home ECONOMIE, EVENIMENT Anca Paliu-Dragu: Salariul minim nu creşte de la 1 ianuarie

Anca Paliu-Dragu: Salariul minim nu creşte de la 1 ianuarie

Share

Guvernul a îngheţat salariul minim pe economie la 1.050 de lei, deși Cabinetul Ponta promisese majorarea acestuia la 1.200 de lei, a anunţat ministrul Finanţelor, Anca Paliu-Dragu.

Vom analiza impactul pe care l-ar avea creșterea salariului minim pe economie și, eventual, vom recomanda ce creșteri pot avea loc.

, a spus Paliu-Dragu. Este o declaraţie nuanţată mult faţă de tot ce a promis Dacian Cioloş. Pe scurt, acesta a promis că toate măsurile de creşteri de salarii etc. ale Cabinetului Ponta şi majorităţii PSD vor fi cuprinse în bugetul de stat.

Anca Paliu-Dragu a declarat:

De la 1 ianuarie nu crește, pentru că nu avem cum să facem această estimare asupra economiei și degeaba spunem noi că vrem să stimulăm economia cu un pachet atât de generos fiscal și pe care am făcut un efort foarte mare să îl includem în buget, dacă luăm o măsură care să distrugă mediul de afaceri.

Aşa cum am prevestit de mai mult timp, chestiunea aducerii bugetului cu picioarele pe pământ de către un guvern responsabil va fi una dintre marile mize electrorale ale anului 2016. Iată cum justifică Anca Paliu-Dragu contramandarea măririi salariului minim pe economie:

Nu putem să facem această majorare peste noapte, pentru că această măsură poate afecta semnificativ competitivitatea României.

Evident (lucru care nu-l interesează pe Dacian Cioloş, el e tehnocrat), PSD va striga că el dimensionase bugetul astfel încât salariul minim pe economie să fie mărit şi că executivul este incompetent.

• citeşte şi: Acesta ar putea fi marele scandal al anului 2016

Paliu-Dragu a precizat că analiza de impact este în curs. Aceasta este fraza-cheie. Tot timpul uvernării iresponsabile a lui Victor Ponta, la fiecare pomană electorală, am atras atenţia că măsura nu e sustenabilă şi că nu s-a făcut un studiu de impact. Exact asta face acum Anca Paliu-Dragu: a început să ia la studii de impact pomenile electorale ale PSD, simultan bombe puse în economie de acest grup mafiot reacţionar care încă mai controlează România.

Măsura, explică Paliu-Dragu, trebuie analizată în special pe zona privată, pentru că în sectorul bugetar nu mai sunt salarii sub salariul minim, având în vedere majorările aprobate în acest an pentru diverse categorii (Sănătate, Educație, Administrație locală), dar și majorarea cu 10% pentru toți bugetarii, decisă la final de an.

Din cuvintele demnitarului transpare ce părere are ea despre aceste pomeni, pe care le numeră fără milă, sec, una câte una. În plus, aşa cum am explicat de-a lungul timpului, ministrul susține că o astfel de măsură poate determina migrări de personal din zona albă, fiscalizată, în zona gri sau neagră.

Guvernul Ponta avea prevăzută, în programul de guvernare, majorarea salariului minim pe economie la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016, iar fostul premier promisese, pe finalul mandatului, creșteri suplimentare la 1.300 de lei de la jumătatea anului 2016 și la 1.400 de lei de la 1 ianuarie 2017. Aceasta va fi baza propagandei electorale a PSD de anul viitor, vom vedea.

Plafonul pentru Prima Casă scade

Plafonul pentru programul ‘Prima Casă’ se suplimentează cu 200 de milioane de lei în acest an, iar de anul viitor va fi modificat, astfel că plafonul total de garanții va fi redus la 1,5 miliarde de lei, iar marja de dobândă, aplicată peste ROBOR, scade de la 2,5% la 2%, a mai anunțat Anca Dragu.

Pentru Prima Casă vom suplimenta cu 200 de milioane de lei plafonul pentru 2015, iar pentru anul viitor am decis o reducere a schemei la 1,5 miliarde de lei, și în condiții actualizate de cost, de rata dobânzii, adică ROBOR plus 2%.

, a explicat Anca Dragu.

• citeşte şi: Imobiliară USL de Focşani. Şi nu numai

Şi aici este vorba despre acelaşi pot politic pus de PSD. Astfel de programe de creditare cu subvenţie de stat sunt strict condiţionate de prosperitate ţării, care nu stă pe consumul populaţiei acesteia, ci pe bonitatea fiscală a statului şi perspectiva de creştere economică a acestuia.

Or, aceasta din urmă depinde dramatic de investiţii, iar investiţiile au fost stopate în România lui Ponta, după ce prinseseră aripi în România lui Boc. Iar aici ajungem la sentimente ale pieţelor, dincolo de cifre, de matematică, pe care impactul e foarte mic.

Sentimentul pieţei cumpărătorilor de locuinţe a devenit brusc şi complet nejustificat, foate pozitiv, optimist în mai 2012, când a venit Ponta cu PSD la putere. De ce? Simplu: românii au zis aşa…

… au venit ăştia la putere, acum o s-o ducem bine şi o să avem bani mulţi…

Desigur, omul care gândeşte astfel nu pricepe nimic din ce se întâmplă. Sentimentul aceleiaşi pieţe acum, când se anunţă măsuri de austeritate, în general, dar şi pe Prima Casă, va deveni negativ, pesimist.

Piaţa imobiliară se va bloca. Românii vor cumpăra mai puţine case şi preţul va rămâne, în mod normal, constant, pentru că va fi ţinut în frâu de actorii pieţei (agenţiile imobiliare, constructorii, băncile).

Tendinţa naturală, de scădere a preţului, din cauza pesimismului clienţilor, va fi compensată de bănci, care vor ţine la preţ pe cât posibil, ca şi agenţiile sau brokerii de credite. Iar din această afacere primii ce vor suferi, alergând mai mult şi înăsprindu-se condiţiile, vor clienţii la Prima Casă.

Citeşte şi
Pentru declanşarea de alegeri anticipate, Cabinetul Orban își va angaja răspunderea pe adoptarea legii privind
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a fost surprins pe holurile Parlamentului când discuta cu Florin Iordache,
Marcel Vela, ministrul Afacerilor de Interne, a anunţat că urmează demiteri la Jandarmeria București pentru
Președintele Klaus Iohannis face ce a promis în campania electorală: PSD trebuie să dispară din
Superb dialog peste mapamond între românii din Diaspora şi ţară. La Londra, pe Canary Wharf,
Gazetarul Cristian Tudor Popescu (CTP) a împărtășit câteva gânduri legate de 1 Decembrie, Ziua Națională
Sociologul Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidențial, vorbeşte despre ciclurile de guvernare care se vor succeda
Zeci de primari si viceprimari PNL din judetul Botosani ameninta cu demisia in bloc, daca
Violeta Alexandru, ii impiedica pe functionari sa plece acasa, obligandu-i sa ramana la munca, spune
Magistraţii din România, în marea lor majoritate, adică Parchetul General, DNA, DIICOT și peste 70
Share