home ECONOMIE, POLITICA Anul Negru (Vlad Mixich pentru Contributors)

Anul Negru (Vlad Mixich pentru Contributors)

Share

Nici nu a început bine şi 2011 se anunţă a fi un an negru pentru România. După ce Franţa a dat tonul trimiţând România să mai stea puţin la colţul Europei pe coji de Schengen, Germania şi iată, Finlanda, confirmă atitudinea francezilor, cei mai apropiaţi, până de curând, prieteni ai României.

foto: AdrianTardea

fotoinfo: “Odata ce gandirea ta devine scortoasa, rigida, fixata, inseamna ca ai pierdut batalia. Odata ce incepi sa crezi ca ai toate raspunsurile, poti foarte bine sa renunti. Odata ce ti-ai format tabieturi, faci deja parte din trecut”

Deocamdată reacţia Bucureştiului este strict retorică şi pare inadaptată la cruda realitate: peste jumătate din “prima echipă” a Europei a schimbat foaia în privinţa României.

RETICENŢA ECHIPEI A

Existenţa unei “echipe A” a fost remarcată de ceva vreme în media continentală, grupul format din Germania, Franţa, Finlanda, Austria, Olanda şi Luxemburg devenind o elită, exclusivism generat de bugetul solid al acestor ţări, salvatoarele celorlalţi repetenţi europeni.

Deşi în discursul său de ieri, de la întâlnirea cu şefii misiunilor diplomatice în România, preşedintele Traian Băsescu a vorbit repetat despre credibilitatea Uniunii Europene şi despre principiul respectării normelor dreptului internaţional, acolo jos, la firul negocierilor, se pare că se aplică, ne place – nu ne place, o grilă realpolitik.

O dovedesc întâlnirile dintre miniştrii de finanţe ai zonei Euro, ultima desfăşurându-se în această săptămână şi având drept obiectiv urgent stabilirea unui fond de salvare şi stabilizare a zonei euro.

Deocamdată eforturile sunt sterile în special datorită reticenţei “echipei A” de a plăti integral oalele sparte de ceilalţi colegi. Iată cum au început să se poarte discuţiile din jurul meselor importante: principiile urmează banii, nu invers.

“ŞOC!”

Surprinzătorul anunţ al retragerii din proiectul construirii reactoarelor de la Cernavodă a celor trei companii franceză, germană şi spaniolă, ar trebui să le reamintească autorităţilor de la Bucureşti, absorbite de dorinţa creşterii aripilor Schengen , că au încă mare nevoie de picioarele economiei.

Lucrurile nu stau deloc bine, nemţii de la RWE retrăgându-se anterior şi din proiectul unui parc eolian. Oficialii Ministerului Economiei se fac că plouă… citeste tot aici

Citeşte şi
Tel Drum este urmărită penal și își cere insolvența. Compania a solicitat executarea silită a
Cameron a decis organizarea, în intervalul anilor 2015-2017, a unui referendum privind rămânerea Marii Britanii
Ceea ce s-a întâmplat în statul sud-american seamănă ciudat de mult cu ceea ce s-a
Care sunt elementele de fundament legislativ ce ar trebui impuse, pentru fondarea financiară a viitoarei
~nemtii ne sunt datori, nu invers~SUA sprijina Romania pentru Nabucco~Cati Andronescu si fabricile de diplome~Cazul
~Basescu: Romania devine tinta prioritara de atac; Solutie Rosia Montana - referendum local~numire politica la
~ultimele zvacnete ale slugilor lui SOV~Atena in vrie, sevraj si picaj~euro se depreciaza~s-a fasait diversiunea
Gitenstein avertiza că proiectul AGRI ar putea concura cu Nabucco în ceea ce priveşte achiziţionarea
o noua disperare bantuie acum Europa: Europa. Daca e sa ne luam doar dupa ultima
~100 de preoti filmati intretinand relatii homo~incepe lupta pe petrolul Libiei~ce triburi iau puterea in
Share