home CORUPTIE, POLITICA Ana Birchall a atacat dur Secţia Specială în şedinţa CSM

Ana Birchall a atacat dur Secţia Specială în şedinţa CSM

Share

Incep atacurile in presa controlata de Dan Voiculescu la adresa ministrului Justitiei, Ana Birchall. Lumea Justitiei o acuza ca a dat directive in sedinta CSM si ca s-a declarat indignata ca Sectia Speciala a inceput sa se ocupe de dosarul judecatorului CSM Bogdan Mateescu.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Intr-un text virulent publicat de Lumea Justitiei (site controlat de Razvan Savaliuc) se afirma ca „exista indicii care nasc banuiala legitima ca Ana Birchall se amesteca in actul de justitie, nesocotind linia trasata de premierul Viorica Dancila, care le-a cerut membrilor Partidului Social Democrat sa nu mai discute despre Justitie, dar nici sa nu se amestece in treburile acestei puteri a Statului”.

„Informatiile pe care le-am aflat, pe surse oficiale din CSM carora nu le dezvaluim identitatea, demonstreaza insa ca ministresa Justitiei a inteles sa derapeze de la acesta directie, alegand ca in spatele usilor inchise ale Consiliului sa faca front pentru apararea unuia dintre membrii CSM care fac obiectul unui dosar penal la Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ)”, scrie luju.ro.

„In loc sa lase Justitia sa functioneze, ministrul justitiei s-ar fi apucat sa faca procese de intentie procurorilor Sectiei speciale, manifestandu-si, in spatele usilor inchise, sustinerea pentru Bogdan Mateescu, de fata la intreaga scena.

Din informatiile pe care le avem, interlocutorul Anei Birchall pe acest subiect ar fi fost Victor Alistar, care i-ar fi atras atentia pentru derapajul sau, moment in care, ministrul Justitiei i s-ar fi adresat reprezentatului societatii civile astfel: ‘Alistare, cum iti explici ca din toate dosarele SIIJ, procurorii de la aceasta structura au extras tocmai dosarul lui Bogdan Mateescu? Au facut ei hocus-pocus cu mana prin dosare si taman dosarul asta l-au extras? Cum se face?’”, mentioneaza site-ul lui Savaliuc.

Mai mult, Ana Birchall le-a enervat atat de tare pe Lia Savonea si pe cele din grupul ei, incat acestea au parasit sedinta.

„Conform informatiilor obtinute pe surse de Lumea Justitiei, imediat ce s-a intrerupt transmisia video a sedintei de Plen, ministrul Justitiei Ana Birchall ar fi luat cuvantul pentru a le trasa membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, si in principal presedintei CSM Lia Savonea, o serie de obligatii sau teme ce le revin ‘in primul rand, in al doilea rand, in al treilea rand…’.

Tonul si cuvintele pe care Birchall le-ar fi folosit in sala Plenului le-ar fi deranjat atat de tare pe judecatoarele Lia Savonea, Simona Marcu, Mariana Ghena, Nicoleta Tint, Gabriela Baltag si Evelina Oprina incat, rand pe rand, acestea au parasit sala de sedinta, neacceptand sa primeasca ordine sau indicatii din partea ministrului Justitiei.

Judecatoarele CSM au parasit sala nu inainte ca unele dintre acestea sa ii transmita Anei Birchall ca membri alesi ai Consiliului nu se afla in relatie de subordonare cu ministrul Justitiei, care nu are niciun drept „nici sa ii certe”, nici sa le traseze directii de urmat. Ba chiar, din informatiile pe care le avem, una dintre judecatoarele CSM i-au semnalat lui Birchall ca, in calitate de membru de drept al CSM (calitate ce ii revine in virtutea functiei de ministru al Justitiei), are la randul sau obligatia de a se preocupa ca buna functionare a Consiliului sa nu fie afectata de lipsa, spre exemplu, a Procurorului General, aflat sub autoritatea ministrului Justitiei, de la sedintele de Plen ale Consiliului.

Dupa ce in sala de Plen nu au mai ramas decat cativa procurori CSM, cei trei judecatori Bogdan Mateescu (foto stanga), Andrea Chis si Mihai Balan, dar si reprezentatii societatii civile, Victor Alistar si Romeu Chelariu, ministrul Justitiei Ana Birchall si-ar fi continuat cuvantarea, ajungand (halucinant) sa vorbeasca in sala Plenului despre functionarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitiei, care intelegem ca nu este agreata de aceasta.

