Analiza TeleTrade: Anul 2015 pentru pieţele financiare

Share

Analiză TeleTrade: Anul 2015, marcat de volatilitate în scădere pe piaţa petrolului şi o ascensiune incredibilă a francului elveţian.

• 2015 a debutat cu o lovitură dată pieţelor de către Banca Elveţiei
• Anul se încheie cu o decizie aşteptată din partea FED de majorare a dobânzii
• 2016 anunţă deja mişcări mai ample pe pieţe

Bucureşti, 17 decembrie 2015. Anul 2015, marcat de o volatilitate mai scăzută a perechii euro-dolar, se încheie cu o decizie mult-aşteptata de pieţe din partea băncii centrale americane (Federal Reserve sau FED).

Astfel, FED a majorat ieri (16 decembrie) rata dobânzii pentru prima dată din 2006, fără a recurge la transimiterea către pieţe a unui mesaj prea pesimist.

Cum au reacţionat pieţele?

Acest lucru a fost în conformitate cu scenariul `hike and like it`: S&P 500 s-a redresat, monedele economiilor emergente s-au consolidat, încurajate de recuperarea apetitului pentru risc, iar dolarul a crescut faţă de monedele G10

, susţine Cătălin Chivu, CEO, TeleTrade.

Punctul critic pentru evoluţia preţului a venit la conferinţa de presă, atunci când preşedintele FED, Janet Yellen, nu a folosit întrebările cu privire la perspectivele inflaţiei pentru a duce discuţia într-o direcţie dovish (de relaxare a politicii monetare) aceasta subliniind soliditatea sistemului financiar şi puterea economiei

, afirmă Chivu.

Majoritatea întrebărilor jurnaliştilor prezenţi la conferinţa de presă susţinută de Yellen au fost îndreptate spre perspectivele inflaţiei şi mai exact cum va intrepreta banca centrală americană nivelele optime ale inflaţiei pentru majorările ratei de anul viitor.

Răspunsurile clare au fost, însă, evitate, Yellen punând accentul pe redresarea economică solidă şi pe părerea oficialilor Federal Open Market Committee (FOMC), care reflectă “un grad destul de mare de încredere că inflaţia va reveni la nivelul-tinta, pe termen mediu”.

În graficul cu puncte, majoritatea oficialilor cu drept de vot au fost de părere că la finalul anului 2016 rata dobânzii va fi egală cu 1.375%, valoare nemodificată faţă de şedinţa anterioară. Asta ar însemna încă trei sau patru majorări de 0.25% ale raţei, pe parcursul anului viitor

, spune Cătălin Chivu.

2015 a debutat cu o lovitură din partea francului elveţian

Probabil cel mai important eveniment al anului 2015 a avut loc pe 15 ianuarie, atunci când, printr-o mutare anticipată de foarte puţini analişti, banca centrală a Elveţiei a renunţat la pragul 1.20 franci elveţieni (CHF) pentru un euro.

Vlad Baciu analist TeleTrade
Vlad Baciu analist TeleTrade

”Ceea a urmat poate fi descris prin cuvinte de genul ‘socant’ sau ‚inspaimantator’. Euro s-a depreciat în 15 minute cu peste 3.000 de puncte de bază (pips) în raport cu francul elveţian, mişcare nemaiîntâlnită în ultimii 30 de ani”

, spune Vlad Baciu, analist TeleTrade.

Astfel, acţiunile companiilor elveţiene Rolex şi Glencore au pierdut din valoare circa 20-30% în acelaşi interval de timp. ”O mişcare atât de amplă a pieţei ar putea fi întâlnită în câţiva ani şi nu într-un sfert de oră. Ulterior, s-a făcut public faptul că Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a pierdut în jur de 50 miliarde de franci în urma acestui eveniment”, spune Baciu.

Petrolul scade, însă fluctuaţia e mai mică decât în anul precedent

În acelaşi timp, 2015 a fost martorul continuării scăderii preţului petrolului.

