home POLITICA Apel la Guvern să nu emită OUG de blocare a preşedintelui în campania pentru referendum

Apel la Guvern să nu emită OUG de blocare a preşedintelui în campania pentru referendum

Share

Mai multe ONG-uri și asociații civice semnează un apel către Executiv să nu adopte ordonanța de urgență privind referendumul, pentru că afectează drepturile electorale prin creşterea semnificativă a cvorumului de prezenţă.

Mai multe ONG-uri, asociații civice și sociologi, analiști politici și experți electorali au solicitat marți Guvernului să nu adopte ordonanța de urgență de modificare a legii referendumului propusă de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), avertizând că aceasta va afecta drepturile electorale prin creșterea semnificativă a cvorumului de prezență, încălcând astfel Constituția României și recomandările Comisiei de la Veneția.

”Proiectul de ordonanță de urgență prevede calcularea procentului de prezenţă necesar pentru validarea referendumului raportat la numărul alegătorilor înscrişi în registrul electoral şi nu la numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente, cum cere Legea 3/2000. Având în vedere că această modificare este categoric de natură a afecta drepturile electorale, în măsura în care presupune creşterea semnificativă a cvorumului de prezenţă, considerăm că adoptarea ei prin OUG cu mai putin de o lună înaintea scrutinului contravine articolului 115 alin (6) din Constituţia României şi nu respectă recomandările Codului de bune practici în materie electorală al Comisiei de la Veneţia”, se arată în opinia transmisă de ONG-uri și asociațiile civice.

Acestea atrag atenția că limitarea practicii modificării legislaţiei electorale prin ordonanţe de urgenţă doar la prevederi menite să faciliteze organizarea şi să contribuie la buna desfăşurare a procesului electoral este o recomandare de lungă durată a organizaţiilor societăţii civile. Recomandări similare au fost formulate în rapoartele observatorilor internaţionali ai Oficiului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) din 2004, 2009 şi 2012.

Potrivit organizațiilor semnatare, în condiţiile în care la referendumul precedent condiţiile de desfăşurare au fost modificate prin OUG în aşa fel încât să faciliteze atingerea pragului de prezenţă, iar prevederile proiectului de OUG aflat în dezbatere publică în prezent sunt de natură a îngreuna atingerea aceluiaşi prag, ”considerăm că s-a ajuns la practica inacceptabilă a modificării legislaţiei electorale prin OUG la fiecare scrutin în funcţie de interese politice de moment”.

”De asemenea, considerăm că prevederea care interzice autorităţilor publice să se pronunţe în favoarea sau în defavoarea problemei supuse referendumului este excesivă şi contravine unei recomandări a Codului de bune practici în materie de referendum al Comisiei de la Veneţia, potrivit căreia <<[…] nu este necesară interzicerea completă a intervenţiei autorităţilor publice în favoarea sau în defavoarea propunerii supuse referendumului. Cu toate acestea, autorităţile publice (naţionale, regionale şi locale) nu trebuie să influenţeze rezultatul scrutinului printr-o campanie excesivă şi unilaterală>>”, mai precizează ONG-urile și asociațiile civice.

”Solicităm Autorităţii Electorale Permanente şi Guvernului României să ţină cont de problemele semnalate şi să nu adopte OUG în forma actuală. Dorim să subliniem şi faptul că asemenea modificări legislative imprevizibile şi lipsa de unitate a legislaţiei electorale fac încă o data dovada necesităţii adoptării unui Cod Electoral unitar”, conchid organizațiile semnatare.

Opinia a fost semnată de Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice, Forum Apulum, REZISTENTA CIVICA, Geeks for Democracy, Mircea Kivu – sociolog, Claudiu Tufiş – analist politic, Maria Krause – expert electoral.

Share