Ba chiar – fara sa tina cont ca intr-un parchet nu se lucreaza dosarele in functie de ordinea inregistrarii plangerilor, ci in principal dupa principiul importantei dosarelor si a pericolului pe care il prezinta faptele sesizate – Ana Birchall s-ar fi aratat ingrijorata de dosarul penal pe care membrul CSM Bogdan Mateescu, prezent in sala de Plen, il are in lucru la SIIJ si asupra caruia Inalta Curte de Casatie si Justitie urmeaza sa se pronunte, daca va confirma sau nu redeschiderea urmaririi penale.

In restransul cerc in care se afla in CSM, Ana Birchall ar fi luat cuvantul pentru a-si exprima ingrijorarile si „crezurile” legate de dosarul penal al membrului CSM, Bogdan Mateescu, pozitia Anei Birchall din CSM putand fi lesne interpretata ca o nemultumire fata de un dosar aflat in lucru la SIIJ, in care urmeaza sa se pronunte in cursul zilei de marti 9 iulie 2019 judecatorul Dan Marius Foitos de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Ba chiar, in loc sa lase Justitia sa functioneze, ministrul justitiei s-ar fi apucat sa faca procese de intentie procurorilor Sectiei speciale, manifestandu-si, in spatele usilor inchise, sustinerea pentru Bogdan Mateescu, de fata la intreaga scena.

Din informatiile pe care le avem, interlocutorul Anei Birchall pe acest subiect ar fi fost Victor Alistar, care i-ar fi atras atentia pentru derapajul sau, moment in care, ministrul Justitiei i s-ar fi adresat reprezentatului societatii civile astfel: „Alistare, cum iti explici ca din toate dosarele SIIJ, procurorii de la aceasta structura au extras tocmai dosarul lui Bogdan Mateescu? Au facut ei hocus-pocus cu mana prin dosare si taman dosarul asta l-au extras? Cum se face?”, scrie luju.ro.

Luju.ro a publicat numeroase informatii si chiar documente obtinute atat din interiorul CSM, cat si de la Sectia Speciala a Adinei Florea.

Citeşte şi
CSM a respins desfiinţarea Secţiei Speciale de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie

CSM a decis cu majoritate de voturi menţinerea Secţiei Speciale. S-au înregistrat 10 voturi pentru Read more

Secţia Specială a avut un bilanţ catastrofal în 2019

Secţia Specială are un bilanţ de activitate catastrofal. Comisia de Resurse Umane și Organizare din Read more

Secţia Specială, pe rol la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene

Secția Specială de investigare a magistraților este pe rolul Curţii de Justiţiei a Uniunii Europene, Read more

Secţia Specială este apărată de aceşti magistraţi. Cine e fiecare

Guvernul Orban a adoptat recent memorandumul propus de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, privind Secţia Specială, Read more

Adina Florea şi-a retras candidatura la şefia SS. Savonea îşi recunoaşte înfrângerea

Adina Florea și-a retras candidatura la șefia Secției Speciale. Informația a fost confirmată de Lia Savonea, Read more

Comisia lui Şerban Nicolae a respins desfiinţarea Secţiei Speciale

Comisia Juridica din Senat, condusă de Şerban Nicolae, a respins propunerea legislativa a USR privind Read more

O criză politică aparte ar duce la anticipate. Hibele scenariului

Pentru declanşarea de alegeri anticipate, Cabinetul Orban își va angaja răspunderea pe adoptarea legii privind Read more

Tudorel Toader scrie Comisiei de la Veneţia că nici gur-a flori nu i-a mirosit

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a transmis o scrisoare deschisă Comisiei de la Veneția, Read more

Raportul MCV despre România, document integral aici

Raportul MCV pentru România se concentrează pe evoluţiile provocate de PSD, cât timp a fost Read more

Danileţ: Adina Florea, nici o şansă să ajungă la Secţia Specială

Judecatorul Cristi Danileţ a sesizat un aspect interesant in batalia declansata de Lia Savonea pentru Read more

Share