Andrei Caramitru despre cauzele diferenţei de dezvoltare Occident – România

Share

Andrei Caramitru explică în detaliu care sunt cauzele istorice pentru care România este mai înapoiată decât ţările Occidentului. Printre acestea: protestantismul, Compania Indiilor de Vest, Iluminismul.

DONEAZĂ ACUM





PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

„De ce este Occidentul mult mai avansat decât noi?Acum 500 de ani, situația in Vest era cam ca acum la noi prin satele din Sud. Un baron/“nobil” și un popă care controlau tot, amândoi corupți până la măduvă. Restul erau iobagi analfabeți, sclavi.

Occidentului, ca sa ajungă unde a ajuns acum, i-au trebuit 500 de ani și câteva revoluții majore:
– Protestantismul (început in 1517) a distrus monopolul bisericii catolice și a atacat frontal corupția de atunci
– Compania Indiilor de Vest (fondata in 1615) a “inventat” capitalismul: inclusiv mecanisme financiare complexe, mutualizarea riscului, globalizare etc.
– Iluminismul (început prin 1715) a dus la investitii uriașe in educatie și arta, și la scoaterea lor de sub monopolul bisericilor
– Revoluția Franceza (1789) a atacat frontal și brutal monopolul politic al regilor și nobililor.

Noi am reușit, parțial, sa ne integram in Europa (atât economic cât și – mult mai important – mental) doar începând cu anii 2000. Toată istoria noastră de dinainte nu are de fapt nici o legătura cu ce s-a întâmplat in Occident (chiar in perioada interbelica – corupția era totala, eram de departe cea mai săracă țara din Europa, mult sub Bulgaria; politic eram sub dictaturi regale sau legionare).

Am avut de fapt nici 20 de ani, și am recuperat mult din întârziere. Însă va mai dura cel putin o generație sa ne apropiem mai mult de Occident (e putin, nu vorbim de sute de ani). Încă suntem conduși de baroni, și încă avem o biserica corupta și nereformată care lupta împotriva modernității. Dar multi – foarte foarte multi – ne-am trezit.”

Share