home POLITICA America First a lui Donald Trump, slogan cu rădăcini naziste

America First a lui Donald Trump, slogan cu rădăcini naziste

Share

America First a fost o organizaţie americană nazistă cu rădăcini interbelice sumbre. În discursul de învestitură, Donald Trump a folosit acest grup de cuvinte. Aparent inexplicabil.

Totuşi, imediat politologii au reacţionat, punându-şi întrebarea: ce a vrut să spună de fapt Trump? Pentru că, dincolo de suprafaţa sclipicioasă a discursului, s-ar putea afla interese politice mai complicate.

Susan Dunn este profesor la Williams College şi autor al cărţii “1940: FDR, Willkie, Lindbergh, Hitler — The Election Amid the Storm“. Multe paragrafe din următorul eseu publicat pe website-ul CNN de Dunn provin din această carte.

Donald Trump şi tema majoră America First

Politica mea externă va pune întotdeauna interesele poporului american și securitatea americană mai presus de orice altceva. Aceasta va fi baza oricărei decizii pe care o voi lua. America Mai Întâi (n.n. trad. rom. sloganul America First) va fi tema majoră și primordială a administrației mele.

Este extrem de nefericit faptul că, în discursul său de miercuri, subliniind obiectivele sale de politică externă, Donald Trump a ales, pentru a marca politica sa externă, sloganul America First.

Este numele izolaționist, defetist, antisemit al organizaţiei care a cerut Statelor Unite în perioada interbelică să se împace cu Adolf Hitler.

Primul Comitet America First şi-a început de fapt existenţa la Universitatea Yale. Douglas Stuart Jr., fiul unui vicepresedinte Quaker Oats, a început să-şi organizeze colegii studenți, în primăvara anului 1940.

El și Gerald Ford, viitorul președinte republican american de după demisia lui Richard Nixon, precum și Potter Stewart, viitorul membru al Curții Supreme de Justiție, au elaborat o petiție.

Cerem ca Congresul să se abțină de la război, chiar dacă Anglia este aproape de înfrângere.

, cereau aceştia.

Pacea negociată cu Hitler

Soluția lor la criza internațională era o pace negociată cu Hitler. Alti studenti de la Yale, inclusiv Sargent Shriver, care a servit în administrațiile Kennedy și Johnson, și Kingman Brewster, președintele Yale Daily News, viitorul presedinte al Yale si ambasador în Marea Britanie, s-au alăturat cruciadei izolaționiste.

Robert Wood, președintele consiliului de administrație de la Sears, Roebuck, a fost de acord să acționeze ca președinte temporar al acestui grup. Organizația emergentă a inclus oameni puternici.

Printre aceştia, colonelul Robert McCormick de la Chicago Tribune. Apoi, Jay Hormel din Minnesotta, Sterling Morton, presedintele Morton Salt Company. A mai fost politicianul republican din New York Bruce Barton și Lessing Rosenwald, fostul preşedinte de la Sears.

Charles Lindbergh şi America First

Mişcarea America First a ajuns la aproape un milion de membri, dintre care două treimi în Vestul Mijlociu. Charles Lindbergh a aderat oficial la America First în apirilie 1941 Mai întâi, ca purtător de cuvânt principal și organizator-șef al mitingurilor America First.

În încercarea de a se afirma ca o organizație de masă, America First s-a confruntat cu problema antisemitismului unora dintre liderii ei și a multora dintre membrii ei. Ea a trebuit să elimine din comitetul executiv nu numai un notoriu antisemit, pe Henry Ford.

Dar și pe Avery Brundage, fostul presedinte al Comitetului Olimpic al SUA. Brundage a impiedicat doi alergători evrei din echipa americană să participe la cursa olimpică de 4×100 de metri, de la Berlin, din 1936.

Dumb & Dumber: Roosevelt şi Chrchill evrei

Cu toate acestea, problema antisemitismului a rămas. Un lider din Kansas al organizaţiei i-a numit pe Franklin Roosevelt si Eleanor Roosevelt evrei şi pe Winston Churchill pe jumătate evreu.