În acest an preţul petrolului a fluctuat cu ‘numai’ 27 de dolari pe baril, de la maximul de 63 de dolari al lunii mai şi până la minimul înregistrat în aceste zile, în comparaţie cu o fluctuaţie de 60 de dolari în 2014.

Perspectivele, însă, nu sunt încurajatoare, cererea slabă şi oferta în exces punând presiune în continuare pe preţul petrolului

, spune Baciu.

O apreciere de la aceste nivele ar fi pusă mai mult pe seama factorilor tehnici, în principal, numărul mare al poziţiilor ”short”.

Pieţele emergente şi dolarul american

Cel mai mare risc pentru pieţele în curs de dezvoltare rămâne şi în 2016 ciclul de normalizare al politicii monetare al băncii centrale americane.

Dolarul american s-a apreciat în jur de 12% în ultimele 12 luni în timp ce toate celelate valute principale s-au depreciat în această perioadă, consideră Vlad Baciu.

Aşadar, perspectivele înăspririi politicii monetare a FED par a fi mai bine incluse în preţ decât în 2014. Prima majorare a ratei FED din ultimii 10 ani se pare că nu va clarifica foarte mult situaţia pentru că majorările următoare vor depinde de datele economice. Ar trebui, totuşi, ca declaraţiile însoţitoare să ne ofere o idee despre ce va urma

, spune Baciu.

Credem că aceste declaraţii vor deschide calea spre o înăsprire moderată a politicii monetare, cu o rată a dobânzii sub nivele normale, ţinând cont de creşterea economică modestă a SUA. Din punct de vedere istoric, impactul acestui gen de acţiuni ale FED asupra economiilor emergente a fost mixt şi a depins de circumstanţele momentului.

Iar în ultimele două cicluri de ”normalizare” s-au înregistrat intrări nete de capital în economiile emergente.

Fără a discredita cele de mai sus, divergenţele existente între SUA şi aceste economii pot sprijini dolarul, iar un dolar puternic are tendinţa de a se corela cu economii emergente slabe.

Până când investitorii nu vor avea suficientă încredere că aprecierea dolarului se apropie de final, turbulenţele economiilor în curs de dezvoltare pot continua

, a adăugat analistul TeleTrade.

Bursele şi pieţele de obligaţiuni

Volatilitatea va persista cel mai probabil şi în 2016, dar aceste pieţe par bine adaptate unui astfel de context. Deprecierile bruşte şi puternice ale pieţelor de capital sunt acum un fenomen normal.

În timpul verii, bursele din China s-au prăbuşit, preţurile acţiunilor scăzând cu 40% înainte de a se stabiliza. În august şi septembrie, bursele de valori la nivel mondial au pierdut mai mult de 10%, înainte de a recupera pierderile, în luna octombrie.

De fiecare dată, obligaţiunile convertibile au protejat investitorii, reducând la jumătate pierderile, în raport cu acţiunile.

Paritatea euro-dolar în volatilitate accentuată la anul?

Moneda unică a avut o fluctuaţie de doar 1.300 de puncte de bază (pips) în raport cu dolarul american, pe parcursul anului, faţă de 3.000 de pips în anul anterior.

Intervalul relativ mic de tranzacţionare ne poate da de înţeles că în 2016 situaţia se poate schimba radical şi este de aşteptat o mişcare mai amplă.

Preşedintele ECB, Mario Draghi, a precizat în nenumărate rânduri că instituţia este pregătită să facă “tot ce este nevoie” pentru a aduce inflaţia la nivelul ţintă de 2%.

A precizat acest lucru până la întâlnirea ECB din decembrie, atunci când, probabil nu a obţinut spijinul necesar pentru noi măsuri de stimulare. Euro s-a apreciat în acea zi în jur de 450 pips, printr-o mişcare agresivă.

Share