Ambasada Rusiei: Armata Roşie n-a violat românce în al doilea război

Share

Ambasada Rusiei la București le spune românilor să fie atenți la informațiile despre acțiunile soldaților sovietici din al Doilea Război Mondial. Ambasada susţine că de 75 de ani ostașii Armatei Roșii, care au eliberat de fascism țările Europei Centrale și de Est, sunt denigrați și argumentează cu un citat din Stalin.

Ambasada Rusiei: Soldaţii sovietici, eliberatorii Europei de fascism

„Cine a avut nevoie, la 75 de ani după cel de-al Doilea război mondial, să scoată de la naftalină miturile despre «atrocitățile» soldaților sovietici – eliberatorii Europei de fascism”, afirmă Ambasada rusă.

Misiunea diplomatică menționează, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că, pe parcursul unei lungi perioade de timp, în presa occidentală și cea românească apar periodic „diverse publicații menite să-i denigreze pe ostașii Armatei Roșii care au eliberat de fascism țările Europei de Est și Europei Centrale“, iar „ostilii critici antisovietici și antiruși încearcă insistent să-i convingă pe oameni că Armata Roșie era o adunătură de tâlhari și violatori care nu știau de nicio milă față de populația civilă“.

Ambasada Rusiei: Mituri

Ambasada spune că, inițial, miturile de acest gen au apărut datorită eforturilor ministrului nazist al propagandei, J. Goebbels, iar ulterior, în timpul Războiului Rece, au fost multiplicate și replicate de foștii aliați ai URSS.

„Totuși, toți acești «experți» în materie de atrocități ale soldaților sovietici, care preferă să-i numească, pur și simplu, ruși, uită, de altfel, să menționeze că asemenea acțiuni împotriva populației civile (viol și jaf) au fost interzise în Armata Roșie la cel mai înalt nivel și erau pedepsite prin executare.

Este relevant să cităm textul ordinului comandantului suprem I.V. Stalin «Cu privire la inadmisibilitatea atitudinii dure față de populație»: «Ofițerii și ostași ai Armatei Roșii! Ne îndreptăm spre țara inamicului. Fiecare trebuie să-și păstreze stăpânirea de sine, fiecare trebuie să fie curajos…

Populația rămasă în zonele cucerite, indiferent dacă este vorba de germani, cehi sau polonezi, nu trebuie să fie supusă abuzului. Vinovații vor fi pedepsiți în conformitate cu legea marțială. În teritoriul cucerit, relațiile sexuale cu sexul feminin nu sunt permise. Cei vinovați de violență și de viol vor fi împușcați»», își argumentează poziția Ambasada Rusiei.

Vasile Soare, ambasadorul României la Moscova, reacţie dură

Ambasadorul României la Moscova, Vasile Soare, le-a transmis colegilor de la Ambasada Rusiei că au cam dat „cu bâta în baltă“ și că ar trebui să știe că mulţi români păstrează amintiri vii de la bunici despre comportamentul soldatului sovietic pe teritoriul României, care nu are nimic de-a face cu „eliberarea“.

„Mda… aţi cam dat cu bâta în baltă, cum se zice la Români, stimaţi colegi de la Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti. Nu ştiu cum faceţi, dar periodic reuşiţi să-i iritaţi pe Români, făcând trimitere la istoria comună recentă, complicată. Cum puteţi încerca să ştergeţi din memoria acestui popor evidenţele, fie ele petrecute în urma cu 75 de ani???

Ca diplomaţi la Bucureşti ar trebui să cunoaşteţi că mulţi Români păstrează amintiri vii de la bunici despre comportamentul soldatului sovietic pe teritoriul României, care nu are nimic de-a face cu «eliberarea»… Este regretabilă postarea, mai bine vă abţineaţi… Lăsaţi-o baltă!“, a scris pe Facebook ambasadorul român.

MAE, reacţie diplomatică

În legătură cu informațiile publicate recent pe pagina oficială de Facebook a Ambasadei Federației Ruse în România, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

“În spiritul unor relații pe care ni le dorim pragmatice și predictibile cu Federația Rusă este indicat ca aspectele istorice să fie un domeniu de dezbatere pentru istorici și mediul academic în general.

Postarea Ambasadei Federației Ruse nu are rigoarea pe care o poate avea o dezbatere academică, iar informațiile diseminate în spațiul public prin această postare nu sunt complete. Regretam ca Ambasada Federatiei Ruse continua seria “episoadelor istorice”.

Trecutul relațiilor dintre România și Federația Rusă nu trebuie să facă loc unor speculații si opinii nefundamentate, care pot dăuna relațiilor bilaterale. Amintim si pe această cale existența unei Comisii comune româno-ruse de istorici, care este în măsură și are ca obiectiv sa analizeze istoria comuna a relațiilor dintre România și Federația Rusă.

Ministerul Afacerilor Externe a evocat constant importanța acestei Comisii comune de istorici, inclusiv ca răspuns la “incursiunile istorice” ale Ambasadei Federației Ruse în România.

Invităm Ambasada Federației Ruse să actualizeze informațiile istorice pe care le folosește, prin intermediul unor viitoare lucrări ale Comisiei comune”, precizează MAE.

Share