home POLITICA ANALIZĂ Guvernul Ponta, cabinetul frânei noastre naţionale

ANALIZĂ Guvernul Ponta, cabinetul frânei noastre naţionale

Share

~Iată care sunt numele vehiculate pentru portofoliile din cabinetul Victor Ponta:

Finanţe Publice – Liviu Voinea
Este pentru mine o mare surpriză: faptul că un om care nu este politician de meserie şi care e considerat de mulţi tehnocraţi ai sistemului financiar-bancar un poet al acestui domeniu ar ajunge într-o asemenea demnitate este un lucru foarte grav.

Naşul.tv

S-ar putea ca Liviu Voinea să fie un ministru foarte bun, dar nu avem nici o certitudine că lucrurile vor sta astfel. Fie şi prezenţa lui Liviu Voinea printre numele vehiculate e o probă a faptului că o importanţă foarte mare o au Antenele în tot acest joc politic USL-ist, Liviu Voinea fiind în ultimii ani nelipsit de pe Antena 3, cel puţin.

Administraţie şi Interne – Ioan Rus, Dan Nica, Liviu Dragnea
Fiecare dintre cei trei reprezintă cercuri de interese din PSD care s-au mai manifestat.

Oricare dintre ei va veni ministru, vom avea scandaluri mai mari sau mai mici pe atribuirea de contracte de la stat. Cel mai urban dintre toţi este Ioan Rus.

Dan Nica şi Liviu Dragnea au fiecare problemele lor, dintre care cele ale lui Liviu Dragnea, din cauza căruia s-a suspendat conducta cu fondurile europene pe AMPOSDRU pentru o vreme, în scandalul Tel Drum, este cel mai important. Bine că seamănă cu Nikita Mihalkov: ne-am liniştit.

Economie – Varujan Vosganian, Claudiu Doltu
Despre Varujan Vosganian ştim că se pricepe foarte bine la vorbe, dar faptele îl contrazic. Nici acum nu vrea să recunoască faptul că mâna lui a semnat masivele rapturi de fonduri din 2008, dinainte de legislative, în urma cărora, având creştere economică de peste 7%, am ajuns anul următor la o scădere economică formidabilă, dramatică.

Claudiu Doltu era colegul meu la Cotidianul acum aproape 20 de ani. Ce s-a întâmplat cu el în ultimii ani, cum a ajuns în USL – sunt lucruri complet străine mie. Vom vedea.

Afaceri Externe – Titus Corlăţean
Titus Corlăţean este umbra palidă a lui Adrian Năstase în afacerile externe. Pe vremea Sultanatului Adrian Năstase, existau doi copii teribili ai PSD: Corlăţean şi Bogdan Aurescu.

Primul a devenit politician, al doilea un strălucit diplomat şi înalt funcţionar, astfel, în diplomaţia română. Diferenţa dintre Corlăţean şi MRU este că pe al doilea aveam tendinţa să-l cred.

Afaceri Europene – Mircea Geoană
Faptul că Geoană este nominalizat dovedeşte că plecarea sa din PSD este o păcăleală. Dacă Mircea Geoană se va ocupa de acest portofoliu, nu vom avea nici absorbţia palidă de până acum şi OLAF va avea foarte multă treabă la noi.

Pe de altă parte, mă aştept să înceapă la toate ministerele nişte vânători de vrăjitoare pedeliste profund nedrepte, rude bune cu anchetele făcute de Cotroceniul lui Iliescu pe Dosarul Flota între anii 2001 – 2004.

Transporturi – Relu Fenechiu, Sorin Bota, Eduard Hellvig
Relu Fenechiu e pregătit de PNL de ani de zile pentru portofoliul Transporturilor. Pe ceilalţi doi nu îi cunosc.

Mediu – Rovana Plumb, Carmen Moldovan
Oricum, şi Sulfina Barbu, şi Rovana Plumb sunt la fel de puţin apropiate de valoarea profesională a practicienilor de mare calitate care încă mai vieţuie prin acest minister. Cele două doamne performează minunat, dar la nivel politic. Nu cunosc cazuri de conflicte de interese sau corupţie legate de doamna Plumb.

Dezvoltare şi Turism – Alin Burcea
Alin Burcea, un vechi apropiat al PSD şi PNL, a mai fost nominalizat şi în alte dăţi pentru demnitatea de ministru. Ca patron la Paralela 45, are avantajul că cunoaşte foarte bine piaţa turismului românesc.

Acest avantaj este însă şi un dezavantaj, pentru că are interese. Vom vedea poate în perioada următoare cum stă cu conflictele de interese între afacerile sale binecunoscute şi demnitatea de ministru.

Apărare – Corneliu Dobriţoiu
Corneliu Dobriţoiu este general și politician român, secretar de stat și șef al Departamentului pentru politica de apărare și planificare din Ministerul Apărării Naționale.

După câte ştiu eu, este tatăl lui Radu Dobriţoiu, jurnalist de Apărare de foarte multă vreme, corespondent pentru Radio România prin tot felul de zone de conflict. E interesant avansul eventual al acestui tehnocrat în fruntea ministerului tocmai în acest moment.

Cultură – Mircea Diaconu
Dacă va deveni ministru al Culturii, este unul dintre cele mai scandaloase cazuri de promovare a unui om cu grave conflicte de interese dovedite, răsdovedite şi foarte mediatizate.

