home POLITICA ALBĂ CA ZĂPADA Chestiunea Mişcării Noua Republică

ALBĂ CA ZĂPADA Chestiunea Mişcării Noua Republică

Share

Am primit cu bucurie apariţia acestei mişcări politice. Este un semn că există unii anticorpi sociali în România, dar nu este îndeajuns. Lucrurile sunt mult mai complexe decât formarea unui curent de gândire pe Internet.

viatalatara

Altfel, această mişcare poate rămâne o teoremă, precum personajul Simon al lui Ernest Hemingway, care le spunea tuturor prietenilor săi ce cărţi va scrie el, dar nu a aşternut pe hârtie niciodată nici un rând.

Sunt două probleme pe care le vedem ca fiind foarte importante:

1. ilegitimitatea republicii în România (pentru că miscarea lui Mihail Neamţu se numeşte Noua Republică), care s-a instaurat printr-un rapt istoric şi constituţional, în urma abdicării MS Regele Mihai I. De jure, România este şi acum tot monarhie constituţională, iar Constuţia în vigoare este cea de la 1923; românii nu se vor linişti, ca neam, până când acest rapt istoric nu va fi reparat cumva.

2. credibilitatea; oricine vorbeşte astfel acum, oricât de credibil este (şi Mihail Neamţu este credibil), merge pe urmele altor buni vorbitori din trecut, ale căror vorbe nu au fost acoperite cu fapte, începând cu Emil Constantinescu, de exemplu; ba nu, începând cu Ion Iliescu şi cu speakerii demagogi ai Televiziunii Române, încă din decembrie 1989; aşa că nu mai pot crede din tot sufletul.

A, faptul că, dacă o astfel de mişcare politică reuşeşte să se coaguleze, mă voi gândi serios să o votez este altceva.

Dar, ca să fie realizată ca formaţiune politică şi să aibă şanse de succes, trebuie să fie îndeplinite nişte condiţii, ca atingerea punctului critic în societate când votanţii îşi schimbă dramatic opţiunile, existenţa unor mari finanţatori de partid, ori prezenţa unor vectori solizi de opinie intra-mişcare politică. Sunt convins că Mihail Neamţu cunoaşte aceste lucruri.

Sunt de asemenea convins că este conştient că din decembrie 1989 mai multe mişcări alternative de tip “a treia cale” au eşuat: ApR, o disidenţă a FDSN, s-a stins în câţiva ani; Partidul Alternativa României al lui Varujan Vosganian a fost absorbit de PNL; PNL-AT, ulterior redenumit PL 93, a fost absorbit de PNL, ca şi PNL-Câmpeanu şi PNL-CD; mai nou, URR a fost absorbit de PNŢ-CD.

După cum se comportă politic, Mişcarea Noua Republică are toate şansele să fie înghiţită, într-o perioadă de timp rezonabilă, de un partid puternic de centru-dreapta. Dacă se va înregistra la tribunal.

Citeşte şi
Rareș Bogdan, izolat de Ludovic Orban în PNL? Eu cred că este o aparenţă. „Probabil,
În politică au carieră amantele şi hoţii, a declarat fostul consilier guvernamental Remus Borza, care
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lia Olguța Vasilescu, a afirmat că aducerea lui Radu Mazăre
Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat că la finalul mandatului de senator îşi încheie activitatea
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, probabil va încerca să lanseze noi acţiuni politice şi militare în
Federaţia Europeană a Jurnaiştilor (FEJ) anunţă că un proiect de lege ameninţă independenţa Agenţiei de
Reversarea contrareformei instituționale care se manifestă în aceste luni cu virulență este o necesitate. Până
.. că nu e structurată coerent, pe ONG-uri militante, cu lideri vizibili, clar stabiliţi. Defectul
Afacerile preşedintelui Donald Trump sunt în conflict cu calitatea sa de om de afaceri. Newsweek
Nu cred că vreunul dintre cei din titlu, Traian Băsescu, Robert Turcescu, este în sine
Share