După Pearl Harbour, America First a dispărut, dar nu înainte ca Lindbergh să-şi fi rostit infamul său discurs, de la un miting al organizaţiei, în Des Moines, Iowa, în septembrie 1941.

L-a acuzat pe președintele Roosevelt că a produs incidente, pentru a propulsa țara în război. Apoi şi-a spus cu glas tare adevăratele sale gânduri.

Britanicii și rasele evreiești“, a spus el, “din motive care nu sunt americane, doresc să ne implice în război“. Dușmanul națiunii era unul intern, evreu.

Cum a fost huiduit eroul Lindbergh

Cel mai mare pericol pentru această țară se află în marea proprietate a evreilor și marea lor influență în filmele noastre, presa noastră, radioul nostru, guvernul nostru.

, a afirmat el. Huiduielile au început să înece uralele, forțându-l din nou și din nou să se oprească din vorbit.

Mesajul clar al lui Lindbergh a fost că evreii din Statele Unite au constituit o rasă bogată, străină, influentă, conspirativă. Aceasta a confiscat mass-media americană și a infiltrat instituțiile politice. Ei erau un grup străin ostil.

Lindbergh ar trebui să fie dus înapoi în Germania, pentru a trăi cu propriul său popor!“, a strigat un reprezentant al statului Texas, în fața Camerei Reprezentanților din Austin, care a adoptat o rezoluție prin care aviatorul nu a mai fost binevenit în acest stat.

Peste tot în țară, ziarele, ziariștii, politicieni și liderii religioși l-au criticat pe Lindbergh.

Cuvintele lui Hitler, vocea lui Lindbergh

Vocea este vocea lui Lindbergh, dar cuvintele sunt cuvintele lui Hitler“, a scris San Francisco Chronicle. “Sunt absolut sigur că Lindbergh este pro-nazist“, a scris cronicarul New York Herald Tribune, Dorothy Thompson.

Donald Trump nu a oferit ieri un curs irațional discursului său de politică externă. Atunci, de ce şi l-a otrăvit cu expresia sulfuroasă “America First“? Aceasta amintește de unul dintre cele mai urâte capitole din istoria recentă a Americii.

nota: intertitlurile aparţin StareaPresei.ro

Citeşte şi
PSD susţine penibil că “Noi suntem Partidul şi Ţara Omeniei”

PSD Sector 5 a postat pe Facebook o melodie interpretata de Nicu Alifantis in Cenaclul

La naiba PSD! – ultimul slogan inventat de românii contra partidului-stat

Profitând de debitul scăzut al Dunării, adversarii PSD din urbea gălăţeană au scris pe nisipul

Greşelile ARD 4. Mitraliera şi linguriţa cu cianură USL

În lunile care urmează, vom vedea modalitatea tipică PSD de a intimida presa. Presa eroică

Greşelile ARD 3. Eşichierul independent alternativ de presă

Presa tv a fost pro-USL sau ipocrit-echidistantă cu un scor de cinci la unu. ARD/PDL

Greşelile ARD 2. Candidaţi dalmaţieni şi iluştri anonimi

Folsirea ipocrită a Monicăi Macovei pe post de unealtă propagandistică anticorupţie, lăsată să alerge prin curte

Greşelile ARD 1. Lenţi şi temători

Germenii ARD trebuiau constituiţi încă de anul trecut, unitar, coerent, cu mesaj politic, program politic

Ultima varianta a proiectului Legii Codului de Dialog Social

Conform proiectului, Ramura Mass-Media e desfiintata. Astfel, presa se va mercenariza, pentru ca nu vom

MediaSind. Propunerile sindicatului de modificare a legislatiei muncii

Transformarea mass-media într-un domeniu oarecare va afecta grav libertatea de exprimare.

Propuneri guvernamentale batjocoritoare de modificare a Codului Muncii

Proiectul da posibilitatea angajatorului sa concedieze colectiv angajatii, apoi sa angajaze alte persoane mai docile,

CSDR: modificarea legislaţiei muncii pune bazele statului totalitar

CSDR respinge în totalitate Proiectul Codului Social propus de către reprezentanţii Guvernului partenerilor sociali.

Share