Mai rămânea să-l nominalizeze pe interlopul Cătălin Voicu la Interne şi era brici. Pot spune doar atât: merele roşii s-au învineţit.

Justiţie – Cătălin Predoiu, Dan Şova
Continuarea mandatului lui Cătălin Predoiu ar fi un semn al colaboraţionismului acestui om cu toată lumea, fără pic de scrupule, dar ar fi şi un semn de continuitate, la un minister ce poate fi o pârghie în controlul USL asupra Justiţiei, care mai mult ca sigur se va face simţit în continuare.

Pe de altă parte, nominalizarea lui Dan Şova, protagonist-vedetă în Afacerea Turceni/Rovinari, este o probă a intenţiilor reacţionare, de reinstaurare plenară a statului corupt, iar numirea sa ministru ar fi o confirmare dramatică a acestui fapt.

Dar ce ne mai mirăm că Dan Şova e aproape să fie numit ministru, în condiţiile în care celălalt protagonist al afacerii amintite, Victor Ponta, este prim-ministru?

Avem acum orice posibilitate de a vedea la putere un Executiv corupt, un caz exemplar de corupţie, ideal pentru a fi speculat electoral anul acesta de către PDL

Comunicaţii – Varujan Pambuccian
Trădarea se răsplăteşte. Şi Iuda a primit nişte arginţi. Ştim cum a terminat.

Muncă – Mariana Câmpeanu
În perioada următoare, cu doamna Câmpeanu la Muncă, vom vedea cum pensionarii, în zbor planat, îşi vor atinge idealul în viaţă şi îşi vor vedea visul cu ochii: pensiile lor se vor ridica la cer şi toate nevoile lor vor fi satisfăcute. Pentru că suntem în an electoral.

Educaţie – Andrei Marga
Odată cu întoarcerea Marelui Aberant, poreclit de jurnaliştii de învăţământ pe vremuri “Domnul Curiculă” – eu ştiam că limba română se numeşte programă şcolară, nu se va mai întâmpla nimic în învăţământul românesc. Vom ajunge să ne uităm le vremurile când Daniel Funeriu era ministru ca la nişte timpuri mirifice.

Acum, doamnele directoare şi doamnele profesoare pot să-şi adune liniştite şpăgile de la comitetele de părinţi, pe care în curând le vor putea redenumi oficial comitetete de mituire a cadrelor didactice.

Mai drăguţ va fi dacă se întoarce la minister Abramburica, între timp bănuită că ar fi luat ilegal bani europeni. Dar ce mai contează aceasta dacă eşti la putere şi dai telefoane pe la magistraţi şi judecători?

Sănătate – Eugen Nicolăescu, Nicolae Bănicioiu, Florian Popa
Pe primii doi îi ştiu. Ar fi culmea ca omul PSD de acum opt ani din Preoteasa, lider al studenţilor colaboraţionişti cu PSD, să ajungă ministrul Sănătăţii. Nicolăescu ştim ce e.

Agricultură – Ilie Sârbu, Daniel Constantin
Cu Agricultura nu s-a întâmplat nimic în ultimii 20 de ani. Ilie Sârbu a mai fost ministru al Agriculturii şi tot nu a făcut nimic, aşa că mai bine USL ar fi cinstită şi l-ar pune acolo pe pupilul Daniel Constantin. Să ştim o treabă: Felix Motanul ministru al Agriculturii.

Citeşte şi
Vosganian: „Virusul este vlăguit, au fost ultimele zvâcniri ale ghiaurului”

Varujan Vosganian începe să se contrazică singur în felul în care neagă existenţa sau importanţa Read more

Vosganian spune că a trecut la PSD din cauza PNL

Deputatul Varujan Vosganian susţine că s-a înscris în grupul parlamentar al PSD din cauza „prestaţiei Read more

ALDE spune, prin Vosganian, că e contra suspendării lui Iohannis acum

Vicepreședintele ALDE, Varujan Vosganian, susține că există suficiente motive pentru suspendarea președintelui Iohannis.

Vosganian: Tudorel Toader, pledoarie convingătoare pentru statul de drept

Senatorul ALDE Varujan Vosganian se pronunţă în favoarea celor afirmate de Tudorel Toader în timpul Read more

Vosganian numără ouăle găinilor românce nefiscalizate

Oamanii aceştia sunt disperaţi. Caută factorul de multiplicare magic. Varujan Vosganian s-a dezlănţuit şi cere Read more

Klaus Iohannis este păcălit de Sistemul Ticăloşit

Klaus Iohannis este păcălit, pe zi ce trece, într-o măsură tot mai mare, de Sistemul Read more

DIICOT cere urmărirea penală a lui Videanu şi Vosganian

DIICOT cere Parlamentului încuviinţarea urmăririi penale a foştilor miniştri ai Economiei, Adriean Videanu şi Varujan Read more

Ce avea Videanu cu sechestrul asigurător?

Asupra fostului ministru al Economiei a fost începută urmărirea penală la începutul acestei luni, pentru Read more

Revista presei. Politicienii lui SOV

~alarma de criza data de piete~o noua recesiune pare iminenta~incepe furtuna financiara perfecta a lui Read more

Revista presei. Basescu – Regele Mihai a fost sluga la rusi

~Basescu cere confiscarea extinsa a averilor ilicite~Har-Cov pot fi unite doar in regiune cu Sibiu Read more

Share