puternic

Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, PNL ar obţine 43% din voturi, arată un Read more

Secţia maghiară a PSD nu vrea anticipate, prevalându-se de coronavirus

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că alegerile anticipate trebuie scoase de pe ordinea de zi, Read more

Share