Ambasada SUA la Bucureşti bate obrazul Rusiei. “V-am ajutat în al doilea război…”

Share

Au existat şi vremuri în care lucrurile, între SUA şi predecesoarea Rusiei, Uniunea Sovietică, au stat cu totul altfel decât acum.

Ambasada SUA la București a dat publicității un mesaj, în care readuce aminte cât de mult i-au ajutat americanii pe ruși, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Valoarea echipamentelor militare s-ar ridică astăzi la 180 de miliarde de dolari.

„Înainte ca Statele Unite să între în al doilea război mondial și apoi pe toată durata conflagrației, America a trimis arme și echipamente în Uniunea Sovietică, pentru a o ajuta să învingă invazia nazistă.

Din 1941 până în 1945 au fost livrate 400.000 de jeepuri și camioane, 14.000 de avioane, 13.000 de tancuri, arme, muniție, tehnică militară, medicamente, paturi, încălțăminte, milioane de tone de produse petroliere și mâncare, toate în valoare de 11,3 miliarde de dolari (180 de miliarde, la valoarea din 2016).

Din punct de vedere tehnic, acesta a fost un împrumut, dar la sfârșitul războiului, S.U.A. nu au căutat sau așteptat prea multe în ceea ce privește rambursarea de către URSS. În memoriile sale, Nikita Hrușciov a descris modul în care Stalin a subliniat valoarea ajutorului: ‘El a declarat direct că, dacă Statele Unite nu ne-ar fi ajutat, nu am fi câștigat războiul’”, arată Ambasada SUA, pe Facebook.

Share