home CORUPTIE, POLITICA Alegeri anticipate. Cum s-ar putea ajunge la acestea. Contextul

Alegeri anticipate. Cum s-ar putea ajunge la acestea. Contextul

Share

Devine tot mai posibilă realizarea a ceea ce părea până acum imposibil: ajungerea la alegerile anticipate. Dacă partidele democratice din opoziție vor respecta ce afirmam într-un editorial anterior și vot evita să intre la guvernare înainte se alegeri, von ajunge să jucăm jocul “cine clipește primul pierde”.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Pe de o parte, PSD pare a ezita între două variante de urmat:

1. Să guverneze în continuare, cu un guvern minoritar. Ca să facă aceasta, guvernul respectiv mai trebuie să şi fie dorit de preşedintele Klaus Iohannis, ceea ce este problematic. Să zicem că acest lucru se întâmplă, cu toate că Iohannis ar deconta electoral. Atunci, mai trebuie să fie îndeplinită o condiţie: ALDE şi Pro România, care spun că au trecut în opoziţie, să voteze acest guvern.

Dacă astfel guvernarea PSD va continua, va fi o guvernare pe obiective punctuale comune ale PSD, ALDE şi Pro România. De exemplu, majoritatea parlamentară a acestor partide va respinge desfiinţarea Secţiei Speciale, reversarea modificărilor toxice la Legile Justiţiei ş.a.m.d.. Problematic este ce se va întâmpla cu OUG 114, care probabil că până la urmă ar putea să fie abrogată de Parlament.

2. Să treacă în Opoziţie. Aceasta înseamnă ca altcineva să vină la guvernare. Dar PNL, chiar dacă doreşte să o facă, nu poate fără USR, ALDE şi Pro România sau o altă combinaţie puternic compromiţătoare politic în anul electoral 2020. Mă îndoiesc că Opoziţia va accepta aşa ceva şi nici nu cred că trebuie să o facă.

În această situaţie, se va ajunge la un context imposibil: nimeni nu va putea să formeze o majoritate de guvernare. Pe de altă parte, conform Constituţiei, până după alegerile prezidenţiale nu se pot organiza oricum alegeri anticipate. O formulă ar fi un guvern de tehnocraţi, dar, dacă Opoziţia va face greşeala din 2016, va plăti la legislativele la termen.

Cred că este preferabil să nu ajungă la guvernare cu orice preţ, chiar dacă PSD o va acuza că aruncă ţara în haos, criză etc., pentru că preţul plătit, dacă va guverna, cu o criză bugetară imensă montată de PSD, este că va pierde alegerile legislative la termen din 2020 sau le va câştiga cu o majoritate mult subţiată.

Soluţia ideală ar fi ca PSD să cedeze într-un final, sub presiunea unei ierni poate grele, a frigului din case, a crizei bugetare tot mai acute şi a celorlalte nenorociri care se apropie şi sunt previzibile şi să accepte să formeze un guvern minoritar.

Un guvern minoritar jucat, din numirile la câteva portofolii, de Klaus Iohannis cu inteligenţă ar extirpa din substanţa ultrareacţionară a PSD. De exemplu, să o impună pe Ana Birchall la Justiţie şi aceasta să continue mica reversare pe care a început-o.

Sau câteva dintre numirile de la instituţiile de forţă (cum este DNA, Parchetul General sau chiar Curtea de Conturi) să fie făcute cu alegerea unor oameni oneşti, neaserviţi PSD.

În fine, dacă totuşi PSD se ţine tare şi se va ajunge la 60 de zile şi un vot decisiv de încredere pentru un cabinet care să nu treacă, există posibilitatea să se ajungă la alegeri anticipate. Dacă nu, important este ca la tururile de scrutin ce urmează PSD să plătească politic pentru prostiile imense pe care le-a făcut în ultimii trei ani – inclusiv cele din campania electorală din 2016, când a promis munţi de pilaf, râuri de miere şi cârnaţi la robinet.

Oricum, chiar şi după alegeri anticipate sau la termen, după şase luni de guvernare a partidelor de opoziţie, vor acumula un capital de ură imens. PSD va fi reîncărcat atunci. Fereastra de oportunitate a forţelor reformiste este mai restrânsă în timp decât ne imaginăm şi misiunea extrem de complexă şi dificilă.

Dacă PNL, USR şi PLUS nu vor fi foarte decise în ce măsuri politice şi economice vor lua, social-democraţii reveni în forţă, fără ca electoratul Opoziţiei actuale să fie suficient de galvanizat pentru a contracara această reîncărcare a stângii reacţionare.

Citeşte şi
Neculai Onţanu: Partidele de dreapta vor introduce haos în Capitală!

Fostul primar Neculai Onţanu, candidat al Partidului ADER la Sectorul 2, solicită conducerilor partidelor de

USR: „Avocatul Poporului este avocatul PSD-ALDE”

Senatorul USR Florina Presadă îi solicită lui Renate Weber, care ocupa funcţia de Avocat al

GDS lansează un apel la unitate a partidelor de dreapta

Grupul pentru Dialog Social (GDS) a lansat, joi, "un apel la unitate" partidelor de centru-dreapta

Soluţie ingenioasă găsită de PNL şi USR ca să forţeze anticipatele

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat că a convenit cu premierul desemnat, Ludovic Orban, că,

Rareş Bogdan: Gabriela Firea va fi bătută fără probleme!

Europarlamentarul Rareş Bogdan se arată încrezător că PNL poate câştiga la viitoarele alegeri locale, atât

USR şi PLUS vor fuziona în luna iulie. Moise Guran, în conducere

Birourile Naţionale ale USR PLUS au decis, în şedinţă comună de alianţă, să solicite organizaţiilor

PNL a depăşit Alianţa USR-PLUS în sondaje, în Bucureşti

PNL este cotat cu 32% intenţie de vot pentru Primăria Capitalei, în timp ce Alianţa

Cristian Tudor Popescu s-a supărat pe Moise Guran, că l-a lăsat cu ochii-n soare

Cristian Tudor Popescu a declarat că este deranjat de faptul că Moise Guran nu l-a

Călin Popescu Tăriceanu s-a speriat de anticipate. Ce spune el

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, îi cere disperat premierului Orban să nu declanşeze alegeri anticipate,

Elena Lasconi candidează la Primăria Câmpulung Muscel

Elena Lasconi, fosta prezentatoare Pro TV, va candida la alegerile locale pentru postul de primar

Share