home POLITICA Ambasadorul Ungariei a fost convocat la MAE român

Ambasadorul Ungariei a fost convocat la MAE român

Share

Ambasadorul Ungariei a fost convocat astăzi la MAE român, după incidentul de la Budapesta, cu steagul secuiesc. Ministerul Afacerilor Externe consideră că incidentul de la Ambasada României de la Budapesta este inacceptabil și a anunţat că Meleşcanu va avea o discuție cu ambasadorul Ungariei la București.

Steagul secuiesc a fost pus de HVIM pe Ambasada României la Budapesta

MAE e preocupat, ambasadorul Ungariei, tras la răspundere

Ministerul Afacerilor Externe îşi manifestă preocuparea faţă de atitudinea provocatoare a Mișcării „Celor 64 de comitate”.

, anunţă instituţia. Aceasta “condamnă producerea unor astfel de incidente care au ca scop defăimarea simbolurilor naționale”. MAE “consideră că săvârșirea unor asemenea acte de către anumite persoane sau organizații, inclusiv cu programe revizioniste, este complet inacceptabilă”.

Ea “contravine spiritului și prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice”. MAE lansează un apel către autoritățile ungare “de a asigura inviolabilitatea și integritatea localurilor misiunii României”.

Ambasadorul Ungariei va discuta cu Teodor Meleşcanu

În acest scop, anunţă MAE, “va avea o discuție cu ambasadorul Ungariei la București”. Autoritățile române au exprimat constant, în dialogul cu Budapesta, dorința de cooperare, explică Realitatea.net.

Diplomaţia română promite că va lucra “pentru valorificarea, la potențialul său superior, a parteneriatului strategic dintre cele două state”. Aceasta “construind pe baza fundamentului juridic reprezentat de Tratatul politic de bază”.

În dialogul bilateral politico-diplomatic, partea română transmite așteptările sale ferme ca Ungaria să își asume promovarea unei relații bilaterale în parametrii unui parteneriat strategic autentic, în consonanță cu reperele anterior menționate.

, anunță un comunicat al MAE.

Anunțul MAE vine după incidentul petrecut duminică la ambasada României la Budapesta. Potrivit relatărilor, mai mulţi unguri extremişti, membri ai grupării Mişcarea celor 64 de Comitate au acoperit stema aflată pe Ambasada României de la Budapesta cu un steag al Ţinutului Secuiesc. Timp de 8 ore stema României a fost astfel acoperită.

Share